Науковці визнали, що Кременчук заснований не пізніше ХІІ століття

17.08.2018, 13:33 Переглядів: 2 816

 

За наявними археологічними данними, місто заснували не менше 900 років тому - у ХІІ столітті

У Кременчуці завершилася дводенна наукова конференція «Старожитності та давня історія Кременчука». Її відвідали близько 30 дослідників – істориків, археологів та краєзнавців не лише з Кременчука і Полтави, а й інших міст України. 


Значну частину доповідей присвятили археологічним дослідженням, що проводилися на території історичного ареалу міста в різні роки.
Беручи до уваги результати озвучених наукових праць, учасники конференції прийняли резолюцію, що за наявними археологічними данними, місто Кременчук заснували не менше 900 років тому, у ХІІ столітті. Також науковці рекомендують продовжити вивчення історії та провести нові археологічні дослідження з метою більш точного визачення віку Кременчука. Матеріали конференції видадуть окремою збіркою.


Резолюція наукової  конференції «Старожитності та давня історія Кременчука». Учасники конференції, заслухавши доповіді, повідомлення, виступи учасників, дійшли наступних висновків і висловлюють наступне:

  • Істориками, археологами та краєзнавцями за останні роки досягено значних успіхів у вивченні минулого міста Кременчука та його околиць. Результати досліджень дозволяють громаді міста порушувати питання про уточнення його справжнього історичного та віку за археологічними данними не менше 900 років – щонайменше від ХІІ століття.
  • Існує необхідність проведення Управлінням культури виконкому Кременчуцької міської ради повної паспортизації та взяття на облік об’єктів культурної спадщини, розташованих на території Кременчука. Це необхідно для їх збереження, використання та полегшення фахового вивчення.
  • З метою подальшого вивчення історико-культурної спадщини рекомендується Управлінню культури виконкому Кременчуцької міської ради замовлення проведення подальших археологічних досліджень на території історичного ареалу Кременчука; визначення меж залягання культурних нашарувань.
  • З метою популяризації і донесення до широкого загалу матеріалів конференції, виконкому Кременчуцької міської ради необхідно здійснити випуск друкованої та електронної збірки матеріалів конференції з поширенням серед навчальних закладів, бібілотек та в мережі Інтернет.
  • Кременчуцькому краєзнавчому музею організувати проведення тематичних виставок археологічних знахідок, що відносяться до найдавнішого періоду історії Кременчука та випуск друкованої популяризаційної продукції на відповідну тематику (буклети, брошури).
  • Виконкому Кременчуцької міської ради висловлюємо побажання  з більшою періодичність проводити подібні наукові історичні конференції, що сприятиме популяризації знань про минуле серед мешканців міста та підвищуватиме туристичну привабливість і брендування минулого міста.
  • Рекомендуємо Кременчуцькій міській раді з метою заохочення роботи краєзнавців заснувати міську краєзнавчу премію ім. Л.І. Євсилевського, як видатного історика і краєзнавця наддніпрянського міста.
Автор: Альона Душенко Джерело фото: Прес-служба мерії Кременчука
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх