Хто з кременчужан має право на додаткові 4 дні відпустки

31.01.2019, 08:04 Переглядів: 4 315

Інформує Управління Держпраці у Полтавській області

Право працівників на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці визначається у строгій відповідності зi Списком виробництв, робiт, професiй i посад працiвникiв, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних i геологiчних умовах та умовах пiдвищеного ризику для здоров’я.


Це право затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 №1290 (зі змінами) - пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.. Згідно з розділом XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» правом на додаткові відпустки користуються прибиральники службових приміщень, які зайнятi прибиранням загальних убиральнь та санвузлів. Тривалість такої відпустки може бути до 4 календарних днів, залежно від відпрацьованого часу.


Вже пройшов 21 рік з моменту прийняття цього законопроекту, але багато робітників усе ще навіть не здогадуються про його існування.
Виконання робiт, що дають право на додаткову відпустку має бути передбачено робочими iнструкцiями вiдповiдних працiвникiв. Конкретна тривалiсть щорiчної додаткової вiдпустки за особливий характер працi встановлюється колективним чи трудовим договором залежно вiд часу зайнятостi працiвника в цих умовах (ст.8 Закону України «Про вiдпустки»).


Вiдповiдно до ст. 9 Закону України «Про вiдпустки» до стажу роботи, що дає право на щорiчнi додатковi вiдпустки за особливий характер працi, зараховуються:

  • час фактичної роботи з особливим характером працi, якщо працiвник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалостi робочого дня, встановленої для працiвникiв цього виробництва, цеху, професiї або посади;
  • час щорiчних основної та додаткових вiдпусток за роботу з особливим характером працi;
  • час роботи вагiтних жiнок, переведених на пiдставi медичного висновку на легшу роботу, на якiй вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторiв.
Автор: Кристина Мошкатюк
Теги: отпуск
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх