Про викиди, трубу та «перевищень немає» розповіли на Кременчуцькій ТЕЦ

24.10.2018, 17:27 Переглядів: 4 360

 

На громадських слуханнях представники підприємства відповіли на питання, коли на трубі ТЕЦ може з'явитися автоматизовна система контролю за викидами шкідливих речовин

Навіщо слухання

У середу, 24 жовтня, у Палаці культури «Нафтохімік» відбулися громадські слухання щодо отримання дозволу на викиди ТОВ «Кременчуцька ТЕЦ». Така потреба виникла, оскільки Кременчуцька ТЕЦ «від'єдналася» від «Полтаваобленерго» і стала окремою юридичною структурою. Тож дозвіл на викиди, яке «Полтаваобленерго» отримало у квітні 2017-го, на Кременчуцьку ТЕЦ вже не розповсюджується.


На ТЕЦ заявляють, що викиди зменшуються

Слухання розпочалося з виступу представників Кременчуцької ТЕЦ. Зокрема показали динаміку щодо викидів підприємством шкідливих речовин. За словами Оксани Морозової (представилася як особа, що допомагала готувати документи для отримання дозволу), протягом 2016-2018-го років ТЕЦ зменшує об'єми викидів. Це відбувається через зменшення виробничих потужностей та зменшення використання мазуту. Зокрема керівник Кременчуцької ТЕЦ Олексій Алєксєєнко зазначив, що у 2016 році вони використали 198 тис тон мазуту, у 2017 році – 150 тис тонн, очікування на 2018 рік – 105 тис тонн.


 

«Перевищень в нас немає»

Після виступу керівництва ТЕЦ, почали задавати питання громадяни та представники громадських організацій. Перше питання – про які цифри у дозволі на викиди йдеться – на яку кількість викидів ТЕЦ хоче отримати дозвіл. Голова ГО «Товариство охорони природи м. Кременчука» Олег Гапон, який задавав питання, зазначив, що у документах до слухання вказаний обсяг викидів забруднюючих речовин 7,1 тис тонн – чи про цей обсяг йде мова.


– Дозвіл на викиди встановлює граничні нормативи викидів, про тоннаж викидів у дозволі мови не йде, це інший документ, – заявила Оксана Морозова у відповідь. – Він встановлює граничні концентрації, яких має дотримуватися підприємство при спалюванні палива, при викиді на трубі. Граничні викиди у тоннажі встановлюються в них національним планом і не мають перевищувати зазначених обсягів викидів. За ці цифри вони звітуються у своїй статистичній звітності щорічно, і за це вони сплачують. Візьміть тонну вугілля, спаліть її або за один день, або розтягніть на цілий рік. Якщо спалити таку кількість палива за один день, то концентрація викидів буде високою. А якщо ви поділите це паливо по півгодини в день, то показники будуть іншими.


Також Оксана Морозова зазначила, що відповідно до поточних показників, перевищень граничних концентрацій немає.


Питання зі скриньки побажань і пропозицій

Питання №1: Чому ТЕЦ використовує мазут саме у вечірній час, відповідно від цього потерпає все місто?

Керівник Кременчуцької ТЕЦ Олексій Алєксєєнко назвав це твердження міфом.


Питання №2: Якщо при виробництві тепла та електроенергії використовується мазут, чому немає перерахунку тарифу на тепло та гарячу воду?

Керівник ТЕЦ пояснив, що мазутом можна замістити лише газ, який купують для потреб промисловості та бюджетних установ.


Питання №3: Чи контролюють якість мазута?

Олексій Алєксєєнко відповів, що кожну партію мазуту отримують із сертифікатами лабораторії НПЗ. Головний інженер ТЕЦ Олег Вертепний додав, що вони, безпосередньо, перевіряють мазут по кількох параметрах.


Про датчики на трубу

Перейшли до питання щодо встановлення автоматизованої системи контролю за викидами забруднюючих речовин. Депутатка Кременчуцької міськради Оксана Піддубна запитала, якщо автоматизовану систему встановлюватимуть, то коли це відбудеться. Якщо таких планів немає, то Оксана Піддубна запропонувала внести її пропозицію до протоколу.


Керівник ТЕЦ Олексій Алєксєєнко заявив, що подібних автоматичних лабораторій, встановлених на трубах, в Україні немає. Головний інженер Олег Вертепний заявив, що технічного рішення такої задачі не існує. До того ж, закон не вимагає виконувати подібні норми.


Депутат Кременчуцької міськради Олександр Роженко нагадав, що вимога встановити датчики контролю є у міській програмі. Також додав, якщо немає технічної можливості, то варто, щоб такий висновок надали фахівці.


Депутат хоче посилення контролю

На цьому пропозиції від депутатів не закінчилися. Депутат Кременчуцької міськради Руслан Улянов запропонував запровадити щотижневий, а не щоквартальний контроль за об'ємами викидів, зобов'язати ТЕЦ щотижня публікувати ці результати на власному сайті та надсилати їх до місьвиконкому, і встановити автоматизовану систему контролю.


Наприкінці слухань Олексій Алєксєєнко пообіцяв, що протягом першого півріччя 2019-го року вони вивчать питання щодо встановлення автоматизованої системи контролю та повідомлять про це громадскість.


Після цього пан Алєксєєнко заявив, що громадські слухання слід вважати такими, що відбулися.

Теги: вонь
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх