БлогЪ: Витоки жіночої сексуальності

8.05.2018, 11:06 Переглядів: 4 060

 

Лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку консультативно-діагностичного центру КНМП «Кременчуцька міська дитяча лікарня» Ольга Литвиненко до Всеукраїнського тижня планування сім’ї та збереження репродуктивного здоров’я 

Великим питанням, на яке не було дано відповіді

і на які я все ще не можу відповісти, незважаючи

на моє тридцятилітнє дослідження жіночої душі,

є питання: «Чого хоче жінка?»

                                                                                     Зигмунд Фрейд



Жіноча сексуальність-таємниця за сімома печатками. Причому не тільки для чоловіків, але часто і для самих жінок. В одні періоди життя сексуальний потяг сильніше, а в інші значно знижується. Жінка, як правило, не може пояснити, чому ще вчора сходила з розуму від однієї думки про близькість з коханим, а сьогодні - холодна як лід. Як відомо, сексуальний потяг залежить від багатьох факторів: гормональних, вікових, фізіологічних, а також від спадкових.


Дитяча та юнацька сексуальність


Для більшості людей словосполучення «дитяча сексуальність» саме по собі неможливе, адже за їхніми уявленнями сексуальність пов'язана тільки з потягом до протилежної статі. Завдяки роботам Фрейда під сексуальністю стали розуміти щось неусвідомлене, що пов'язане з проблемою приналежності до тої чи іншої статі. Як описується в літературі, сексуальність закладається ще у внутрішньоутробному періоді, коли після дванадцятого тижня відбувається диференціація статі. Процес перинатальної статевої диференціації контролюється переважно генетичними і гормональними механізмами. А після народження дитини статевий розвиток визначається вже не тільки біологічними, а й соціальними факторами. Однак не можна повністю розділяти вплив спадковості і середовища на сексуальність людини. Вже на першому році життя у дитини є повний набір сексуальних реакцій. Уявлення про те, що у дівчаток і хлопчиків відсутні еротичні переживання, помилково. Дошкільний вік відповідає першому етапу психосексуального розвитку, на якому відбувається формування статевої самосвідомості. У підлітковому віці завершується останній етап психосексуального розвитку - формується психосексуальні орієнтації, тобто вибирається об'єкт статевого потягу з його індивідуальними особливостями. У цей час відбувається еволюція від романтичної стадії статевого потягу до еротичної, а потім сексуальної, причому кожна стадія протікає зазвичай в двох фазах: вироблення установки (поява бажання, засвоєння інформації, фантазування) і її зміцнення в процесі контактів з особами протилежної статі.

 

Щодо віку сексуального дебюту в Україні
 

Вік сексуального дебюту став значно меншим. Якщо ми звернемося до літератури, то за даними і наших і зарубіжних авторів за останні сто років вік менархе (перших місячних) змінився - якщо раніше він був 16 років, то зараз - це 12-14 років, і в зв'язку з цим і вік сексуального дебюту теж «помолодшав». Досвід роботи з дівчатками показує, що в середньому дебют відбувається в 13-14 років. Причому, як не парадоксально, у сільських дівчат це трапляється в більш ранньому віці, ніж у міських. Можна говорити про акселерацію, коли дівчатка дозрівають раніше і відповідно, вік статевого дебюту теж стає меншим.

 

Як правило, дівчатка з пізнім статевим дозріванням в меншій мірі виявляють властиву підлітковому віку статеву активність в порівнянні з дівчатками, у яких пубертатний період завершується у віці 12-13 років. Це може бути викликане тим, що дівчатка фізично слабо розвинені в сексуальному плані можуть страждати підвищеною сором'язливістю. А це впливає на вік сексуального дебюту.

 

Пік сексуальності припадає на період статевого дозрівання. Чому? Та тому, що дуже велика дисфункція між фізичним, фізіологічним і психологічним розвитком. Кризовий вік характеризується величезним бажанням бути дорослим, а життєвого досвіду, соціальних надбань, освіченості і культури не вистачає. Звідси дисбаланс між фізичним і психоемоційним розвитком.

 

Сексуальна поведінка підлітків в наш час стала менш керованою. Це обумовлено багатьма факторами. По-перше, інформаційний простір став більш наповненим. Якщо раніше ця тема була табуйованою, то зараз це загальнодоступна інформація. Є другий момент-це соціальні фактори. Змінилися приклади сексуальної поведінки, в тому числі першого сексуального контакту, з'явилася завантаженість сфер і зон нашого суспільства, які покликані контролювати дитину-батьки працюють, громадські організації перестали існувати як такі або стали дуже дорогими. Діти надані самі собі. Соціальна потреба в спілкуванні на рівні підлітків завжди була дуже висока, але в наш час це спілкування все частіше здійснюється хаотично, на рівні свого ж середовища, і як результат – там практикуються дуже багато речей, які раніше забороняли, а тепер вони стали більш демократичними і доступнішими. Я не хочу сказати, що це дуже погано, але необхідно формувати у підлітків адекватні прояви сексуальності та сексуальної поведінки. Наприклад, коли до мене приходять дівчатка, які мали перший сексуальний досвід, я бачу, що цей досвід дуже часто негативний. І це може негативно відбитися на всьому подальшому сексуальному житті жінки.

 

Будь-яка невдача в будь-якої діяльності - це завжди комплекс очікування невдачі. Тобто існує внутрішнє психоемоційне напруження, яке викликає певне очікування неприємних відчуттів, тих, які не хотілося б повторювати. А невдача може бути пов'язана з тим, що дівчата, навіть не відчуваючи ще достатнього сексуального потягу і граючи в своєму середовищі певну соціальну роль, йдуть на перший сексуальний контакт. Це свого роду насильство над собою. І це не може не відбитися на її сексуальності в подальшому.

 

Є таке поняття як сексуальна зрілість. Поняття, будемо говорити, відносне. У одних це настає в 17-18 років, у інших - в 20-25 років. Це період юнацтва та громадянської зрілості. Чому завжди в усі часи в різних державах було прийнято виходити заміж в 18 років? Напевно, враховується фактор фізіологічної, психологічної та соціальної зрілості, де присутні емоції позитивного ставлення і до процесу, і до протилежної статі, і до виконання певного соціального замовлення. У 16-17 років присутня передумова фізична і психологічна, але немає інших передумов: немає культури, немає освіченості і правової зрілості. Коли реакції не ситуативні, сексуальна поведінка дівчини стає більш стабільною.

 

За даними соціологічного опитування 75% українських жінок почали статеве життя у віці 15-18 років, 12% у віці 10-14 років; 8% - у віці 19-22 років, 3% у віці старше 23 років.

 

Якщо говорити про період статевого дозрівання, під час якого ми спостерігаємо прояв сексуальності, я б розділила порівну вплив біологічних і соціальних факторів. Важливо також стан здоров'я дівчинки. Для кожної вікової групи характерні певні порушення, і це дуже часто впливає на формування і прояв сексуальності жінки в подальшому.


Підготувала лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку

консультативно-діагностичного центру КНМП

«Кременчуцька міська дитяча лікарня» Ольга Литвиненко 

Автор: ТелеграфЪ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх