Як у Кременчуці в 50-х роках велася онлайн трансляція бойових дій в Кореї

7.05.2018, 11:28 Переглядів: 4 239

 

Що пов’язувало Кременчук та військові дії 50-х років за участі радянських військ в Кореї  

Напередодні дня пам’яті та примирення краєзнавець Євген Бергер розповів «Телеграфу», як на місці пам’ятника воїну-визволителю була мапа, яка показувала онлайн переміщення радянських військ.  Вже після завершення Другої світової війни та капітуляції Японії відбувся перерозподіл корейського півострова.


29 вересня 1943 року над будинком друку у сквері «Жовтневий» (зараз сквер імені Бабаєва) замайорів червоний прапор над Кременчуком. У 50-х роках на місці зробили сквер.


В цей час, після завершення Другої світової війни та капітуляції Японії, корейський півострів розподілили на 2 частини.


- 25 червня 1950 року армія Північної Кореї, озброєна та підготовлена інструкторами Радянського союзу, почала наступ на Південну Корею. Як почалися воєнні дії на місці нижче пам’ятника Воїну-визволителю зявився стенд із мапою Корейського півострова. Кожного дня червоною стрічкою позначалось просування північнокорейських військ на південь.


  

До вересня 1950 року північно-корейські війська майже повністю окупували півострів. На підмогу Південній Кореї прийшли війська ООН, переважно американські, й почали контрнаступ. Як розпочався наступ військ ООН географічна мапа, яка була зроблена з ДСП чи дерева, зникла і з’явився чотирикутний паркан. А через рік 29 вересня 1951 року відбулося відкриття пам’ятнику Воїну-визволителю, - розповів краєзнавець Євген Бергер.

 

Євген Бергер додав, що до листопада 1950 року війська ООН разом з південнокорейськими дійшли майже до китайського кордону. На допомогу Північній Кореї прийшли так звані «китайські добровольці» чисельністю 400 тисяч осіб і почали контрнаступ. Пізніше обидві армії зупинилися на 38 паралелі, 2 роки велася позиційна війна і тільки після смерті Сталіна, влітку 1953 року, заключили перемир’я. У цій війні брала участь дивізія радянської армії під проводом Кожедуба, тоді в бойових діях загинуло 248 радянських пілотів, яких поховали в Китаї.



* Памятник Воїну-визволителю встановлений  сквері ім. Олега Бабаєва (раніше Жовтневий). За задумом скульпторів, це повинен був бути воїн в касці, плащ-палатці, з автоматом і прапором в руках. Скульптура повинна справляти враження, ніби після багатьох походів зійшов солдат на постамент і залишився тут навіки.


 


На замовлення Кременчуцького міськвиконкому залізобетонний пам'ятник заввишки в 6 метрів був виготовлений на Харківському скульптурному комбінаті.


До 40-річчя визволення міста, в 1983 р, на п'єдесталі пам'ятника встановили меморіальну дошку з написом «На цьому місці над колишній будівлею Будинку друку 29 вересня 1943 воїни 2-го батальйону 19-ї мотострілецької бригади під командуванням капітана Ш. Н. Гогорішвілі першими поставили Червоний прапор над звільненим Кременчуком».


У 1989 році пам'ятник Воїну-визволителю в Кременчуці набув свого сучасного вигляду. Для збору коштів на оновлення пам'ятника в міськвиконкомі був створений спеціальний фонд. Після реставрації бронзовий визволитель став міцніше і тепер на ньому не плащ-намет, а тепла шинель, прапор і автомат він тримає над головою. Біля пам'ятника з'явилися меморіальні плити з вмонтованими в них гільзами гарматних снарядів. На плитах - списки воїнів, полеглих під час оборони та визволення міста, а також прізвища кременчужан, які загинули на фронтах Другої світової війни.


 

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх