Стало відомо, коли і які документи варто подавати школярам для вступу на молодшого спеціаліста

29.11.2018, 09:03 Переглядів: 2 770

  

Міністерство освіти затвердило правила вступу на молодшого спеціаліста. Для випускників 9 та 11-тих класів різнитиметься термін та форма подачі документів

Днями Міністерство освіти та науки України затвердило Умови прийому на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста в 2019 році. Документ набув чинності 27 листопада, тож абітурієнти можуть використовувати його як інструкцію для вступу.


Оскільки на молодшого спеціаліста можуть вступати учні як 9 класу, так і 11 класу, тож умови вступу для них відрізняються.

Які правила діють для 9-класників

Абітурієнти, які закінчили 9 клас, мають подавати у приймальну комісію навчального закладу паперову заяву та необхідні документи. Детальніше переглянути, які документи потрібні для вступу, можна у розділі 7 цього документа. Також варто звертати увагу на умови прийому обраного навчального закладу.


На денну форму навчання прийом заяв та документів триватиме з 1 до 13 липня. Після цього – з 14 до 21 липня – проводитимуться вступні іспити, творчі конкурси та співбесіди. МОН відзначає, що у 2019-му році для зазначеної категорії вступників творчі конкурси вперше можуть проводитись у два тури, кожен з яких може оцінюватись окремо.


Список вступників, що отримають рекомендації до зарахування, оприлюднять 23 липня до 12.00. Зарахування відбуватиметься до 29 липня – за державним чи регіональним замовленням, до 1 серпня – за кошти фізичних або юридичних осіб. На контракт також буде можливість додаткове зарахування до 30 серпня.


Звертаємо увагу, що 14-річним абітурієнтам варто вчасно оформити ID-картки, адже без неї не буде можливості зареєструватися на ЗНО

Які правила діють для 11-класників

Абітурієнти, які здобули повну середню освіту, можуть подати документи в електронному вигляді. Вступники на базі 11 класів з 1 липня зможуть зареєструвати свій електронний кабінет та завантажити в нього необхідні документи. Які документи необхідні – можна поглянути тут.


Вступники на базі 11 класу можуть подавати документи в паперовій формі лише у виключних випадках:

  • для вступу за співбесідою, вступними іспитами, квотами, зокрема для іноземців;
  • для повторного навчання за кошти бюджету;
  • для реалізації права на першочергове зарахування;
  • за наявності розбіжностей в даних вступника в єдиній державній електронній базі , атестаті, сертифікаті ЗНО;
  • у випадку подання іноземного документа про освіту;
  • у випадку подання документа про повну загальну середню освіту старого зразка;
  • у випадку подання заяви після завершення реєстрації електронних кабінетів;
  • для нарахування додаткових балів;
  • у випадку неможливості зареєструвати електронний кабінет або подати заяву в електронній формі з інших причин, що підтверджено довідкою приймальної комісії.


10 липня відкриють можливість подавати електронні заяви. Їх прийом триватиме до 22 липня – для тих, хто вступає на основі співбесіди, вступних іспитів, творчих конкурсів, до 29 липня – для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО.


З 23 до 28 липня проходитимуть вступні іспити, а 23-25 липня – співбесіди.


Списки рекомендованих до зарахування оприлюднюватимуть 1 серпня до 12.00, а зарахування триватиме до 6 серпня – на бюджет, до 16 серпня – на контракт (додаткове зарахування до 30 вересня).


Однією з цьогорічних інновацій буде те, що для вступників на бюджетні місця творчі конкурси проводитимуть до початку прийняття заяв – з 1 до 10 липня. Щоб дати конкурсів не співпадали в різних закладах освіти, вони повинні будуть заздалегідь затверджувати графік та погоджувати його з МОН. З 11 до 22 липня можуть проводити додаткові сесії творчих конкурсів для вступників на контракт.


Вступникам на базі 11 класів також варто звернути увагу на те, що для вступу у 2019-му році прийматимуться сертифікати ЗНО трьох минулих років: 2017-го, 2018-го та 2019-го років. Це правило стосується усіх предметів, крім англійської, французької, німецької та іспанської мов.


З іноземних мов можна подавати сертифікати лише 2018, 2019 років у будь-якій комбінації.

Автор: Євгенія Каблучка Джерело фото: volynnews.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх