100 років синьо-жовтому кордону: прикордонники відзначають професійне свято

30.04.2018, 12:14 Переглядів: 3 956

 

День прикордонника зробилии співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні

30 травня українські прикордонники відзначають професійне свято. Відповідний указ напередодні підписав Президент Петро Порошенко. 


Глава держави, під час урочистостей з нагоди 100-річчя із Дня створення Корпусу кордонної охорони УНР (ККО), що проходили у столиці на Софійській площі, наголосив, що День прикордонника має бути співзвучним з реальними історичними подіями саме в Україні. 


- Звичайний для всіх травневий День прикордонника, який раніше святкувався 28 травня, походив від Дня прикордонних військ КДБ колишнього СРСР. Але ця історія – не наша, тож саме тому було ухвалено рішення про встановлення нової дати професійного свята українських прикордонників - доречної для незалежної України та обґрунтованими її історією, - йдеться у повідомленні на офційному сайті президента України. 


Нагадаємо, що наприкінці квітня 1918 року слов’янська група окремої запорізької дивізії армії УНР під командуванням полковника Володимира Сікевича, звільнивши велику частину Донбасу вийшла на міжнародно визнаний кордон з Росією і тодішнім Доном. 

Полковник Сікевич встановив на кордоні земель українських і війська Донського сторожу, дві гармати та під їх салют розгорнув український прапор. 


- У квітні 1918 року українські війська провели унікальну операцію, в результаті якої повністю звільнили від більшовицьких сил Крим та Донбас. Ворог тікав за межі історичного кордону на територію РСФСР та Великого війська Донського. З Києва надійшов наказ далі не переслідувати більшовицьке військо. До кінця квітня українські підрозділи розташувалися вздовж кордону, на якому почали встановлювати перші синьо-жовті прикордонні стовпи, - повідомляє Прикордонник України.


Автор: Альона Душенко Джерело відео: Прикордонник України
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх