Гроші бюджетні – а піаряться на них Шаповалов та Жеваго

29.12.2018, 12:25 Переглядів: 6 191 Коментарів: 1

 

Чим це загрожує кременчужанам

Громадянська мережа ОПОРА оприлюднила рейтинг недобросовісних нардепів-піарщиків з Полтавщини. Це нардепи, які для агітації на власну користь застосовують посилання на кошти державного бюджету.


Кременчужанам ця ситуація добре відома вже не перший рік, як відомий і сталий вислів, що описує таку ситуацію – це словосполучення “народний депутат *** вибив гроші з держбюджету”.

Наприклад, надходять до Кременчука кошти з державного бюджету (субвенція тощо), а провладні ЗМІ одразу пишуть, що “народний депутат Юрій Шаповалов вибив для міста *** мільйонів гривень”. 


Діяльність саме таких спритників, які “вибивають” або кажуть, що вибивають, державні кошти, ОПОРА і промоніторила. Її громадські спостерігачі зафіксували у Полтавській області 62 випадки імовірного використання коштів державного бюджету для непрямої агітації на власну користь. Лідер за використанням цієї схеми на Полтавщині – нардеп Іщейкін (БПП). ОПОРА зафіксувала у нього 49 випадків такої непрямої агітації.


 


На другому місці – кременчуцький нардеп Шаповалов (группа “Відродження”). У нього – чотири випадки задокументовано. Ще один частково кременчуцький нардеп – Жеваго – посів п’яте місце, у нього два випадки непрямої агітації.

Моніторинг ОПОРА здійснювала протягом чотирьох місяців – з липня по жовтень поточного року.

Ось як це виглядає.


Нардеп Костянтин Жеваго

У жовтні на сайті Глобинської райдержадміністрації з’явилася інформація про те, що на капітальний ремонт Глобинської районної лікарні (ЦРЛ) використають 1 млн. грн державної субвенції, які надійшли за сприяння народного депутата Жеваго.


 


А на сайті горішньоплавнівської адміністрації розмістили інформацію про те, що за сприяння народного депутата Жеваго до міського бюджету Горішніх Плавнів надійшли 5 мільйонів державної субвенції на реконструкцію вулиці Конституції.


 



Нардеп Юрій Шаповалов

Це – сторінка Шаповалова у Фейсбуці. Тут він похвалився, що “вибив” 5 млн. грн:

– Гарна новина для Кременчука! Вдалося вирішити питання про залучення перших 5 000 000 гривень державних коштів для придбання медичного обладнання для операційного блоку нашого кардіологічного центру.


 



А це – сторінка провладного видання Кременчуктудей. Практично одночасно із Шаповаловим тут написали:

– Завдяки сприянню народного депутата Юрія Шаповалова кардіологічний центр Кременчука отримав перші кошти на свій розвиток. П‘ять мільйонів гривень будуть спрямовані на придбання необхідного медичного обладнання.


 


Сторінка сайту офіційного видання “Вісник Кременчука”, матеріал про ремонт хірургічного відділення Кременчуцької міської дитячої лікарні.


 


Ось цитата з матеріалу:

– Віталій Малецький зазначив, що капітальний ремонт тут було зроблено завдяки залученню коштів з міського та державного бюджетів. За сприяння народного депутата України Юрія Шаповалова  Кременчук отримав субвенцію з держбюджету на проведення ремонтів у лікарнях.


Сторінка інтернет-видання “Новини Полтавщини”. У матеріалі про очікуване відкриття у Кременчуці нового ЦНАПу зазначено:

– Міський голова Віталій Малецький сказав, що завдяки підтримці народного депутата України Юрія Шаповалова, для реконструкції приміщення ЦНАП були залучені кошти державного бюджету.


 


Це були факти піару на державних грошах, задокументовані спостерігачами ОПОРА.


Найсвіжіші перли

А ось свіжі факти піару, щойно зафіксовані “Телеграфом”. На офіційному сайті Кременчуцької міської ради розміщена інформація про те, що до Кременчука надійшло 10 млн. грн з державної субвенції. Зокрема там зазначено:

– Керівник міста наголосив, що ці кошти до міського бюджету Кременчука надійшли завдяки роботі народного депутата України Юрія Шаповалова.


 

До речі, за пошуковим запитом на офіційному сайті міськради випадає 10 сторінок лише посилань на Юрія Шаповалова.


А це – сторінка газети “Автограф” із заголовком: “Шаповалов вибив 10 мільйонів на Кременчуцький кардіоцентр”.


 


Мова йде про ті самі 10 мільйонів державної субвенції. І ми знову бачимо сталий вислів – “Шаповалов вибив”. І жодних пояснень, як він їх вибив? Невже бив по м’яких місцях членів уряду, аби вибити з них субвенцію для Кременчука?


Втім, на нашу думку, у даному випадку каламутне слово “вибив” цілком вкладається у каламутну схему отримання (чи то вибивання) коштів державної субвенції на розвиток окремих територій.


Каламутна схема “вибивання” грошей

За даними моніторінгу, нардепи Шаповалов та Жеваго найбільше піаряться саме на коштах державної субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій. Натомість аналітики ОПОРИ вважають, що механізм розподілення коштів за цією субвенцією непрозорий, процесу притаманна політизованість та кулуарність – наприклад, у відкритому доступі відсутній список членів комісії, що займається розподілом субвенції, також відсутні протоколи її засідань.


Ще один важливий чинник – у розподілі коштів держсубвенції на розвиток окремих територій беруть участь народні депутати.

У 2017-му році при Міністерстві фінансів створили комісію, яка мала займатися розподілом коштів держсубвенції на розвиток окремих територій. За даними ОПОРИ, наразі до складу комісії входять 14 народних депутатів та два представники Мінфіну. Тобто вирішують, кому дати кошти, а кому не дати, народні депутати, бо їх у комісії абсолютна більшість. До речі, семеро з цих 14-ти – члени “Блоку Петра Порошенка”.

 Звісно, що за такого складу комісії існує ризик, що одні народні депутати домовляться з іншими народними депутатами, на яких умовах їхньому регіону виділятимуть кошти держсубвенції. І пріорітетним тут можуть стати не потреби регіону, а потреби конкретних нардепів.


 В процесі моніторигну ОПОРА лише за червень-жовтень поточного року зафіксувала 969 випадків використання субвенцій з метою імовірної непрямої агітації за певних депутатів та певні політичні сили.

ОПОРА закликає не допустити використання бюджетних коштів задля агітації на користь конкретних депутатів.


Нерівні умови для агітації

2019-й – рік парламентських виборів. Тому недобросовісний піар та дочасна агітація набувають ще більшої ваги для тих, хто може ними скористатися – у нашому випадку, для нардепів Шаповалова та Жеваго, які мають необмежену можливість піаритися на коштах державної субвенції.


Чим це нам загрожує? По-перше, недобросовісною конкуренцією. Адже Шаповалов та Жеваго, користуючись статусом чинних народних депутатів, можуть розпочати свою передвиборчу агітацію набагато раніше, ніж інші кандидати. Фактично, нардепи мають необмежену можливість весь 2019-й рік, аж до самісіньких виборів, через свої ЗМІ вбивати в голови кременчуцьких виборців інформацію про свої великі справи на користь міста.


 Наприклад, на грудневій сесії Кременчуцької міськради на утримання кременчуцької комунальної телерадіокомпанії (КТРК) у 2019 році депутати виділили 8 (вісім) мільйонів гривень. Спершу планували 4,5, потім щедро додали до 8-ми. Це – кошти міського бюджету. Здавалося б, їх можна було би витратити на нагальніші потреби кременчужан. Та хіба мова про потреби кременчужан? Ось вибірка перших-ліпших сюжетів про нардепа Шаповалова на КТРК – самі бачите. який піар нардеп має на комунальному телебаченні за гроші платників податків.


 


Народні обранці недарма вкидають кошти у ЗМІ – це дає результат. Коли у газеті, яку ти отримуєш безкоштовно, щотижня пишуть, що нардеп Шаповалов скажено вибиває гроші для Кременчука, колись ти в це повіриш.

До речі, в анкеті “Автографа”, про яку “ТелеграфЪ» писав кількома місяцями раніше, є з цього приводу контрольне питання №12:


– Чи відомо Вам, що Юрій Шаповалов за останні роки додатково вибив з державного бюджету більше 60 мільйонів гривень, які ідуть на капітальні ремонти в дитячих садочках, школах та лікарнях?


 


З власних джерел “ТелеграфЪ» має інформацію, що минулого тижня завершилося анкетування кременчужан, реалізоване фіолетовою командою влади. Наразі підбиваються підсумки – можливо саме зараз уповноважені особи вираховують, скільки відсотків кременчужан, які отримують газету “Автограф”, вже “знають”, що "всі гроші для Кременчука вибив Шаповалов".


Тобто система піару на бюджетних коштах працює.


До чого це призведе? Імовірно, до того, що кременчужани знову отримають тих самих нардепів, які так вдало наразі піаряться на бюджетних коштах. Бо хто з інших кандидатів зможе конкурувати з фігурантами, про яких провладні та просто заангажовані ЗМІ роками вбивають у голови кременчужан інформацію, що саме ці красунчики “навибивали” купу грошей для розвитку міста?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

871
11 січня 2019 11:47

Бандит на бандите и бандитом погоняет. Пора, что то делать в этом королевстве...


2 0

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх