Субсидії та пільги «живими грошима» уряд обіцяє вже з січня 2019 року 

23.11.2018, 12:41 Переглядів: 4 451

Проте гроші на картку з січня отримають не всі кременчужани, а лише ті, хто звернеться за субсидією вперше. Іншим доведеться ще почекати

Із січня наступного, 2019 року, в Україні пільги і субсидій у грошовій формі. Про це повідомляє на своєму офіційному порталі Міністерство соціальної політики України. Так, Мінсоцполітики найближчим часом має намір на розгляд Кабінету міністрів України відповідний проект постанови. 


Проекті Держбюджету на 2019 рік передбачає 55 мільярдів гривень для виплати українцям субсидій із січня отримували «живими» грошима. І для того, щоб «все, що буде заощаджено завдяки розумному споживанню енергоресурсів, залишалося в сім’ї», підкреслюють у Мінсоцполітики.


Як нині працює монетизація

Сьогодні безповоротна допомога держави на оплати послуг ЖКГ – субсидія і пільга - надходить надавачам комунальних послуг безпосередньо на особові рахунки, тобто в безготівковій формі. Монетизація надавалася лише тим, хто економив газ та електроенергію, що йшли на опалення.


За результатами опалювального сезону держава виплачувала готівкою лише еквівалент зекономлених 150 кіловат електроенергії для опалення, або 100 кубів газу.

Як працюватиме монетизація з січня

Але з січня 2019 року вся сума субсидії тим, кому цей вид допомоги призначений вперше, надходитиме безпосередньо на банківський рахунок у державному банку. Рахунок матиме спеціальний режим використання. Тобто кошти першочергово будуть спрямовуватися на оплату послуг за спожитий газ, тепло, електроенергію й воду. 


Якщо сім’я заощаджувала, за результатами опалювального сезону залишок коштів на рахунку вона зможе використати на свій розсуд.

 

«Сума зекономлених грошей залежить виключно від родини. Найбільшою вона може бути у енергоефективних, тих, хто має добре утеплений будинок, лічильники та енергоощадний котел», - підкреслюють у Мінсоцполітики.

Монетизація пільг і субсидій відбуватиметься у три етапи

У відомстві пояснюють, що монетизувати допомогу одномоментно всім одержувачам субсидій неможливо, оскільки в Україні цей вид допомоги отримує майже половина сімей. Крім того, уряд планує максимально автоматизувати процес монетизації, щоб основне навантаження лягло на управління соцзахисту, банківські установи та надавачів послуг, і українцям не довелося бігти в банк та відкривати рахунки або доносити додаткові документи.


Тому в уряді вирішили провести монетизацію у три етапи:

  • З 1 січня 2019 року «живі кошти» на банківський рахунок надходитимуть тим, хто вперше звертається за допомогою. Тобто усі ті, хто подаватиме документи на субсидію у січні, вже отримуватимуть гроші на оплату комуналки на свій банківський рахунок.
  • З 1 травня 2019 року монетизація торкнеться тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період. Це приблизно 3 мільйони домогосподарств.
  • З 1 жовтня 2019 року запрацює повномасштабна монетизація, коли кожен, хто отримує житлову субсидію чи пільгу, отримуватиме їх готівкою. 

Правила надання житлових субсидій наразі не змінюються, повідомляє Мінсоцполітики. Розмір допомоги й надалі залежатиме лише від двох факторів - від розміру витрат на комуналку  та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.  

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх