Кременчуцьким підприємцям-спрощенцям податкова виставляє неправомірний «борг»

26.04.2017, 12:32 Переглядів: 5 771

Кременчуцьким підприємцям-спрощенцям податкова виставляє неправомірний «борг»

Йдеться про платників єдиного податку ІІ групи, яким міська рада в 2017 році зменшила ставку єдиного податку з 20% до 10% мінімальної зарплати, але програмна податкової рахує "по-старому"

Кременчуцькі платники єдиного податку ІІ групи стурбовані, бо з початку року за ними рахується «податковий борг». Редакція отримала кілька таких тривожних сигналів. 

 

- Я приватний підприємець, на ІІ групі оподаткуванні. На початку року сесія міської ради ухвалила рішення, яким зменшила ставку єдиного податку для ІІ групи в 2017 році з 20 до 10%. І ми почали платити за новою ставкою. Проте коли я заходжу до свого електронного кабінету, то бачу, що за мною рахується неіснуючий податковий борг. Зараз завершилося півріччя, і віртуальний борг росте! Я запитую в інспектора, що з цим робити, а мені кажуть - платіть повністю, а потім вам перерахують! Але ж це неправильно, адже ставки єдиного податку встановлює сесія міської ради, а ми - законослухняні платники. Іншим підприємцям в податковій казали, що вся справа у програмному забезпеченні, і незабаром усе перерахують, але коли? І чи не станеться так, що потім «згори» податковій спустять якісь вказівки, і нас ще й оштрафують за неіснуючі борги? - запитує приватний підприємець Світлана.

 

 

Ми адресували це запитання Кременчуцькій ОДПІ. Податківці попросили паузу для надання відповіді і згодом надали роз’яснення. Проблема, дійсно, пов’язана з програмним забезпеченням податкової, і вона - всеукраїнського рівня. Податкова обіцяє, що проблема буде вирішена, але, на жаль, не каже - коли. Втім, обіцяє, що підприємців не штрафуватимуть. Роз’яснення для «Телеграфа» надала Галина Можаєва, керівник адміністративно-організаційного відділу КОДПІ:

 

- Останнім часом надходить багато питань від платників єдиного податку ІІ групи, які користуються електронним сервісом «Електронний кабінет платника», з приводу наявності заборгованості по єдиному податку.

 

Кременчуцька ОДПІ звертає увагу платників єдиного податку ІІ групи, що через не проведення на даний час перерахунку діючої ставки в інтегрованих картках платників, які сплачують єдиний податок у розмірі 10% від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року (320 грн), рахується неправомірний борг по єдиному податку.

 

Недоліки будуть виправлені в автоматичному режимі після проведення відповідних змін в автоматизованій системі на рівні ДФС України.

Нагадаємо, згідно ст. 293 Податкового кодексу України фіксовані ставки єдиного податку встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об'єднаних територіальних громад, для другої групи платників єдиного податку - у межах до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати.

Рішенням XVIII сесії Кременчуцької міської ради VII скликання від 31.01.2017 для платників єдиного податку II групи затверджено ставку єдиного податку на рівні 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

 

Відповідно п.295.1 ст.295 ПКУ платники єдиного податку другої групи сплачують єдиний податок не пізніше 20 числа поточного місяця.

Таким чином, при своєчасній сплаті платниками другої групи єдиного податку в розмірі 320 грн штрафні санкції застосовуватися не будуть.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх