Уляна Супрун обіцяє нам безплатні ліки від депресії. І від гастриту теж

6.12.2017, 15:42 Переглядів: 3 730

Уляна Супрун обіцяє нам безплатні ліки від депресії. І від гастриту теж

МОЗ суттєво розширює програму «Доступні ліки»

 

Міністерство охорони здоров’я України розширює державну програму «Доступні ліки». У 2018-му році до неї додадуть три додаткових розділи:

  • ліки на пільгових умовах для хворих на депресію;
  • ліки для пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту (ШКТ): виразки, гастрити, панкреатити, холецистити тощо;
  • ліки для матері і дитини у першому триместрі вагітності (лікування анемій).

Про необхідність додати до програми «Доступні ліки» ліки від депресії в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун навіть написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Ліки на пільгових умовах – це ліки, які пацієнт, маючи рецепт, може отримати безкоштовно або з доплатою. Сума доплати у програмі «Доступні ліки» встановлюється на державному рівні, її можна перевірити за державним реєстром лікарських засобів, включених до програми «Доступні ліки».

 

Нагадаємо, державна програма «Доступні ліки» запрацювала з весни 2017-го року. У Кременчуці вона теж реалізується в аптеках з жовто-блакитною наліпкою «Аптека-учасниця програми «Доступні ліки».

 

Протягом 2017-го кременчужани могли придбати тут за рецептом лікаря безкоштовні або з доплатою ліки від серцево-судинних хвороб; від діабету ІІ типу та від бронхіальної астми.

 

У 2018-му коло безоплатних ліків має суттєво розширитися. Кабмін рапортує, що на розширення програми «Доступні ліки» у 2018-му виділять додаткових 300 мільйонів гривень.

 

Вибір хвороб, ліки від яких мають додати до програми «Доступні ліки», МОЗ пояснив так:

  • кожен 6-й українець має захворювання шлунково-кишкового тракту, це дуже поширений тип хвороб;
  • кожна 4-та вагітна українка страждає на анемію у першому триместрі вагітності, це поширене і небезпечне для матері та дитини захворювання.

Мовою цифр:

  • 850 тисяч українців у 2016-му хворіли на виразку шлунку або 12-палої кишки
  • 98 тисяч українок у 2016-му мали анемію у першому триместрі вагітності

Про депресію маємо розповісти окремо, бо недарма ж в. о. міністра охорони здоров’я Супрун саме на депресію українців звернула таку увагу – навіть антидепресивний пост у Фейсбуці написала.

 

Справа у тому, що, за висновками аналітиків, до 2030-го року депресія стане 3-ю найпоширенішою хворобою у країнах з низьким рівнем доходів населення. За версією «Телеграфа», маємо підстави віднести Україну саме до таких країн. А кожен українець, хворий на депресію, – це серйозні витрати бюджетних коштів на оплату його непрацездатності та лікарняних. Тож в. о. міністра пропонує зробити ліки від депресії доступнішими для українців – безкоштовними або з пільговою доплатою. Нехай лікуються і працюють далі.

 

І антидепресивний фінал від «Телеграфу». Хоча ми і країна з низьким рівнем доходів населення, та не варто клясти долю надто інтенсивно – бо у країнах з високим рівнем доходів ще гірші справи з депресіями. За висновками тих самих вчених, у країнах з високим рівнем доходів населення депресія до 2030-го року посяде не третє, як у нас, а почесне друге місце серед найпоширеніших хвороб населення. Бачте, багаті теж плачуть.

Автор: Лариса Артеменко Джерело фото: youtube.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх