Наступного року у Полтаві планують провести українсько-шведський фестиваль сучасної поезії Meridian Poltava

13.04.2017, 12:34 Переглядів: 2 714

Наступного року у Полтаві планують провести українсько-шведський фестиваль сучасної поезії Meridian Poltava

Таку можливість обговорили у Полтавській облдержадміністрації

У 2018 році в Потаві планують провести українсько-шведський фестиваль сучасної поезії Meridian Poltava. Можливість його проведення 10 квітня обговорили на зустрічі голови Полтавської ОДА Валерія Головка з письменником Сергієм Жаданом та видавцем Святославом Померанцевим. Про це Валерій Головко 11 квітня повідомив у своєму Facebook.

 

Планується, що Meridian Poltava проходитиме за аналогією до Meridian Czernowitz - міжнародного фестивалю поезії, який з 2010 року організовує Святослав Померанцев у Чернівцях. Фестиваль триває 3 дні та збирає десятки українських та іноземних поетів, європейських журналістів, туристів.

 

У Чернівецькому фесті участь беруть поети країн, чиї культури вплинули на формування Чернівців: Німеччина, Румунія, Ізраїль, Україна. Як пише Головко, Полтавський Meridian має перш за все стосуватися Швеції, оскільки у мешканців цієї країни є великий сентимент до Полтавської битви. За словами Померанцева, його шведський партнер уже попередньо переговорив з впливовими місцевими письменниками, журналістами і вони готові приїхати до нашого обласного центру. Також до участі у фестивалі готові долучитися і двоє членів Нобелівського комітету з літератури.

 

Як це буває у Чернівцях:

  • Приїздять відомі українські письменники: Сергій Жадан, Юрій Андрухович, Юрко Іздрик, Ірена Карпа, Тарас Прохасько, Оксана Забужко.
  • Фестиваль - це триденна прогулянка містом із зупинками в місцях, що репрезентують Чернівці та дотичні до культур інших країн (загалом 17 локацій).
  • На фестиваль запрошують європейських журналістів, які приїздять і пишуть репортажі у великі видання Німеччини, Швейцарії, Австрії тощо.
  • Вірші іноземних авторів при декламації перекладаються українською, а українських поетів — іноземною.

Зараз вже триває підготовка до подібного фестивалю у Луцьку, наступна на черзі - Полтава.

 

«Це великий репутаційний проект для нашого міста. Адже про нього у позитивному контексті почують європейські інтелектуали, що може збільшити міжнародний туризм. Успішність проекту оцінюватиметься за кількістю за якістю публікацій у іноземній пресі у країнах фокусу, - написав голова Полтавської ОДА. - Я підтримав ідею провести такий фестиваль у наступному році. Стосовно організації, то утворимо оргкомітет і відпрацьовуємо кожен свою ділянку. Часу у нас достатньо».

 

Автор: Руслана Горгола Джерело фото: facebook.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх