У Кременчуці презентували книгу «Мистецтво українських шістдесятників»

12.07.2015, 11:45 Переглядів: 3 821

У Кременчуці презентували книгу «Мистецтво українських шістдесятників»

Кременчужанам розповіли як боротися з радянським минулим і як зберегти спадщину

Автори книги Марія Ланько та Лізавета Герман презентували книгу «Мистецтво українських шістдесятників». В рамках проекту «Transformersss» кременчужанам розповіли про особливості архітектури 60-х років, як працювати з радянським минулим, що пов’язане з політичною волею і як ми можемо працювати з об’єктами, які несуть художню цінність.

 

Фотограф Євген Нікіфоров займався створенням фотоархіву радянського мистецтва. Частина мистецтва може зникнути в процесі реконструкції або ідеологічних рішень.

 

Митці презентували результати дослідження мозаїк Кременчука.

Розпочали презентацію з ПК «КрАЗ», який побудували в кінці 40-х в стилі «сталінського ампіру».

«Черезмірна помпезність, яка поєднується з невеликими розмірами палацу. Невеликі концертні зали з ложами. А сучасні рекламні банери на палаці додають комічності», - розповідають митці.

 

Після прийняття постанови про усунення надмірностей. У 60-х роках перейшли до блокового будівництва. Яскравим прикладом є Міський палац культури (МПК) та ПК «Нафтохімік». У цей час архітектори намагалися реалізуватися в мозаїці.

 

У Кременчуці митцям сподобався вітраж Задорожного в МПК, а також мозаїка на Гвардійській. Ще однин витвір мистецтва знайшли в залі автовокзалу, який "прикрили" розкладом руху автобусів. Однією з кращих мозаїк в Україні Марія та Лізавета називають мозаїку біля Кременчуцького краєзнавчого музею, в якій спостерігається гра кольорів.

 

Результати своїх досліджень занесли до книг шістдесятників. Книгу кременчужани від авторів отримали у подарунок. Ознайомитися з нею можна в бібліотеці ім. Горького.

 

Лізавета Герман вважає, що необхідно працювати зі спадщиною минулих десятиліть. Радянське так чи інакше частина нашої повсякденності, яке потрібно переосмислити.

 

«Законодавчо їх можна захистити. У законі «Про заборону комуністичної символіки» у пункті 4 прописано, що дії закону не поширюється на твори мистецтва, - зазначила Лізавета. - Але проблема в тому, що деякі художні витвори не зумовлені як твори мистецтва, пам'ятки історії, культури. Вони документально не підтверджені в реєстрі. Щоб зберегти витвір мистецтва, необхідно, звернутися в управління культури при міській владі про присвоєння статусу пам'ятника культури, дати запит в музей, що об’єкт є пам'ятником архітектури. Також можна прикріпити висновок експерта».

Автор: Альона Душенко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх