«Динамо» вперше оформив «золотий» дубль на кременчуцькому стадіоні «Дніпро»

20.06.2015, 15:25 Переглядів: 2 948

22 роки назад київське «Динамо» переміг «Кремінь», та став переможцем Чемпіонату та Кубку України

20 червня 1993 року на стадіоні «Дніпро» кияни перемогли «Кремінь» з рахунком – 1:4. Як писав Анатолій Гаркуша в газеті «Український футбол», у присутності 18 тисяч глядачів на стадіоні «Дніпро» (сучасна назва «Політехнік»), що являється рекордом для 13-тисячного стадіону, київське «Динамо» до великої колекції золотих нагород чемпіонатів СРСР уперше додав золоті нагороди чемпіонатів України.

 

Тренери «Динамо» Михайло Фоменко та Йожеф Сабо відзначали, що кияни хвилювалися, коли розпочали останній матч в сезоні. До речі, Сабо грав на кременчуцькому стадіоні у 1967 році проти місцевої команди «Дніпро» (колишня назва «Кременя» до 1986 року). Тоді його точний удар і гол Щеголькова принесли перемогу киянам з рахунком 2:0 в 1/16 фіналу Кубка СРСР.

 

 

Гра «Кремінь» - «Динамо» у перші хвилини була рівною. «Кремінь» навіть першим подав кутовий удар. Але з кожною хвилиною атаки гостей ставали гострішими. Загрожували воротам «Кременя» Леоненко, Топчієв, Шкапенко, Грицина. І на 23 хвилині Топчієв відкрив рахунок. А потім двічі продемонстрував яскраву індивідуальну майстерність лідер атак «Динамо» Віктор Леоненко.

 

У другому таймі рахунок «розмочили» не футболісти «Кременя», а захисник киян Віталій Пономаренко.

 

«Кременчуцькі глядачі аплодисментами зустрічали кожний більш-менш вдалий хід своє команди. Вони надіялися, що «Кремінь» зможе на рівних посперечатися з киянами. Підопічні Бориса Стрельцова, звичайно, старалися, але однією старанністю вищу майстерність не здолаєш. Тож кременчуцьким любителям футболу не залишалося нічого іншого, як вітати народження на їхньому стадіоні нового чемпіона України», - зазначає «Український футбол».

 

«Телеграф» поцікавився у вболівальників та одного з екс-гравця «Кременя», а зараз тренера комсомольського «Гірник-Спорту» Ігоря Жабченка про той історичний матч. Що запам’яталося їм найбільше.

 

Вболівальники «Кременя» Дмитро та Олесь згадують, що ажіотаж був великий. Багато глядачів сиділо в проході та на деревах. А до Кременчука приїхало близько 200 фанатів «Динамо», які після матчу вітали команду з перемогою.

 

«Игра была хорошая. После того как киевляне упустили первое золото, в этот раз они не собирались сдаваться. Первый тайм отыграли хорошо, хоть и пропустили. Забить за матч нам так и не удалось. У многих игроков было предпраздничное настроение. Некоторые мыслями были в других клубах или в отпуске. «Динамо» на тот момент был хорошей командой, и отдавать победу не хотел. Также запомнился банкет с женами после игры.

 

Команда в Кременчуге с историей. На матчи которой ходили по 10 тысяч болельщиков. Если б на сегодняшний день взять тех руководителей «Кременя», или Залудяка или Бабаева, которые любили и нанимались клубом. То «Кремень» давно б играл в Премьер-лиге», - розповів Ігор Жабченко.

 

Нагадаємо, «Кремінь» поступився «Миколаєву» у матчі-відповіді за вихід у першу лігу. У кременчуцької команди був шанс підвищити кваліфікацію, у випадку розширення першої ліги. Але чергова Конференція ПФЛ прийняла формат 16+14.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх