Як не падати на льоду і що робити, якщо ви вже впали? - поради лікарні

15.12.2018, 11:01 Переглядів: 5 382

 

Яке необхідно обрати взуття й що робити, якщо ви все-таки впали на льоду

Завідуючий цілодобовим Міським травматологічним пунктом у лікарні «Кременчуцькій» Олександр Петрусенко розповів як уберегтися від падіння під час ожеледиці та що робити, якщо ви все ж впали і отримали травму. Про це повідомляє прес-служба лікарні «Кременчуцька».


За словами лікаря, для того щоб уникнути травматизму в таку погоду, варто приділити значну увагу своєму взуттю. Взуття має бути:

  • Зручним (розходженим);
  • Стійким;
  • Не слизьким;
  • Не на високому каблуку.


Лікар також радить не одягати під час ожеледі нове взуття, яке щільно прилягає до стопи. Нога в такому взутті менш стійка і більш схильна до того щоб підвернутися. Якщо є можливість, можна скористатися спеціальними пристосуваннями для ходьби у слизьку погоду.


Кілька правил безпеки поводження на слизькому тротуарі:


1. Якщо зранку ви прокинулися і бачите, що вночі йшов дощ, і зараз все замерзло, з'явилася льодяна кірка, виходити з дому потрібно лише за гострої необхідності. Якщо є можливість, потрібно трохи перечекати, доки комунальні служби посиплять тротуари. Або коли підніметься температура повітря і льодяна кірка підтане, утворивши проталини.


2. Якщо ви все ж вийшли в ожеледь з дому, варто йти, не засовуючи руки до кишень. Люди, які тримають руки в кишенях, часто падають. Якщо руки людини вільні, вона може ними балансувати, щоб не впасти.


3. Якщо ви, все ж, падаєте, намагайтеся згрупуватися і впадати на бік. Це необхідно, щоб зменшити ступінь важкості пошкодження.


- Звісно це не завжди виходить, особливо у літніх людей. Згрупуватися, змінити положення тіла під час падіння частіше встигають молодь чи люди середнього віку. Для літніх людей побажання таке - без необхідності у ожеледицю не виходьте на вулицю і перечекати цей час, або зверніться за допомогою до рідних чи сусідів, - каже Олександр Петрусенко.


Які травми можуть бути після падіння на льоду?

За словами завідуючого Міським травматологічним пунктом, травми після падіння можуть бути різні:

  • Травми гомілковостопного суглоба;
  • Розтягнення зв'язок;
  • Переломи кісточки гомілки;
  • Переломи променевої кістки в типовому місці, - найбільш поширена травма у ожеледицю;
  • Переломи у плечовому та ліктьовому суглобах;
  • Вивихи різної локалізації - плеча, ліктя;
  • Переломи шийки стегна - найбільш важкі травми;
  • Забої грудної клітини, переломи ребер, переломи ключиці;
  • Черепно-мозкові травми – частіше стосуються людей, які падають зненацька. Більш характерні для людей літнього віку.


- Важливо під час ожеледиці носити головний убір - він дозволить пом'якшити удар при падінні, - каже лікар.


Що робити, якщо ви вже впали?


Перше - якщо ви вже впали, важливо звернутися за медичною допомогою в перші години чи протягом першої доби після отримання травми. Травмпункт у лікарні «Кременчуцькій» на вулиці Павлова, 2, працює цілодобово. Невідкладна допомога (звернення до Міського травмпунку протягом першої доби після травми) надається безкоштовно.


Друге - якщо ви все ж не можете звернутися до лікаря найближчий час після отримання травми, знерухомте пошкоджене місце.


Третє - до пошкодженого місця прикладіть сухий холод. Але це не означає, що пошкоджену кінцівку варто опустити у холодну воду.


Сухий холод прикладається так – на пошкоджену область кладеться целофан, потім матерія – наприклад, вафельний рушник. Потім зверху прикладається холод – грілка з холодною водою чи пакет зі снігом. Далі 15 хвилин тримаєте цей холод і прибираєте, робите перерву. Так по 15 хвилин кожну годину. За словами лікаря, таку маніпуляцію можна робити, навіть якщо це закритий або відкритий перелом чи розтягнення.


Четверте – прийміть якесь знеболювальне, якщо у вас немає на нього алергії.  


- Якщо є пошкодження шкіряних покривів, є рана, то необхідно на цю рану накласти стерильну пов’язку. Це робиться так – накладається стерильна серветка, і зверху бинтується. Також ця пошкоджена область знерухомлюється, прикладається холод і приймається знеболювальне. Це те, що треба зробити в перші години після отримання травми, якщо ви не можете потрапити до лікаря, - каже Олександр Петрусенко.


За словами завідуючого цілодобовим Міським травматологічним пунктом у лікарні «Кременчуцькій» Олександра Петрусенка, травмпункт надає невідкладну кваліфіковану травматологічну допомогу цілодобово. Працює тут 14 фахівців – 5 лікарів, 6 медсестер та 3 молодші медичні сестри.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх