Один вечір на Євромайдані - український Постапокаліпсис (ФОТО)

10.12.2013, 10:22 Переглядів: 3 765

Що зараз трапилося з центром Києва, та як за більш ніж два тижні організувалося життя на Євромайдані. Про все це і не тільки 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис

 

Від самого початку виходу людей на Євромайдан, хотіла туди поїхати, але вдалося це тільки на час віче. Розуміла, що в силу обставин зможу там бути недовго, тому хоча б Марш Мільйонів обов’язково маю підтримати. Прибула майже вночі об одинадцятій годині, змерзлі друзі – Юля, Валік і Вітя вже чекали надворі. На Хрещатик і Майдан Незалежності вирішили йти пішки.

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис

(фото зроблене наступного ранку)

 

Чим ближче діставалися до епіцентру подій, тим більше здавалося, що в Україні уже минув Кінець Світу і залишив по собі постапокаліптичній наліт на всьому навколо. Обмальовані графіті та обклеєні наліпками паркани зачиненого на ремонт ЦУМу, шпитальні намети просто посеред вулиці, сплячі на підлозі в адмінбудівлях люди і мітингувальники навколо в національних прапорах і будівельних та велосипедних шоломах. 

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис

На Євромайдані - своя атмосфера – після нічного побоїща 30 листопада всю його територію старанно загородили барикадами і поставили загони самоорганізованої охорони біля кожного входу. Територія Майдану дуже чиста, -  ні папірчика, ні пляшок, ні бичків від цигарок – абсолютно нічого не валяється. (Одразу чомусь згадалося, який срач, зазвичай, залишають люди в нашому місті для комунальників після фестивалів, днів міста та інших гульбанів). 

 

Помітила також, що інфраструктура Євромайдану дуже чітко організована. Тут тобі і польова кухня, і шпиталь, і психологічна підтримка, видача теплого одягу, організація самооборони, пунктів обігріву, місця для гри в футбол і роботи сцени. 

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис 

 

Наметове містечко заховалося за сценою - там залишаються на ночівлю «довгожителі» майдану та всі бажаючі. Трохи далі від нього стояли намети, в яких записуються до загонів самооборони, що цілодобово стережуть територію майдану, а вночі патрулюють навколишню місцевість, «виловлюючи» «тітушок» та віддаючи їх правоохоронцям. Поночі варта посилюється, на Майдан пускають далеко не всіх, стережучись усіляких провокацій.

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис  

 

За більш ніж два тижні євромітечко в серці України обросло своїми пам’ятками і традиціями. З’явився саморобний пам’ятник людям яких вночі 30 листопада забрали з Майдану в автозаках – свічки і приклеєні скотчем на мармуровому узвишші роздруківки з прізвищами. Помітили ми і здоровенне напнуте простирадло, де кожен, хто прийшов на сюди зміг залишити свій підпис, малюнок чи побажання. Ну і звичайно ж головна красуня – Йолка, хоча після того, як на ній з’явилися прапори, плакати та валізи з підписом «Вітя, це тобі», язик не повертається так її назвати. Здається, зараз Йолка стала найкращою Ялинкою країни, за часів Незалежності.

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис

(фото зроблене наступного ранку)

 

Над усім майданом стояв запах чіпкого димовію. Майже всюди стояли  залізні бочки, в яких горіло полум’я, а навколо них плече до плеча тісними колами сиділи ті, хто залишився ночувати під відкритим небом.

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис

 

Ми пішли до сцени – вночі вона притишує роботу, але ні на хвилину не замовкає. Щогодини люди співають національний гімн. Часто його виходить заспівувати Руслана – вже за своєю традицією вона попросила запалити майданівчан ліхтарики – мов своєрідний символ єднання. Розповіла зі сцени, що їй телефонують і кажуть – коли ви в Києві запалюєте ліхтарики, ми так само робимо в себе вдома, хоч і не можемо вийти на Майдан. Того вечора нам вдалося зі сцени почути ще й Ірену Карпу, в якої якраз був день народження. Та побачити делегацію з 20 литовців, які приїхали до Києва підтримати Євромайдан.

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис

 

Починалася друга година ночі, ми ще трохи поблукали майданом, і повернулися до хостелу спати.

 

Один вечір на Євромайдані  - український Постапокаліпсис 

 

Вже вдень 8 грудня було віче – Марш Мільйонів. О 12.00 близько півтора мільйона людей заполонило Майдан, найближчі вулиці і площі. Розглядали план найближчих дій, зачитували резолюції, трималися, хвилювалися, переживали і стояли разом. А вже 9 грудня, коли на майдані залишилося 7 000 людей, силовики перекрили входи до майдану, пригнавши із собою снігоприбиральну та пожежну техніку. Майданівців обіцяли не бити, (пише Комсомольська правда), не поливати водою і не застосовувати вогнепальну зброю. Що нам чекати далі - покищо невідомо.

Автор: malyarenko
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх