За кременчужанами слідкуватимуть щонайменше 185 відеокамер

6.12.2018, 10:48 Переглядів: 4 393

На сесії міськради готуються затвердити міську програму «Безпечне місто» вартістю 21,8 млн грн

У школах, дитсадках, медзакладах, парках, скверах, на в'їзді та виїзді до Кременчука та на низці інших стратегічних та громадських об'єктів планують встановити за кошти міського бюджету 185 відеокамер. Це передбачає проект Програми «Безпечне місто», яку винесуть на розгляд сесії міськради 12 грудня. Ціна питання (усієї системи, не лише відеокамер)— 21,84 млн грн на три роки (з 2019 по 2021 рік).


5 грудня проект Програми розглядали на профільній депутатській комісії з питань регламенту, законності та правопорядку. Павло Бедрацький, заступник директора КП «Кременчук Інвест» (розробника Програми) доповів, що система «Безпечне місто» уже успішно діє в Києві. Вінниці. Запоріжжі: не лише підвищує безпеку міст та допомагає взаємодіяти з правоохоронцями, але й вирішує задачі комунальних, дорожніх служб, питання техногенної, екологічної безпеки.


При розробці Програми вивчали потребу у встановленні камер та моніторили об'єкти, які потребують посиленого захисту та контролю. До речі, до їх числа увійшли й забруднювачі повітря. Проте 174 камери — це не остаточний перелік. Так, планується об'єднати у єдину систему й інші відеокамери (у тому числі й приватні), уже встановлені на об'єктах. Інформація з камер стікатиметься до муніципального ситуаційного центру, це чотири робочі місця та автоматизована аналітична система. Ситуаційний центр працюватиме цілодобово та працюватиме як з правоохоронцями, так і з іншими службами міста. Є можливість включити модуль розпізнавання облич та розпізнавання номерних знаків автомобілів.


«Створення централізованої системи відеоспостереження зможе покращити криміногенну ситуацію Кременчука. Можливість фіксації та збору доказів з місць скоєння правопорушень сприятиме як розкриттю кримінальних злочинів, так і їх профілактиці.


Актуальною також є потреба моніторингу ситуації на дорогах міста для забезпечення оперативного реагування на аварії та ситуації, які можуть зашкодити життю та здоров'ю громадян, для розкриття злочинів, пов'язаних із використанням автотранспорту, та отримання реальної інформації про дорожньо-транспортні події, для оперативного відстеження маршруту руху транспортного засобу за потребою», - говориться у пояснювальній записці до проекту рішення про Програму.


Які функції виконуватиме система

  • цілодобовий контроль важливих об’єктів міста;
  • надання доступу до інформації про оперативну обстановку на об’єктах міської інфраструктури уповноваженим органам;
  • сприяння оперативному реагуванню на зміну оперативної обстановки та дорожнього руху;
  • попередження надзвичайних ситуацій та подій, можливих терористичних актів, правопорушень та злочинів;
  • забезпечення взаємодії між службами міста;
  • ведення архіву відео та аудіо інформації;
  • передача архівної інформації на запит відповідних служб.


Тобто правоохоронці зможуть використовувати систему не лише для реагування на ситуації, але й для збору доказів про правопорушення, використовуючи архів системи. Перший віце-мер Володимир Пелипенко зазначив, що у Вінниці система вже допомагає розкривати злочини — є позитивні приклади.


Натомість активна кременчужанка Людмила Коновалова, яка відвідує всі депутатські комісії, назвала проект нереальним.


- Про що ви тут говорите? У нас немає заводу з переробки сміття. А ви — про камери по всьому місту. Це все одно, що на Марс полетіти. Думайте щось реальне! - висловилася вона.


Депутат Оксана Піддубна зауважила, що контроль за виконанням програми покладається на першого віце-мера Володимира Пелипенка. І висловила сумнів, що Програма використовуватиметься не лише для запобігання злочинам, а й для того, щоб слідкувати за "неугодними" активістами. 


Довідково: у Києві в рамках цифрових сервісів Kyiv Smart City програма «Безпечне місто» вже запроваджена. Вона об'єднує 5823 відеокамери. Працюють три ситуаційні центри. Налагоджена взаємодія з оперативними частинами МВС та СБУ. Надалі до системи підключать пожежну, рятувальну, медичну, дорожню й інші комунальні та державні служби.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх