Кременчугских финансовых «партизанов» хотят вывести из подполья

27.03.2017, 16:08 Переглядів: 5 855

Кременчугских финансовых «партизанов» хотят вывести из подполья

Депутаты из профильной комиссии решили выяснить, почему директора коммунальных предприятий не выполняют решение сессии горсовета и "прячут" информацию о деньгах

Депутаты Виталий Котляр и Александр Кальченко инициируют внеочередное заседание профильной комиссии ЖКХ, на которое пригласят директоров коммунальных предприятий, не желающих публиковать финансовую отчетность. У директоров хотят спросить, почему они игнорируют решение сессии Кременчугского горсовета от 29 ноября 2016 года, согласно которому большой перечень информации, в том числе и финотчетность, должен быть опубликован на официальном сайте Кременчугского горсовета.

 

Предварительно расширенное заседание комиссии назначено на следующий понедельник, 3 апреля. Об этом сообщила координатору проекта «Открытый доступ» Татьяне Донченко помощник депутата Виталия Котляра, главы профильной комиссии по ЖКХ.

 

Ранее, 24 марта, на плановом заседании депутатской комиссии по ЖКХ, координатор проекта «Открытый доступ» обратилась с письменным заявлением к Виталию Котляру, так как на него возложен контроль выполнения решения сессии, согласно которого коммунальные предприятия должны стать открытыми и подотчетными территориальной общине.  

 

На этом же заседании депутат Александр Кальченко, инициатор решения об открытости, которое в данный момент не выполняется, предложил коллегам из комиссии по ЖКХ и ее главе Виталию Котляру собрать внеочередное заседание комиссии. Цель - проконтролировать выполнение решения, обязать директоров КП его выполнить и открыть финансовую информацию.

 

Текст обращения координатора «Открытого доступа» приводится ниже. «Открытый доступ» - это проект инициативной группы кременчугских журналистов и активистов, направленный на лоббирование открытости власти и соблюдение законодательства о доступе к публичной информации.

 

Голові постійної депутатської комісії з питань

житлово-комунального господарства,

управління комунальною власністю,

енергозбереження,

транспорту, зв’язку та IT-технологій

Котляру В. Ю.

 

Шановний Віталію Юрійовичу!

Від імені громадської ініціативної групи «Відкритий доступ» звертаюся до вас з приводу рішення Кременчуцької міської ради від 29.11.16 р. «Про затвердження переліку інформації, яка підлягає обов’язковому оприлюдненню на офіційному веб-порталі Кременчуцької міської ради та виконавчого комітету підприємствами комунальної власності територіальної громади міста Кременчука та їх дочірніми підприємствами».

Дане рішення, ухвалене на вимогу Господарського кодексу України, Постанови КМУ №835 від 21.10.15 р. про відкриті дані, відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» є дуже важливим кроком до відкритості, прозорості, підзвітності владі територіальній громаді міста і таким, що сприяє запобіганню корупції.

Однак на даний момент ми бачимо, що дане рішення не виконується підприємствами комунальної форми власності: у розділі «Набори відкритих даних» на сайті Кременчуцької міської ради створена вкладка, де має розміщуватися фінансова звітність комунальних підприємств, але на даний час ця інформація повністю відсутня. Хоча встановлений термін виконання рішення:  1 лютого 2017 року.

Тобто комунальні підприємства (або підрозділи виконкому, відповідальні за розміщення інформації) повністю ігнорують рішення сесії міської ради та вимоги законодавства про доступ до інформації.

Звертаюся до вас, оскільки контроль за виконанням вищезгаданого рішення сесії міської ради покладено на вас особисто як голову профільної депутатської комісії.

Прошу повідомити у встановлений законом термін:

  • про заходи контролю, які вжиті вами особисто, як головою комісії, для виконання цього рішення;
  • про причини невиконання рішення і про те, хто і яким чином притягнений до відповідальності за його невиконання;
  • коли саме буде виконане рішення (кінцевий термін).

З повагою, координатор ініціативи «Відкритий доступ», журналіст газети «Кременчуцький ТелеграфЪ» Тетяна Донченко

24.03.17 р.

Автор: ТелеграфЪ
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.

ВІДКРИТИЙ ДОСТУП:

Закон «Про доступ до публічної інформації» зобов'язує владу публікувати фінансову звітність, інформацію про закупівлі, про вільні земельні ділянки, оренді комунальних приміщень, про прийняті рішення, проекти. Це дає можливість кременчужанам контролювати владу, використання нею бюджетних коштів – наших з вами грошей, сплачених у вигляді податків.

Всупереч закону, частина інформації залишається закритою або публікується на сайті Кременчуцької міської ради з порушенням термінів. Ми хочемо домогтися, щоб влада неухильно дотримувалася закону. І будемо розповідати про те, що від нас намагаються заховати.

Кампанію «Відкритий доступ» у 2016-2017 роках журналісти реалізовували за підтримки МЗС Чехії у рамках програми Transition, неурядової організації NESEHNUTI і ГО «Європейський клуб».

Координатор проекту в «Кременчуцькому Телеграфі»:
Тетяна Донченко, 066-299-09-53
e-mail: t.donchenko88@gmail.com

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх