Не пропустіть: до Кременчука приїхали із виставковим туром митці з міста-побратима Алітус

22.02.2019, 08:39 Переглядів: 4 716

 

За підтримки Посольства Республіки Литви в Україні, Муніципалітету міста Алітус (Литва), Кременчуцької міської ради та Управління культури і туризму, куратор виставки - директор громадської організаціії «EGARTA»«Алітус мистецтво» Эвалдac Грінюc (Evaldas Grinius), ініціатор проекту - голова НСХУ м.Рівне Петро Подолець, координатор організаційної діяльності Гинтарас Била (Gintaras Byla), КМО НСХУ.

22 лютого у Кременчуцькій міській художній галереї відкривається довгоочікувана міжнародна виставка картин литовських художників міста Алітуса «Від Німана до Дніпра»! Відкриття о 15:30. Експозиція триватиме до 17 березня.


 


Алітус - шосте за величиною місто в Литві та найбільше місто на півдні Литви, недалеко від річки Німан біля польського кордону, з населенням 54 000. Алітус має свої мистецькі традиції. Більше п’ятдесяти професійних художників і фотографів живуть і активно творять в цьому затишному містечку, включаючи 6 литовських художників і 2 фотографів - членів Союзу художників Литви. Вони плідно працюють цілий рік і за підсумками проводять спільну виставку картин.  В експозицію входить кращі твори від кожного автора різного покоління: це і повага до професійних майстрів, і приємні відкриття молодих талантів.  Зазвичай така виставка відкривається в Алітусі й подорожує великими містами Литви: Клайпеда, Шяуляй, Каунас, Панавежис. Завершується тур у Вільнюсі, в галереї «Арка». 




 


На відкритті виставки у Луцьку литовський бізнесмен і шанувальник мистецтва Гінтарас Біла пригадав в інтерв’ю, що задум про амбітний українсько-литовський проект виник під час неформальної зустрічі за кавою з Петром Подольцем. «Вирішили – зробили! Дуже посприяв у вирішенні питань транспортування творів малярства до нашої країни Юргіс Гедеріс - аташе з питань культури Литовської республіки в Україні. Участь митців міста Алітус забезпечив менеджер мистецьких проектів закладів культури EGARTA - художник Евалдас Грініус». Першою ластівкою співробітництва став пленер «Волинь історична», м.Рівне, в якому  разом працювали українські та литовські художники. Згодом відкрилась і виставка модерного мистецтва алітуських художників. Виставка настільки зацікавила глядачів, що скоро її запросили в галереї та музеї Луцька, Чернівців, Вінниці, Тернополя. Ще на 2 роки продовжився цей унікальний тур, який було названо «Від Німана до Дніпра». Жителі України  побачили  картини у Виставковій залі PONCU м.Рівне; Вінницькому художньому музеї; Чернівецькому обласному художньому музеї, Вінницькому обласному художньому музеї; Виставковій залі Тернопільської обласної організації спілки художників України.


 


Для кореспондентів м.Луцьк, які поспілкувалися з паном Евалдасом Грініусом, куратор проекту «Від Німана до Дніпра» розповів: «Наше місто Алітус розташоване на півдні Литви, в Дзукії (адміністративний центр Алітуського повіту – прим. М.П.) на березі ріки Німан. У нас склалося активне середовище художників, просуванням яких з 2011 року займається громадська організація EGARTA. Ми організовуємо різноманітні мистецькі проекти, серед яких VISUALARTALYTIS, бієнале молодих митців, фотофестивалі, пленери. Взаєморозуміння і фінансування отримуємо від департаменту культури муніципалітету Алітуса, з яким у нас налагоджена конструктивна співпраця. У нас вже є гарний досвід організації виставок, публікації каталогів, а от до України твори наших художників потрапили вперше. Це для нас нові можливості, які ми дуже прагнемо розвивати. До 2022 року нами заплановано презентації робіт наших художників у 23 європейських містах».


 


У 2012 році громадська організація EGARTA була створена як альтернатива проведенню спонтанних індивідуальних, систематичних виставок художників Алітуса. Нова культурна організація запросила професійних художників міста з усіх сфер образотворчого мистецтва взяти участь у виставках дизайну Visuals Manas Alytus. Наприкінці 2012 року відбулась перша щорічна виставка професійних художників і фотографів Алітуса. І що приємно, було опубліковано повний каталог експонатів. Поєднуючи традиції та особливості міської художньої манери, розпочався новий етап поширення та просування творчості Алітуса. Громадське об’єднання «ЕГАРТА» також взяло на себе відповідальність що до організації виставок інших литовських художників. Проект Alytus Visual Arts 2015 доповнився  новим заходом – Першим Міжнародним бієнале Алітуського мистецтва «Чоловіче мистецтво». Сьогодні до участі у бієнале і святкування Дня міста Алітуса запрошені литовські художники, професійні художники з міста Алітус та  іноземні партнери. У 2016 році розпочато Міжнародне бієнале молодих творців з Алітуса. Художники з України взяли участь у цьому молодіжному проекті в 2018 році. Також засновано Перший міжнародний фестиваль «Алітуська фотографія-17» - єдиний у Південній Литві. Очікується, що фотовиставка цього формату стане привабливою як для литовських, так і  іноземних фотографів.


 


У червні 2018 р. за ініціативи скульптора Петра Подольця, при підтримці координатора Гінтараса Біли, художника Евальдаса Грініса, керівнику культурної установи ЕГАРТА було запропоновано організувати виставку художників Алітуса в Кременчуцькому партнерстві. Логічним завершенням, як вважає Гінтарас Біла, є представлення творчості литовських художників у Кременчуці, віднедавна місті-побратимі Алітуса.  Навіть назва проекту говорить, що творчість литовських митців дійшла до берегів Дніпра. І це символічно, адже Німан - найдовша, найбільша та найважливіша ріка Литви. Століттями річка формувала історію Литовської держави і в той же час культуру. Німан, як символ національної ідентичності, є невід'ємною частиною сьогодення і майбутнього. Дніпро-Славута також визначальний для України, він є найбільшою річкою, особливо важливою для нашого народу. Культурно-історична спадщина двох історично близьких народів - імена великих річок якнайкраще відображають ідею культурного проекту «Від Німана до Дніпра». Дві величні річки символізують творчі потоки, що наділяють силою, енергією і життям дві країни. Тож з червня 2018 року сучасне литовське мистецтво було випущено з Німану до Дніпра. Маємо надію, що ця подія стане першим кроком в  подальшому обміні культурними та мистецькими проектами між двома близькими країнами.


 


Тож сьогодні Кременчук має честь прийняти в Кременчуцькій художній галереї творчий доробок з міста-побратима Алітуса, відкриття якого відбудеться 22.02.2019 року о 15.30. В діючій експозиції представлено 35 картин (33 олійних полотна і 2 акварелі) 15 професійних художників: «Алітус 2017». Це картини Андрюса Григалюнаса, Дануте Гарлавичиене, Евалдаса Грінюса, Лорети Скруибиене, Вітаса Забіти, Агне Варпукевичюте, Арвидаса Швірміцкаса, Рімантаса Галецкаса, Йолити Ясевичиене, Адолфаса Кластаитиса, Беняминаса Яенчюса, Вітаутаса Колесніковаса, Відмантаса Янкаускаса, Костаса Пошкуса, Арунаса Вайткуса. Сучасне мистецтво Литви, сповнене тепла і краси, любові й вільної думки. Багатство кольорів, оригінальних ідей дають волю творчій уяві, спонукають замислитись над цікавим фактом: поки політики ще міркують і виміряють свої кроки для співпраці, мистецтво вже об’єднує наші народи.


 


«У нас в планах – проведення спільних проектів і зустрічей у різних формах. А це - бієнале, фестивалі, пленери за участю, насамперед, волинських митців. Впевнений, що такі контакти на основі мистецтва зміцнюють взаєморозуміння і дружбу між нашими двома країнами. Литовський живопис, представлений в експозиції Галереї мистецтв, окреслює простір для аналізу візуальної мови колег-художників і становить неабиякий інтерес, насамперед, для фахового мистецького середовища…» - сказав куратор проекту Эвалдac Грінюc в інтерв’ю в м.Луцьк.


 


Важливим є і той факт, що 16 лютого Литовська Республіка відзначила 101 річницю незалежності. З чим вітаємо всіх громадян цієї щиросердної країни, в особі алітуських митців. Бажаємо  натхнення і звершення нових  ідей!  

Автор: Мистецтвознавець Оксана Бойко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх