Стосується Кременчука: Гройсман закликав мерів міст інвестувати в труби та знижувати теплові тарифи

5.03.2019, 17:47 Переглядів: 3 486 Коментарів: 4

У Кременчуці тарифи ще вищі, ніж у тих містах, які навів у прикладах прем’єр. Виняток хіба що місто Сміла - там найвищий тариф в Україні

Сьогодні, 5 березня прем’єр-міністр Володимир Гройсман провів селекторну нараду з мерами міст. Відео виступу Гройсмана – на його сторінці у Фейсбук.


Зокрема, він нагадав, що вартість тепла та гарячої води залежить від ефективності роботи місцевої влади. Зокрема, від технологій виробництва, мінімізації втрат, обліку й енергозбереження, а не лише від ціни на газ. Він нагадав, що ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова, проте у містах є серйозна різниця щодо вартості тепла в одних містах та в інших. Хоча децентралізація дала містам рівні можливості щодо впровадження заходів енергозбереження.


Гройсман навів кілька прикладів, як саме коливається вартість 1 гКал тепла в різних містах:

  • Івано-Франківськ - 1312 грн,
  • Житомир – 1389 грн,
  • Маріуполь – 1303 грн,
  • Вінниця – 1375 грн,
  • Київ – 1317 грн
  • Луцьк – 1847 грн,
  • Кропивницький – 1852 грн,
  • Чернігів – 1737 грн
  • Полтава – майже 1600 грн
  • Рівне – 1800 грн
  • Черкаси – 1606 грн

- До чого тут ціна газу? Що для Луцька, що для Івано-Франківська ціна газу однакова!...Але при однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути, тому що в кожному місті  технології виробництва тепла різні. Але в мене питання не про те: а що зробили місцеві власники теплокомуненерго? Адже 99% теплокомуненерго належить кому? Муніципалітетам. – підсумував Володимир Гройсман.



У наведених ним прикладах немає Кременчука, лише обласні міста. Проте у місті ми маємо ще вищі тарифи, ніж у наведених прикладах. Так, тариф комунального підприємства «Теплоенерго» складає 1949, 29 грн за 1 Гкал, а вже підприємство провело чергові «відкриті слухання» і хоче по 2 112, 17 грн за 1 Гкал тепла. Перевершило Кременчук хіба що місто Сміла – там тариф на тепло найбільший в Україні – 2310,41 грн/Гкал.




У лютому «Полтаваобленерго» виставило рахунки за тарифом 1538,19 грн за гігакалорію тепла. Проте виконком уже підвищив тарифи й цьому теплопостачальному підприємству, і з 2 березня вони складають 1894,74 грн, і керівництво «Полтавообленерго» оголосило про намір підвищити тарифи до 2041,01 грн за 1 Гкал через те, що комунальне «Теплоенерго» підвищує ціну на транспортування.


Гройсман нагадав мерам міст про заходи з енергозбереження. Так, за його даними 12,5 млрд грн у минулому опалювальному сезоні було спрямовано на підготовку до зими. Але на мережі, водогони, котельні та мережі із цієї суми було витрачено лише 3 млрд грн.


- Має бути абсолютно чітка стратегія, як мінімізувати споживання дорогого (на превеликий жаль) газу для виробництва якісного тепла, щоб люди у своїх рахунках бачили менші цифри, ніж вони бачать сьогодні, - зазначив прем’єр.


За його інформацією, втрати на виробництві та транспортуванні тепла – 15%, а відтак люди платять за «діряві труби, за неутеплені підвали, відсутність засобів обліку».


- Закликаю голів обласних адміністрацій, міських голів: чіткий план підготовки, модернізації комплексу до 2019-2020 року, - заявив Гройсман і продовжив. – Не гоніться за дешевою славою, яка потім дорого обходиться людям. Знаходьте баланс між ремонтом доріг та модернізацією теплопостачального комплексу, якістю води, яку сьогодні споживають люди.


Гройсман також закликав мерів міст запровадити облік тепла в кожному будинку. 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 4

767
5 березня 2019 18:04

>>Але в мене питання не про те: а що зробили місцеві власники теплокомуненерго?<< Что,что - тарифы подняли. И продолжают поднимать. И будут поднимать пока не будет каких-то ограничений на уровне закона. А так они на ... трубе вертели все эти призывы и заклики. Как и прочие газовики и энерго.


30 0
0
5 березня 2019 20:02

в индивидуальное отопление инвестировать надо. На каждый м.кв расходуется зимой около 1.5 куба для температуры в помещении +22°C - +23 °C(потолки до 2.5м, двухкамерные окна, нормальные батареи), а это около 13 грн!!! кв. Если утеплить дом или саму квартиру и поставить трехкамерные окна - расход уменьшиться. Равняются на европу но не кто не учитывает что там почти у всех свое отопление, не кто не отапливает улицу


13 0
0
5 березня 2019 22:29

Цитата: surprise
Равняются на европу но не кто не учитывает что там почти у всех свое отопление, не кто не отапливает улицу
Кормиться неоткуда будет чинушам, вот и "выкручивают руки". 


15 0
181
5 березня 2019 23:03

Цитата: VsegdaProtiv
Кормиться неоткуда будет чинушам,
- нічого, прийде осінь, знову виберуть фіолетово/гранатову команду, але винуватими будуть все одноГройсманіПорошенко


7 12

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх