Від початку року вже 5 кременчуцьких підлітків потрапили до лікарні з алкогольними отруєннями

1.06.2017, 12:30 Переглядів: 3 467

Від початку року вже 5 кременчуцьких підлітків потрапили до лікарні з алкогольними отруєннями

Про ситуацію з дитячим та підлітковим алкоголізмом у Кременчуці «Телеграфу» розповів дитячий лікар-анестезіолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Сергій Шамрай

Від початку року уже 5 кременчуцьких підлітків потрапили до відділенні анестезіології та інтенсивної терапії з отруєнням сурогатами алкоголю. Про це «Телеграфу» розповів дитячий лікар-анестезіолог Кременчуцької міської дитячої лікарні Сергій Шамрай.

 

 

- Сьогодення все частіше зіштовхує нас з неповнолітніми у стані сп’яніння. Певен, що кожен з читачів, хоча б раз, бачив підлітків з пляшкою пива або «слабоалкоголки», - говорить Сергій Шамрай. - І така картина зустрічається все частіше та стає звичною для нашого ока.

 


За його інформацією, у 2014 році звернень до лікарні дітей та підлітків у стані алкогольного сп’яніння було 6, в 2015 та 2016 – 10 та 18 чоловік відповідно. Лише з початку 2017 року до відділення анестезіології та інтенсивної терапії потрапило п'ятеро дітей з отруєнням сурогатами алкоголю.

 

- Частіше це підлітки 13-16 років, хоча були випадки звернень і зовсім маленьких дітей. Як бачимо, маємо тенденцію до різкого зростання таких випадків, - підсумовує дитячий анестезіолог. - І враховуючи, що до відділення інтенсивної терапії потрапляють лише найважчі випадки, які складають невеликий відсоток від усіх випадків вживання алкоголю, можна уявити, яка катастрофічна ситуація складається в даній сфері.


Проблема дитячого алкоголізму окрім медичного боку, має соціальні, економічні та психологічні основи. Якщо ж зосередитись суто на медицині, то на перший план виходить руйнівна дія алкоголю на організм дитини, що ще розвивається та повністю не сформувався.

 

 

Не існує жодної системи, яка б не страждала від токсичної дії етилового спирту. В першу чергу етанол уражає нервову систему - знижуються працездатність, інтелект, увага, пам'ять, можуть виникати психічна і фізична деградація особистості.

 

Також неможливо оминути руйнівну дію алкоголю на систему травлення. Сам алкоголь та барвники і консерванти, що є неодмінними складовими модної серед підлітків «слабоалкоголки», призводять до гастриту, виразок шлунку та 12-палої кишки, захворювань жовчного міхура та печінки, навіть до її цирозу.

 

Страждають і сечостатева, опорно-рухова системи, загострюються хронічні хвороби, погіршується зовнішній вигляд. Алкогольне сп’яніння може стати причиною травм, обмороження, та навіть смерті дитини. Крім того, збільшується ризик стати жертвою чи учасником кримінальної ситуації (крадіжки, зґвалтування).


Про усі випадки алкогольних отруєнь у дітей повідомляється до поліції. На батьків порушників чекає спілкування з поліцейськими, а також психологом та лікарем-наркологом разом з дитиною.

 

- Для попередження таких випадків хочеться звернутися до батьків – ви, як найрідніші, в першу чергу, несете відповідальність за ваших дітей, - зазначає пан Сергій. - Тож ростіть їх в атмосфері психологічного та фізичного здоров’я, цікавтеся їх справами та колом спілкування, пропагуйте, бажано особистим прикладом, заняття спортом та негативне ставлення до шкідливих звичок.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх