Безповоротні втрати України у Другій світовій війні – 8-10 млн осіб

8.05.2016, 09:05 Переглядів: 1 613

Безповоротні втрати України у Другій світовій війні – 8-10 млн осіб

Звернення начальника Полтавського гарнізону Бориса Павлова з нагоди Дня пам'яті та примирення

Шановні ветерани, учасники війни, солдати, сержанти, прапорщики, офіцери Полтавського гарнізону.

 

Україна зробила значний внесок у перемогу над нацизмом та союзниками Німеччини. Українці воювали у складі армій Великої Британії та Канади (до 45 тис. осіб), Польщі (до 120 тис.), США (до 80 тис.) і Франції (до 5 тис.), а також понад 6 млн. в Радянській армії – разом 7 млн осіб.

 

Понад 2,5 млн українців були нагороджені радянськими та західними медалями та орденами, більше 2 тис. стали Героями Радянського Союзу, з них 32 – двічі, а найкращий ас союзної авіації Іван Кожедуб – тричі.

 

Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військових, підпільників і цивільних, 4-5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. До 5 млн жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) становили 8-10 млн осіб.

 

Друга світова війна – свідчення прояву патріотизму, великих чеснот воїнів-українців, що боролися проти нацизму. За важких умов панування тоталітарної системи, ціною незчисленних втрат вони змогли захистити свій дім і свою Батьківщину. Жива пам’ять про такі події є застереженням для будь-якої країни, наочним аргументом на користь збереження незалежності, громадянського миру, єдності та злагоди у суспільстві. А також – запобіжним фактором від можливості повторення подібного сценарію.

 

Перемогу здобував не тільки солдат, який був на передовій. Його на фронті забезпечували десятки людей в тилу. Люди не доїдали, не досипали, люди не дивилися на годинники, тому що працювали заради перемоги. Це в основному були жінки, підлітки, пенсіонери, тому що всі чоловіки воювали на фронті

 

Сьогодні тисячі сучасних нащадків ветеранів захищають наш вільний спосіб життя, стримуючи диверсійно-розвідувальні групи, піддаючись підступним обстрілам та не допускають агресора до мирних міст та сіл, нашої держави - іноді ціною власного життя до останнього подиху будучи вірними батьківщині. Але боротьба не закінчена, ворог залишається на нашій землі і продовжує нарощувати сили.

 

Військовослужбовці Полтавського гарнізону схиляють голови перед пам'яттю загиблих українців у Другій світовій війні, перед подвигами ветеранів та сучасних воїнів Збройних Сил України, Національної гвардії, Служби безпеки України та інших військових формувань, добровольців, волонтерів, які віддали своє життя за волю і мир на України.

 

Від імені військовослужбовців Полтавського гарнізону бажаю всім ветеранам, та тим хто віддав себе перемозі над нацизмом у Другій світовій війні, продовжувачам їх подвигу та героїзму у боротьбі за незалежність, воїнам АТО - здоров'я, родинного затишку та мирного неба на головою.

 

Начальник Полтавського гарнізону

полковник

Б.Є.ПАВЛОВ

Автор: solod
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх