Боротьба проти «Борців за владу рад»: проект рішення сесії про демонтаж пам’ятників матросам та «борцям»

2.05.2018, 11:01 Переглядів: 3 944

 

Проект рішення на чергову сесію міськради підготувала депутат Ганна Павленко, інтрига в тому, чи внесе його мер до порядку денного

На чергову сесію міської ради депутат від «Самопомочі» Ганна Павленко підготувала проект рішення про демонтаж пам’ятників «Борцям за владу рад», що біля стін адмінбудівлі виконкому, та «Пам’яті матросам Дніпровської флотилії», що в Крюкові (попередня назва «Памяти отважных моряков, павших в дни гражданской войны за власть Советов в 1918-1919). Ганна Павленко посилається на Закон про декомунізацію та на роз’яснення з приводу саме цих пам’ятників Українського інституту національної пам’яті (у тексті проекту рішення депутат згадує відповідні листи).


Останки похованих під пам’ятником «Борцям за владу рад» (саме через це влада раніше не хотіла чіпати пам’ятник) Ганна Павленко пропонує перепоховати на цвинтарі – перенести з-під стін будівлі виконкому.


Самі ж пам’ятники депутат пропонує виключити з переліку об’єктів культурної спадщини.


Ганна Павленко піднімає це питання не вперше – і воно викликає дискусії та опір противників демонтажу. Навіть з її проектом рішення відбувалися дивні маніпуляції. Так, спочатку він з’явився на офіційному сайті міської ради 25 квітня – журналісти встигли його побачити, та раптом проект хутко зник. «ТелеграфЪ» зателефонував до апарату міської ради – там відповіли, що проект був поданий з порушенням: не відповідає терміну оприлюднення – за 20 днів до ухвалення рішення, як це має бути за Законом України «Про доступ до публічної інформації».


Разом із тим, після терміну 25 квітня оприлюднювалися інші проекти рішень – на жаль, закон «Про доступ…», який, безумовно, має виконуватися, мерія використовує для маніпуляцій з «неугодними» проектами рішень – така практика мала місце і раніше. Проте сама пані Павленко стверджує, що проект був поданий вчасно – якраз 25 квітня – це останній термін для оприлюднення (про цю дату, до речі, говорив і секретар міськради Юрій Гриценко, який за посадою відповідає за рішення ради). Вдруге проект рішення з’явився на сайті мерії 27 квітня – тобто порушення термінів на совісті тих, хто оприлюднював рішення.

Про опір проекту рішення


Сама Ганна Павленко не перебувала в місті на той час, як проект то знімали з сайту мерії, то розміщували знов. «ТелеграфЪ» зв’язався з нею телефоном. Пані Ганна розповіла про опір її проекту рішення.


- Я пояснювала, що це питання дуже важливе, особливо я наполягала на пам'ятнику матросам Дніпровської флотилії. Я вважаю, що пам'ятник окупантам не повинен там стояти. Я пропонувала різні варіанти – можна замінити на інший пам'ятник, наприклад, «Борцям за волю України»… Я говорила і про ту композицію, яку свого часу пропонувала Оксана Бойко щодо пам'ятника Небесній Сотні, говорила просто про сквер, пояснювала, чому це важливо. Але дуже категорично проти Гриценко разом з Плескуном (депутатом міської ради – ред.). Дійшли до того, що «это наши деды» - я сказала, что це не наші діди, це окупанти столітньої давності. Я давала час на обдумування, але цей раз вирішила піти у такий спосіб – подала проект рішення. Я вважаю, що в наш час, коли ми в стані війни, треба визначатися, хто «наші дєди», треба все ставити на свої місця, - прокоментувала свій проект рішення Ганна Павленко.


Вона вважає, що мер може не включити проект рішення до порядку денного поточної сесії, але вона налаштована відстоювати проект рішення. Вона підкреслює, що не наполягає на знищенні пам’ятника матросам, але вважає, що місце йому – у десь музеї комуністичної символіки.


Під час засідання виконкому секретар міської ради Юрій Гриценко повідомив, що проект рішення Ганни Павленко буде оприлюднений. І 27 квітня – повторно – він, дійсно, з’явився на сайті міськради. Передував оприлюдненню візит до мерії громадської активістки Валентини Трофименко, яка взялася за відсутності пані Павленко контролювати проходження проекту рішення, який подала депутат.


- Але ми вчора сказали своє категоричне проти цього питання, - зауважив мер Віталій Малецький.


Хто похований під пам’ятником «Борцям за владу рад»?


Ганна Павленко підкреслює, що наразі достеменно не відомо, чиї ж саме останки поховані у могилі на площі Перемоги, під стінами виконкому. Вона зверталася з цього приводу до архівів, але даних немає.


- Громадська активістка Валентина Трофименко та голова Товариства української мови Юрій Мартиновський наполягають і на демонтажі пам’ятника «Борцям за владу рад» на площі Перемоги. Я теж підтримую і вважаю, що останкам місце на кладовищі, а на площі має бути місце відпочинку: танці, ігри, а якщо там могила, то це навіть неетично. Коли я з’ясовувала питання про поховання, зверталася в архів. У нашому архіві нічого немає, в Полтавському обласному – теж практично нічого немає. Єдине, що вони дали – це, можливо, була петлюрівська армія, а, можливо, це було й пізніше – тобто у них немає даних, хто там похований. Не дали ніякої інформації, - розповіла Ганна Павленко.


Нагадаємо, на одному із засідань комісії з питань найменування об’єктів міського підпорядкування та встановлення пам’ятних знаків член комісії, директор краєзнавчого музею Алла Лушакова зауважила, що під пам'ятником «Борцям за владу рад» знаходиться братська могила. Майже весь Поштовий сквер у 1917 році був в одиничних та братських могилах, у 1932 році відбулося перепоховання в одну братську могилу. За її словами, тіла померлих тривожили чотири рази коли намагались перенести на кладовище, а згодом повернули на площу під собор.


Позиція мера Малецького, яку він раніше висловлював – пам’ятник уже б давно демонтували, якби не останки воїнів.


Наостанок: Імовірно, проект Ганни Павленко усе ж мер внесе до порядку денного. Проте дискусія довкола питання буде запеклою. І навряд чи рішення буде ухвалене. Нагадаємо, свого часу депутати не підтримали запит депутата Павленко про демонтаж цих пам’ятників, який вона оголошувала на сесії.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх