До уваги кременчужан і кременчуківців!

16.10.2018, 12:02 Переглядів: 9 947

 

Лист-рекомендація з Інституту української мови НАН

11 жовтня на сесії міської ради до громади, депутатів та чиновників звернувся голова міського товариства української мови ім. Шевченка Юрій Мартиновський. Він озвучив із трибуни останні рекомендації щодо найменування жителів Кременчука кременчуківцями, посилаючись на лист за підписом директора Інституту української мови Національної академії наук доктора філологічних наук П. Ю. Гриценка.


Громадська активістка Валентина Трофименко надала редакції повний текст виступу пана Мартиновського (фото вище), а також лист з Інституту української мови (фото нижче), щоб не було будь-яких непорозумінь щодо трактування самого листа та виступу пана Мартиновського.


 


Як виходить з листа, у науковій установі вважають, що назви кременчужани, кременчукяни й кременчужці «ненормативні, суперечать словотворній і фонетичній нормам сучасної української літературної мови, тому їх не можна вживати».


Науковці-філологи вважають, що існують три варіанти нормативних назв жителів Кременчука – кременчуківці, кременчучани й кременчучці. «Наймилозвучніша, найпридатніша для вживання назва кременчуківці. Саме її рекомендуємо використовувати у повсякденному вжитку».


Опитування на сайті telegraf.in.ua


 



 

Автор: solod
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх