Кременчужани можуть дізнатися все про автомобілі в Україні в кілька кліків

30.08.2018, 13:34 Переглядів: 4 304

 

Міністерство внутрішніх справ відкрило дані про автомобілі в Україні 

На основі відкритих даних Єдиного державного реєстру МВС створено онлайн сервіс про першу реєстрацію автомобілів, центр опублікував відкриті дані про реєстрацію транспортних засобів на національному порталі data.gov.ua. Сервіс відкритих даних про реєстрацію авто в Україні надає доступ до інформації починаючи з 2013 року.


Сервіс не містить конфіденційної інформації, але дає можливість ознайомитися з технічними характеристиками зареєстрованих авто.

Завдяки сервісу можна порівнювати дані щодо реєстрації транспортних засобів за регіоном, датою випуску, маркою та моделлю, типом палива, кольором та ін.


Вперше в Україні Головний сервісний центр МВС оприлюднив відкриті дані про первинну реєстрацію авто на національному порталі data.gov.ua. На основі цих даних створено простий та зручний у користуванні сервіс, що надає доступ до інформації, починаючи з 2013 року. Актуалізація інформації здійснюватиметься щомісячно.


Цей сервіс надає можливість кожному громадянину самостійно встановлювати параметри пошуку інформації за допомогою зручних фільтрів. Такий інструмент має на меті унеможливити маніпуляції державними даними, зменшити корупційні ризики, вирівняти інформаційні умови для всіх учасників авторинку, незалежно від їхнього місця проживання чи глибини знань з автотематики.


 


Кому можуть знадобитися ці дані?


Сервіс допомагає зрозуміти тенденції автомобільного ринку в Україні, запропонувати державі нові способи використання таких відкритих даних для підвищення доступності послуг у цій сфері, або ж виокремити цікаві факти.


Наприклад: 

  •  зазвичай, при першій реєстрації, серед українців не користуються популярністю автомобілі, старші за вісім років
  • у 2017 році зареєстровано 64 655 автомобілів 2017 року випуску


 


Для громадянина


Дізнайтеся, за що «голосують гаманцем» ваші співвітчизники: найпопулярніші марки, моделі, об'єми двигунів авто, про це повідомляють texty.org.ua. Уявіть, ви плануєте придбати авто. Починаєте пошуки «свого» транспортного засобу з аналізу ринку та губитесь у різноманітті пропозицій. До кого звернутись за порадою? Зверніться до громадян, які за найбільш оптимальні варіанти вже «проголосували гаманцем» – точну інформацію про найпопулярніші моделі авто у вашому регіоні можна знайти завдяки сервісу відкритих даних, який ви зараз гортаєте.


Для бізнесу


Маркетологи та дослідники автомобільного ринку можуть більше дізнатися про споживчу поведінку та вподобання громадян, зокрема: які автомобілі купують мешканці різних регіонів, як колір авто впливає на його популярність тощо.


Для держави


Відкриті дані про зареєстровані транспортні засоби дозволяють планувати обґрунтовану державну політику. Вони допоможуть:

  • зрозуміти, чи стимулювало громадян активніше купувати електромобілі тимчасове скасування мита на їх ввезення;
  • проектувати інфраструктуру ринку, одночасно враховуючи потреби різних учасників дорожнього руху – водіїв, велосипедистів та пішоходів;
  • спостерігати динаміку реєстрації автомобілів з дизельними двигунами, які більше від бензинових забруднюють навколишнє середовище.

Окрім даних про приватні легкові автомобілі, проект дозволяє аналізувати дані стосовно реєстрації транспортних засобів інших категорій, зокрема автобусів та мікроавтобусів.


Згідно з політикою відкритості Уряду України, інформація, якою володіє держава, має бути однаково доступна усім громадянам. Ці дані мають не просто накопичуватися державою, а й працювати на українців, полегшуючи їхнє життя. Така політика, що базується на відкритих даних, веде до кращих результатів для громадян і суспільства.


Антикорупційний ефект


Цей сервіс матиме антикорупційний ефект у кількох аспектах. Насамперед, він даватиме можливість громадським активістам та журналістам досліджувати ситуацію на ринку.


Крім того, він усуне асиметрію інформації на ринку, яка була присутня раніше. Досі тільки трейдери володіли інформацією про насиченість ринку певними марками авто, а також про якісні та цінові параметри автомобілів, які продаються в Україні. Для покупців уся повнота цієї інформації не була доступною - а отже, покупці не могли співставляти різні параметри, що залишало можливість для трейдерів впливати на ціни. Вирівнювання доступу до інформації зменшує можливість для маніпуляцій та дозволяє покупцям автомобілів приймати зважені рішення.


За допомогою opendatabot за номером автівки ви можете дізнатись де/коли вона була зареєстрована та рік її виробництва. Відкриті дані Міністерства внутрішніх справ значно спростять доступ до інформації про автівки та їх власників. Ця інформація і раніше була публічною, однак, щоб отримати її, необхідно було подати запит на сайті МВС та пройти ідентифікацію.


Тепер, за номером автомобіля можна:

  • дізнатись характеристики автівки
  • перевірити коли машина була зареєстрована
  • побачити інші транспортні засоби власника
  • інші автівки, яким був присвоєний цей номер за останні 5 років.

Найпопулярніші моделі

 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх