БлогЪ: Чому дитину спочатку варто вести до лікаря, а вже потім на рентген?

24.02.2018, 16:02 Переглядів: 6 938

 

Лікар-рентгенолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Юлія Косян розповіла ТЪ, що таке рентген і чому батькам не варто «призначати» знімки своїм дітям без відома медиків

«Зробіть нам знімок або фото» - з таким проханням дуже часто звертаються батьки наших пацієнтів, приходячи до нас у кабінет. Тому сьогодні я хотіла б розповісти вам про такий метод дослідження як рентгенографія.


Рентгенографія - це додатковий метод дослідження, що широко використовується у педіатрії та суміжних спеціальностях вже протягом багатьох десятиліть. Але дане обстеження не є рутинним та має призначатися лише лікарем. Чому лікарем? Давайте розберемо детальніше. Припустимо у дитини кашель, підвищення температури тіла протягом 1-2 днів і мама наполягає на знімку легень, то чому ж педіатр їй відмовляє?


Є декілька причин:

  • пройшов малий період хвороби для формування пневмонії
  • кашель може супроводжувати інші захворювання, такі як ГРВІ, ринофарингіт, трахеїт, бронхіт та інші. І в диференціації цих хвороб вам не допоможе «гугл», це зможе зробити лікар після огляду дитини.

Тому приходьте до нас з направленням від лікаря й ми з задоволенням допоможемо вам одужати. Така сама ситуація й при травмуванні.


Деякі батьки намагаються заощадити свій час й піти до травматолога вже зі знімком. Але саме травматолог має визначити необхідність даного обстеження, обсяг та проекції знімків.


«А ви що не знаєте?», - запитують батьки. - «В нас же ось - нога!»

Шановні батьки, ми знаємо і вміємо, і щиро хочемо вам допомогти, але нога вона така довга, а опромінення можна мінімізувати за допомогою попереднього огляду травматолога. Так чому б цього не зробити!


Як відбувається обстеження


Обстеження має свої особливості. Наприклад, маленьких дітей ми маємо замотувати у спеціальні фіксатори. Це не «катування та знущання» це необхідність для отримання якісного знімку.


Для кожного органу, частини тіла та захворювання є своя установка хворого, тому ми завжди наполягаємо саме на необхідному та максимально інформативному «вкладанні» травмованої кінцівки чи дитини загалом. А ще ми завжди просимо мам роздягнути дитину. Це робиться для того, щоб жодна булавка, аплікація, кнопка та застібка не з’явилась на знімку. Тому йдучи на обстеження бажано вдягнути дитину у просту одежу з бавовняної тканини без металевих застібок та аплікацій й взяти з собою просту пелюшку.


Й останнє. Рентген - це не фото! Інколи ми самі, намагаючись заспокоїти дитину кажемо: «Зараз сфотографуємо тебе з зайцем та й все!». Але ж ви не діти, ви - відповідальні батьки й розумієте, що рентген - це обстеження, під час якого дитина отримує дозу опромінення, нехай мінімальну, не шкідливу, але дозу. Тому давайте підходити до обстеження наших дітей відповідально й прислухатись до того що кажуть нам лікарі.

Автор: ТелеграфЪ
Теги: рентген
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх