«Золоті» тюльпани

5.03.2009, 22:25 Переглядів: 3 203
За гарний букетик таких квітів на 8 Березня доведеться викласти гривень 60.
Найдешевша весняна квітка – 10 гривень

Ціни на квіти разом із доларом зірвались з місця і полетіли! Зараз вони коштують у три рази більше, ніж два роки тому . Торговки зазначають: на 8 Березня вони навряд чи дуже подорожчають, може підскочать у ціні гривні на дві. Очікується, що тюльпани можна буде придбати по 12-15 гривень, троянди – 16-30 гривень, найдешевшою виявиться гвоздика – 5-6 гривень за штуку. А тим часом не бійтесь заглядати у квіткові магазини – подекуди там квіти дешевші, ніж на ринку.

– Вони що, позолочені? – бурмотіла огрядна жінка, відходячи від прилавка із квітами, що біля Центрального ринку. – 12 гривень за тюльпан! Та сидіть з ними самі, поки не зів’януть!

Ціни на весняні квіти дійсно здивували – щонайменше 10 гривень.

– Ось тюльпани, нарциси – по 12 гривень штука, ірис – по 10. Троянда – 15-25 гривень, дивіться, яка гарна. А оцей букет із п’яти тюльпанів – 60 гривень. Вибирайте…– пропонували продавці квітів біля Центрального ринку.

– А на 8 Березня квіти дорожчатимуть?

– Та може гривні на дві…Весняні квіти десь по 12-15 гривень будуть.

Продавці кажуть, що навряд чи на свято ціни підскочать у два рази. У них вже зараз через економічну кризу покупців обмаль: у людей грошей немає, а квіти все дорожчають і дорожчають.

– Багато імпортних квітів, ціни на них ростуть, бо долар дорожчає. До того ж кажуть, що при розтаможуванні товару братимуть ще 13%, тоді вони ще подорожчають. А чого ростуть ціни на наші, українські, квіти, навіть не знаю… – зазначає продавець квітів пані Тетяна. 

– Беріть гвоздики, – порадили нам продавці із ринку, що на «Гвардійській». – Це найдоступніша квітка, дешевшої від неї не буде. 
Та навіть найдоступніша коштує 5-6 гривень за штуку. Щоправда, згодом нам вдалось знайти і по три гривні, однак продавці кажуть: на 8 Березня такої ціни не буде.

Лісних квітів поки що не видно – продавці кажуть, для них ще ранувато, у нашому регіоні «водяться» лише сині проліски, але вони ще не «поспіли». Очікується, що на свято завезуть білі проліски із Криму, однак по чому їх продаватимуть – важко сказати, залежатиме від ціни, яку «заломить» постачальник.

Магазини не завжди дорожчі за ринки

Вперше у місті не буде головного квіткового ринку, куди зазвичай сходились усі. Квіткарів з Першотравневої прибрали, частина переїхала до Центрального ринку (з боку вулиці Свердлова). Однак там торгівля «не пішла» – клієнтів небагато.

– На 8 Березня нам виділять місце перед ринком, по Першотравневій перед «АТБ». Може, там торгівля піде краще, – каже продавець квітів із Центрального ринку Тетяна.

Залишки квіткових ринків є на Гвардійській, на Аврорі, на Раківці, однак це кілька окремих міні-павільйончиків. В основному квіти переселилися до магазинів. Щоправда, і там можна купити недорогі рослини. Так, у квітковому магазині, що по вулиці Пролетарській, весняні квіти гривні на дві дешевші, ніж на ринку, а троянди коштують так само.

– На свято ціни будуть такі ж, як зараз, ми не плануємо підіймати, – зазначила продавець. – Можливо, що троянда найдорожча коштуватиме 30 гривень, але це буде квітка із дуже довгим стеблом.

Дехто починає відмовлятись від квіткових букетів, і купляє квіти у горщиках.

– Так я подарую дорогий букет і він швидко зів’яне, а якщо якась гарна квітка у горщику, квітуча, яскраво-червона або ніжна, весняна, вона збережеться надовго, – каже кременчужанин Віктор.

«Ми не купуємо першоцвіти!»

7 березня з 10.00 до 12.00 на Центральному ринку біля місць із продажу квітів буде проходити акція «Ми не купуємо першоцвіти!», повідомляє прес-служба міськвиконкому. Її мета – нагадати людям, що першоцвіти занесені до Червоної книги. Організатори (Молодіжний Парламент Кременчука та Кременчуцький міський комітет молодіжних організацій) роздаватимуть листівки, ходитимуть із плакатами та роз’яснюватимуть, що кожен покупець такого букетика стимулює браконьєрів знищувати квіти і в наступному році.

– Теплі погодні умови в грудні 2008 – січні 2009 років, призвели до передчасного цвітіння цих рослин. Уже виявлено неодноразові факти незаконної торгівлі ними на ринках міста. Торговці первоцвітами не усвідомлюють, що своїми діями позбавляють людей можливості насолоджуватися красою та запахами рідкісних рослин назавжди, так як, вириваючи їх з цибулинами, призводять до поступового знищення популяцій цих рослин, – зазначають організатори.



 
Автор: editor
Теги: квіти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх