Кременчужани можуть втратити частину зекономлених субсидій через реорганізацію «Полтаваобленерго» (додано)

29.01.2019, 12:00 Переглядів: 6 217 Коментарів: 7

 

«Полтаваобленерго» передало функції постачання електроенергії ТОВ «Полтаваенергозбут». Відтак існує небезпека, що споживачі не зможуть скористатися зекономленими сумами субсидій, які накопичилися на рахунку «Полтаваобленерго». І ці гроші просто повернуться до Держбюджету.

У зв'язку зі змінами на ринку електричної енергії кременчужани мають із січня оплачувати рахунки не «Полтаваобленерго», а ТОВ «Полтаваенергозбут». Про це «ТелеграфЪ» писав у попередніх публікаціях. Зокрема, кременчужани скаржилися, що переплата на рахунку автоматично не переводиться «Полтаваенергозбуту» - слід лише особисто подавати заяву до «Полтаваобленерго». Компанія надсилає такі повідомлення абонентам у особистому кабінеті на сайті.


Наші читачі непокояться: що ж буде з переплатою, якщо вона виникла завдяки економії по субсидії? За чинним порядком призначення субсидій, невикористані суми субсидії зараховуються як оплата в наступні розрахункові періоди (наприклад, ви зекономили електроенергію у грудні — тоді обов'язковий платіж за січень має бути меншим, бо частину його покриє зекономлена субсидія).


Ось що говориться про це у Постанові №848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива»:


«У разі коли вартість фактично використаної послуги менша, ніж обов’язкова частка витрат на оплату такої послуги, громадяни сплачують її фактичну вартість. Сума житлової субсидії, яка не використана домогосподарством внаслідок економії, зараховується управителем, об’єднанням, виконавцем комунальної послуги на наступні розрахункові періоди протягом сезону, в якому призначено житлову субсидію, як оплата таких послуг та/або витрат на управління багатоквартирним будинком».


Але якщо субсидіальні гроші за грудень залишаться в «Полтаваобленерго», то як споживач зможе скористатися цими сумами? Чи слід писати заяву на переведення цих коштів на рахунок ТОВ «Полтаваенергозбут»?


У «Полтаваобленерго» нас запевнили, що розсилають повідомлення лише тим абонентам, які мають власну переплату (тобто сплатили гроші за послуги авансом). Отримувачам субсидій писати заяви не потрібно.


Але ми поки що не отримали відповіді на письмовий запит, що буде з переплатою по субсидії.


Це ж саме питання ми з'ясовували в департаменті соціального захисту населення — як у розпорядника коштів по субсидіях. Як пояснила Марина Доценко, начальник департаменту соціального захисту населення, переплата по субсидіях розраховуватиметься по завершенні опалювального сезону у квітні, і ці звірені дані «Полтаваобленерго» передасть не раніше травня.


- Що буде потім, поки що незрозуміло, - каже Марина Доценко про зекономлені суми субсидій.


- Але ж це кошти не «Полтаваобленерго», а держави. Чи будуть суми економії за електроенергію зараховані споживачам, як це передбачає законодавство, чи вони повернуться в Держбюджет?


- Впроваджується монетизація, і зараз говорити, яким чином повернуться ці гроші, дуже важко. Але перерахунок по субсидіях буде не раніше травня. У травні буде інформація про залишки коштів — переплати по субсидіях. І що стосується цієї переплати, то поки що ми ніяких роз'яснень не отримували. Те, що стосується субсидії, буде зрозуміло в травні.


Відтак, Марина Доценко підтвердила, що звіряння наприкінці опалювального сезону проводитиметься окремо з «Полтаваобленерго» і окремо — з ТОВ «Полтаваенергозбут». А відтак у зв'язку з реорганізацією залишилося незрозумілим, чи будуть зараховуватися споживачам суми економії, що виникли до 1 січня? У департаменнті нам цього так і не пояснили. Цілком імовірно, що «Полтаваобленерго», яке вже не веде розрахунки зі споживачами, просто поверне невикористані суми субсидій за 2018 рік у Держбюджет, і споживачі не зможуть скористатися зекономленими субсидіями.


За даними «Телеграфа», в управліннях соцзахисту населення, де призначають субсидії, вже готують листи до Головного управління СЗН в області з проханням надати роз'яснення щодо сум економії, які «зависнуть» на рахунках «Полтаваобленерго».

Додано

Сьогодні споживачі повідомили «Телеграфу», що отримали повідомлення від «Полтаваобленерго», у якому чітко зазначено, що суми зекономлених субсидій повернуться до Держбюджету. Фотокопія повідомлення - вище, цитуємо останній абзац:


«Звертаємо увагу, що переплата по Вашому особовому рахунку за рахунок субсидії не підлягає переведенню в ТОВ «Полтаваенергозбут», а буде повернена до Державного бюджету».


Отже, судячи з цього повідомлення, «Полтаваобленерго» забирає в споживачів законну можливість розрахуватися зекономленою субсидією в наступні розрахункові періоди. 


Проте у відповідь на запит нашого журналіста від «Полтаваобленерго» надійшло повідомення зовсім іншого змісту. У нбому говориться, що «Полтаваобленерго» таки перерахує залишки грошей по субсидіях ТОВ «Полтаваенергозбут». Цитуємо повідомлення, що надійшло від «Полтаваобленерго» на електронну адресу «Телеграфа» (орфографія збережена): 


«Перерахунок субсидійних коштів за всі комунальні послуги, включаючи і електроенергію, здійснюється вкінці опалювального сезону, а отже і Вашу переплату фахівці ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» зможуть перевести на рахунок ТОВ «ПОЛТАВАЕНЕРГОЗБУТ» у травні 2019 року.


Щоб пришвидшити процес повернення коштів, компанія звернулася до обласного підрозділу з питань соціального захисту населення щодо надання роз’яснення та механізму перерахунку коштів за електроенергію раніше, ніж закінчиться опалювальний сезон. 


Рекомендуємо подати заяву до філії ПАТ «ПОЛТАВАОБЛЕНЕРГО» про перерахування коштів. Рішення буде прийнято і кошти надійдуть на Ваш особовий рахунок ТОВ «ПОЛТАВАЕНЕРГОЗБУТ» по завершенні опалювального періоду або одразу ж після отримання порядку перерахунку коштів». 


 


Якому ж повідомленню вірити? Питання риторичне. «ТелеграфЪ» готує запит до департаменту соцзахисту населення Полтавської ОДА - головного розпорядника коштів по субсидіях в області. 



Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 7

1 088
29 січня 2019 10:15

Мдааа, Европа.


9 6
236
29 січня 2019 11:52

Цитата: Angel737

Мдааа, Европа.

В Европе как раз таких проблем нет, что те не знают, а те ни при чем. Там есть четкие механизмы для подобных случаев. В отличие от нас.


12 0
1 031
29 січня 2019 12:43

А слово "Охренеть" написать можно ? 


14 0
0
29 січня 2019 17:10

уху ели. наваристо заварили


3 0
0
29 січня 2019 20:39

Цитата: Angel737
Мдааа, Европа.
:) 

В Европе нет пенсий в 50 евро, а "субсидии", для тех кому все таки положена социальная помощь, монетизированы. А у нас монополии правят бал.


8 0
1 031
30 січня 2019 09:56

Плтаваенергозбут - АУ , де ви!!!! Чому у Вас кул-центр не працює ввечері ? На сайті інформації зовсім мало. Є питання наприклад щодо договорів ... .Куди наприклад, передавати показники і в яких числах ? Скажите йти по місцю все взнавати , тоді навіщо робити кул-центр . До речі ви чули про мобільні телефони?. (навіть жеки горгаз, водоканал ,КАТП ... та інші комунальні підприємства мають номери на мобільні). 


2 0
0
30 січня 2019 15:58

вы поверили напёрсточникам из 90-х,при власти и в бизнесе только они,все кто не вписался- на погосте,сушите вёсла панове,в буёвое время приходится крутиться,хочешь жни,а хочешь куй всё равно получишь=за экономию на себе,семье х..


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх