Кременчуцький депутат боїться, що українські студенти переберуться за кордон

26.03.2019, 13:03 Переглядів: 3 599 Коментарів: 6

Звернення до уряду щодо не підвищення ціни на навчання за контрактом на чергову сесію підготував депутат Андрій Почтовюк, викладач КрНУ

Кременчуцькі депутати попросять уряд переглянути порядок формування цін на навчання у вишах за контрактом, а саме: доопрацювати проект урядової Постанови «Про деякі питання запровадження індикативної собівартості». Звернення на чергову сесію міськради, що відбудеться 24 квітня, підготував депутат Андрій Почтовюк, викладач КрНУ.

 

Так проект урядової Постанови передбачає поступове підвищення вартості оплати за контрактне навчання. А саме: прив’язку оплати до середнього розміру видатків на оплату послуг з підготовки одного фахівця на умовах державного (регіонального) замовлення (це і є індикативна собівартість). У 2020 році нижня межа оплати за контрактне навчання має скласти 60% від цієї величини, у 2021- 70%, у 2022 – 80%.

 

Натомість депутат Почтовюк вказує у зверненні, що це призведе до завищеної ціни на комерційне навчання. Як наслідок, батьки абітурієнтів не зможуть за нього платити, і регіональні ВНЗ просто закриються. І тому у зверненні просить КМУ не прив’язувати оплату за контрактом до індикативною собівартості, допрацювавши проект Постанови.

 

Ось аргументи, викладені у зверненні:

  1. Розрахунок індикативної ціни тільки на деякі спеціальності порушує рівноправність студентів, їх права до загального доступу на отримання якісної вищої освіти. Принцип рівного доступу громадян України до освіти всіх рівнів закріплений у Конституції України (стаття 53) і має бути основним принципом, на якому базується державна політика в галузі вищої освіти.
  2. Відповідно до ст. 32 Закону України «Про вищу освіту» – діяльність закладу вищої освіти провадиться на принципі автономності, який включає фінансово-господарську діяльність також. Знову ж таки, вищевказана постанова утискає принцип автономії.
  3. Відповідно до п. 2 ст. 2 Закону України «Про освіту»: «Підзаконні нормативно-правові акти не можуть звужувати зміст і обсяг конституційного права на освіту, а також визначених законом автономії суб’єктів освітньої діяльності та академічних свобод учасників освітнього процесу».
  4. Набір на найбільш затребувані спеціальності стане можливим тільки для забезпечених абітурієнтів, що може призвести до напруження в суспільстві.
  5. Настільки завищена ціна на навчання змусить майбутніх абітурієнтів бідніших регіонів (значної частити України) від’їжджати за кордон, до найближчих Європейських вишів (Польщі, Чехії, Угорщини, Німеччини), де вони зможуть і навчатися і працювати й ми втратимо молоде працездатне населення.
  6. Зависока ціна призведе до закриття майже всіх регіональних вузів, які виконують запити промисловців саме свого регіону і є осередками не тільки освітянського, але й культурного та духовного середовища.

Додамо, що відтік робочої сили Кременчук на собі вже відчуває, тож занепокоєння у вишах щодо студентів - зрозуміле. 


Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 6

938
26 березня 2019 13:38

Почтовюк переймається бо менше стали давати на лапу викладачам, бо всі гроші йдуть на оплату навчання))))

На контракт йдуть в кого або клепки не вистачило набрати балів на бюджет, або впертість навчатись лише тут і лише на цю професію сильніша за розум вибору альтернативи.

На комерцію йдуть багато пустоголових, яким і закордоном не раді будуть)))


10 14
767
26 березня 2019 14:20

И правильно сделают если переберутся. Что им тут ловить? Без опыта на работу не возьмут, а где взять опыт если не берут? Или пойти работать за копейки? И ждать очередных перемог. Если есть возможность уехать - уезжайте. Это всех касается.


29 1
0
26 березня 2019 14:26

А как по другому....Все по плану... продажа садиков и школ... потом пошли ПТУ... пришла очередь и вузов... Чтобы уничтожить село и отобрать землю много не надо--закрыть садик школу и больницу...последствия понятны...


23 4
0
27 березня 2019 11:25

Я завжди вважав, що є патріотом своєї неньки. Але, нажаль, не зараз. Країну розвалили, далі нема куди. Що робити молоді? Тікайте, всі тікайте.

В Україні залишились лише податки скажені, які ще будуть рости, комуналка, яка гонить народ жити у землянки та їсти черв'ячків.

Мої рідні виїхали, а я чуда чекаю...


7 3
938
27 березня 2019 11:48

Цитата: Tavria
В Україні залишились лише податки скажені, які ще будуть рости,
більше ніде податків немає, ні на житло, ні на землю, ні на автомобілі... В інших країнах забеспечення потреби держави йде від манни небесної

Чомусь у нас привикли платити у конвертах, брехати, і плювати де вздумаєтся. А там, за бугром, ми "шовкові", чесні! Чому ж так?


3 7
1 457
27 березня 2019 15:44

Цитата: почемучка
Чомусь у нас привикли платити у конвертах, брехати, і плювати де вздумаєтся. А там, за бугром, ми "шовкові", чесні! Чому ж так?
бо там за це копійчину відберуть, а може й за грати, а в нас то таке-податок з мінімалки віддає, втричі більше кладе до кішені, та ще й шось про вибори й корупцію розсусолює-повчає як та за кого голосувати треба....


2 2

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх