Зниження порогу закупівель через систему ProZorro залежить від політичної волі влади Кременчука

11.06.2017, 20:07 Переглядів: 4 450

Зниження порогу закупівель через систему ProZorro залежить від політичної волі влади Кременчука

Зниження порогу закупівель не лише зекономить кошти кременчужан, але й зменшить корупцію при закупівлі товару/послуг підприємствами та закладами міста. Для того, аби знизити поріг закупівель, потрібна політична воля влади на місцях, зазначила Поліна Завадська, координатор центру компетенції ProZorro у Полтавському регіоні

 Журналісти, активісти, працівники прокуратури та депутати Кременчуцької міської ради вчилися читати звіти комунальних підприємств та користуватися систпемою електронних закупівель ProZorro. Тренінг відбувся в рамках громадської кампанії «Відкритий доступ» за підтримки «Кременчуцького Телеграфу» та ГО «Європейський клуб».


Координатор центру компетенції ProZorro у Полтавському регіоні та аналітик ГО «Інститут аналітики та адвокації» Поліна Завадська розповіла присутнім, як користуватися інструментами контролю за витратами бюджетних коштів.


Система прозорих закупівель дає можливість промоніторити хто і за скільки купує як державні установи, комунальні заклади або підприємства.

 

 

- Фінансова звітність комунальних підприємств тісно пов’язана з тим що і як вони купують. Ми пам’ятаємо як у Водоканалу виплив договір про закупівлю за яким пакет молока для працівників за шкідливе виробництво коштував 500 грн. Але після підняття цього питання раптом була укладена додаткова угода, яка передбачала зменшення ціни, - зауважила журналіст «Телеграфу» та співкоординатор проекту «Відкритий доступ» Тетяна Донченко.

 

Електронна система публічних закупівель ProZorro мала зменшити рівень корупції та підвищити рівень довіри до бізнесу. Наразі встановлені так звані пороги: усе, що вище "порогу", має купуватися через аукціон. Для замовників, які використовують бюджетні кошти: від 200 тис грн – на товари та від 1,5 млн грн – на послуги. Для замовників, які здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання: від 1 млн грн  на товари та від 5 млн грн – на послуги. Крім того, всі замовники мусять оприлюднювати звіт про укладені договори на суму, що перевищує 50 тисяч гривень. І головне, так звані "пороги" не забороняють купувати товари меншої вартості через аукціон. Крім того, є приклали, коли міські ради знижували  пороги для закупівель у себе на місцях, зобовязуючи розпорядників бюджетних коштів купувати через аукціони товари меншої вартості. У Кременчуці теж була спроба знизити поріг - відповідний проект рішення сесії міської ради неодноразово намагалася винести на сесію депутат Оксана Піддубна, а також готувала запит. Проте юридичне управління "не пропустило" проект на сесію. Була й петиція на сайті міськради: кременчужанин просив зробити прозорими всі закупівлі. 

 

 

То чи може міська рада знижувати поріг закупівель? Таке запитання звучало під час семінару.

 

- Для того, аби знизити поріг закупівель, повинна бути лише політична воля депутатів на місцях, - вважає Поліна Завадська. 

 

За її інформацією, відповідний досвід має Дніпро: за політичної волі депутатів міської ради закупівельний поріг знизили. Це дозволило не лише зекономити бюджетні кошти, а й в ринкових умовах допомагає бізнесу обирати оптимальний варіант для співпраці.

 

Зниження порогу закупівель через систему ProZorro залежить від політичної волі влади Кременчука


Як показує статистика, Полтавщина – лідер допорогових закупівель.


Зниження порогу закупівель через систему ProZorro залежить від політичної волі влади Кременчука


За інформацією НВ Бізнес, влада на місцях отримавши можливість розпоряджатися великими бюджетами в результаті децентралізації, чиновникам важко було провести корупційні схеми через ProZorro. У результаті мерії стали активно проводити роботи з ремонту комунальних об'єктів міської інфраструктури. Перевірити якість і оцінити реальну вартість таких робіт може тільки фахівець - далеко не кожен журналіст чи представник антикорупційних органів зможе це зробити, і в таких умовах конкуренція є єдиним засобом і доказом підвищення якості та зниження вартості послуг і товарів. Але статистика показує, що серед закупівель, проведених регіональними департаментами ЖКГ, тільки 306.6 мільйонів гривень були витрачені через систему ProZorro, тоді як на допорогові тендери пішло 720 мільйонів гривень.

 

Зниження порогу закупівель через систему ProZorro залежить від політичної волі влади Кременчука

 

Поліна Завадська ознайомила присутніх з інструментами, які допоможуть промоніторити закупівлі:

Prozorro.gov.ua – веб-портал Уповноваженого органу
infobox.prozorro.org – інформаційний ресурс
bi.prozorro.org – відкритий модуль аналітики
bipro.prozorro.org – професійний модуль аналітики
dozorro.org – моніторинговий портал
EData – офіційний портал публічних фінансів України
http://www.amc.gov.ua

Фото: Олександр Попенко
Автор: Альона Душенко Фото: Олександр Попенко
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх