Лаоські метелики і американсько-українські портрети у Кременчуці

10.07.2015, 10:15 Переглядів: 2 057

Лаоські метелики і американсько-українські портрети у Кременчуці

Кременчуцькій художниці Риммі Байбузі майже 80, пів життя вона мандрувала світом і привезла свої враження до України у спогадах, а потім написала в картинах. Ліси Сибіру, квіти і метелики Лаосу, американська архітектура та природа і багатство України – все це є у її творах

Неймовірно яскрава і сонячна виставка відкрилася 9 липня у міській художній галереї. Кременчуцькій художниці Риммі Байбузі майже 80, пів життя вона мандрувала світом і привезла свої враження до України у спогадах, а потім написала в картинах. Ліси Сибіру, квіти і метелики Лаосу, американська архітектура та природа і багатство України – все це є у її творах. Художньому ремеслу Римму ніколи ніхто не вчив, через проблеми із зором навіть не взяли до художнього училища. Проте вона не розгубилася, а стала малювати сама, вивчала роботи відомих художників. Свою першу картину – копію «Утро в сосновом лесу» Шишкіна написала у далекій Росії на Уралі, коли вперше вдалося придбати олійні фарби. Полотна для картини так і не знайшли, тому батько Римми створив його із звичайного простирадла.

 

У Сибіру на роботі Римма познайомилася із своїм майбутнім чоловіком. Вийшла заміж і стала з ним подорожувати. Далі на їх шляху був таємничий Лаос. Своїх перших велетенських яскравих метеликів вона побачила саме в там. Якось Римма вийшла забирати вивішену після прання постільну білизну і побачила на білих простирадлах кольоровий малюнок. Спочатку подумала, що помилилася, бо таких речей у неї не було, а потім помітила, що то живі метелики різних розмірів всілися на білу тканину. З того часу изакохалася в них і малює разом з лаоськими та українськими квітами.

 

Портрети художниця почала писати лише у 2013 році після життя в Україні та повернення з Америки. Намагалася за кордоном жити з родиною доньки, яка виховувала двох маленьких діток, але ніхто окрім неї та доньки не знав російської чи української, тому спілкуватися не було з ким. Римма дуже сумувала, постійно плакала, а одного разу просто зібрала валізу, залишила там свої 80 картин і поїхала до України.

 

Над портретами художниця працює не менш ніж пів місяця. Доречі, кожна з цих робіт - портрет реальної людини, яку художниця знає. Вона малює своїх дітей, онуків, знайомих та їх рідних. А ще жінка дуже любить малювати котів – сірих, рудих, чорно-білих, хоча свого хвостатого пухнастика у неї немає.

 

Виставка Римми Байбузи експонується у міській художній галереї за адресою Коцюбинського 4. Побачити неймовірно яскраві картини художниці можна буде впродовж місяця

Автор: Олена Маляренко Фото: Ростислав Богданов
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх