Як відрізнити пневмонію від грипу та ГРВІ

23.01.2018, 15:33 Переглядів: 22 247

 

Чи є різниця у лікуванні грипу, ГРВІ та пневмонії розповіла «Телеграфу» старша медсестра педіатричного відділення з пульмонологічними ліжками Кременчуцької міської дитячої лікарні Вікторія Лобачова 

Старша медсестра педіатричного відділення Кременчуцької міської дитячої лікарні Вікторія Лобачова дала паради батькам як відрізнити пневмонію від грипу та ГРВІ, чим небезпечні хвороби та на що звернути увагу.


- У зв'язку з винаходом і використанням різних ліків в сучасному світі відбулися зміни в середовищі вірусів і бактерій: мутації, підвищення стійкості. Хвороби стали походити одна на одну, з'явилися нетипові риси, відрізнити їх стало важче. Щоб лікування захворювань було своєчасним і правильним, необхідно знати їх відмінності і подібності, - зазначила Вікторія Лобачова. 


Відмінності збудників пневмонії та ГРВІ

ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) - велика група захворювань, що викликаються вірусами, про що йдеться безпосередньо в назві. До захворювань, викликаним вірусами, відноситься і грип. Ортоміксовіруси - так називається група вірусів грипу.


Пневмонія - це захворювання легень, яке може бути викликане бактеріями (наприклад, пневмококи), вірусами, хламідіями, грибами (мікоплазмами). Ще 20 років тому пневмонії мали, в основному, бактеріальний характер. Дуже поширені стали і пневмонії після грипу - так звані постгрипозні.


Відмінні особливості при ГРВІ, грипі та пневмонії


  • ГРВІ починається гостро, з підвищення температури тіла до 39°, слабкості, невеликого ознобу. В горлі з'являється першіння, лоскотання і сухість. Приєднується нежить. Потім може з'явитися кашель: сухий або з прозорим слизовим мокротинням. 
  • У грипу початок раптовий, гострий. Температура різко підвищується до 39-40° градусів, з'являється «приголомшливий» озноб, болі і ломота в м'язах, світлобоязнь, головний біль, різка слабкість. Катаральних явищ (нежиті) немає, при класичному грипі вони приєднуються на 3-4 день, після зниження температури тіла. 
  • Початок пневмонії більш плавний, температура тіла може бути різною: від 37° до 39° , залежно від тяжкості. У хворого слабкість, задишка, можливі болі в грудній клітці, пов'язані з диханням. Звертає на себе увагу кашель з мокротинням. Якщо пневмонія бактеріального характеру, мокротиння прозоре або «іржавого» кольору.

Постгрипозні пневмонії виникають у людей зі зниженим імунним статусом: асоціальні особи, хворі на ВІЛ, після трансплантації органів, люди, що мають в анамнезі хронічні захворювання та інші.


Постгрипозні пневмонії поділяють на первинні, які починаються на 1-2 добу захворювання грипом. Кашель спочатку сухий, з 3 дня стає вологим з відділенням кривавого мокротиння. Вторинні починаються через 3-4 дні захворювання грипом, при приєднанні бактеріальної інфекції. Знову відзначається підйом температури тіла до високих цифр, кашель з гнійним мокротинням, що з'являється на 6 добу від початку захворювання.


Як видно, ГРВІ та грип починаються більш різко, ніж пневмонія, грип в перші 3 дні не має катаральних явищ (нежиті), вони приєднуються пізніше. Характер мокротиння теж говорить про збудника: віруси - слизова, серозна; бактерії - гнійна.


ГРВІ


Стан ближче до задовільного, можлива блідість шкірних покривів. При підвищенні температури невелика тахікардія (пришвидшене серцебиття). В горлі можливе почервоніння, зернистість. У легенях зазвичай ніяких змін, дихання вільне, хрипів немає.


Грип


У хворого рум'яні щоки, блискучі очі, що сльозяться, він намагається їх захистити від світла. Долоні і стопи холодні при лихоманці. Тахікардія виражена в залежності від висоти температури. У легенях змін немає, іноді може вислуховуватися жорстке дихання.


Запалення легень 


У хворого з пневмонією - задишка, при диханні він «щадить» ту сторону, де запалення, через болі. Шкіра бліда, невелика синюшність носогубного трикутника, дихання ослаблене, хрипи.


Для виключення пневмонії призначають завжди рентгензнімок. При ГРВІ та нетяжкому перебігу грипу рентген роблять достатньо рідко.

 

Різниця в лікуванні


При лікуванні грипу та ГРВІ антибіотики призначаються тільки при ускладненнях (приєднання бактеріальної інфекції). При неускладнених формах застосовують симптоматичне лікування та противірусні препарати.


Бактеріальні та вторинні постгрипозні пневмонії лікують антибактеріальними препаратами. Первинні постгрипозні - противірусними засобами.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх