Пряма трансляція футбольного матчу «Скала» (Стрий) – «Кремінь»

19.09.2015, 08:27 Переглядів: 2 118

Пряма трансляція футбольного матчу «Скала» (Стрий) – «Кремінь»

Початок поєдинку о 16:00

Сьогодні, 19 вересня «Кремінь» зіграє на виїзді зі стрийською «Скалою».

 

В очних зустрічах «Кремінь» тричі перемагав «Скалу», зазнав одну поразку та нічию.

 

Пряма трансляція:

 

 

 

Стрийська «Скала» один із найстаріших футбольних клубів України – заснований 1911 року під назвою Український Спортовий Кружок «Січ». Чемпіон Галичини 1943 року. Ліквідований органами радянської влади 1944 року, після чого стрийська команда виступала під звичними для часів СРСР назвами «Спартак, «Машинобудівник», «Буровик», «Авангард». Друге відродження «Скали» відбулося 1989 року, повідомляє офіційний сайт «Скали».

 

Команда виступала у другій та першій лігах України. Наразі найвище досягнення – 6-е місце в першій лізі сезону 2005/2006 років.

 

Походження назви та кольорів

 

Український Спортовий Кружок «Січ» у Стрию створили українці-гімназисти 1911 року, щоб представляти український футбол у місті. Першою зафіксованою грою був поєдинок 21 травня 1911 року у Львові на стадіоні «Сокіл-Батько» між УСК (третій склад) та «Січ». Стрияни поступилися з рахунком 5:8.

 

Назва «Січ» викликала в поляків неприємні асоціації з козацькою добою та українсько-польською війною під проводом Богдана Хмельницького, через що на іграх часом виникали конфлікти і, навіть, бійки. У статті в львівському спортивному тижневику «Змаг» автор В. Конич писав, що ідею назвати команду «Скалою» подав футболіст Станіслав Паращак перед грою 12 травня 1912 року в Перемишлі проти «Сянової чайки». Гравець обґрунтував цю назву тим, що всі атаки суперників мають «відбиватися об дружину, як об скалу». Також назву «Скала стрийська» використовувала «Поґонь» (Стрий) у звіті за 1911/12 роки, тому вважають, що «Січ» перейменовано на «Скалу» саме 1912 року. Слово «скала» тоді було нормою, тоді як зараз словники позначають його як застарілий синонім до слова «скеля». Але ця назва стала традиційною, тому коли після 55-річної перерви клуб було відновлено 1989 року, його названо саме «Скала».

 

Форма у гравців спочатку була сино-жовтьою, а після зміни назви на «Скалу» закуплено малиново-зелену форму (малиновий колір символізує козацтво та волю («Січ»), а зелений — ліси Карпат («Скала»).

Автор: Альона Душенко Джерело відео: ФК "Скала"
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх