Глобальні зміни клімату не оминуть і Кременчук – час готуватися

24.09.2012, 18:03 Переглядів: 6 592

Глобальні зміни клімату не оминуть і Кременчук – час готуватися

Вчені стверджують, що до 2050 року середньорічна температура на території планети земля підвищиться на 6 градусів. Глобальні зміни клімату торкнуться усіх куточків планети – в тому числі і Кременчука. Єдине полегшення – найближчим часом страшенних повеней у Кременчуці науковці не пророкують. А от вода в Дніпрі смердітиме все інтенсивніше

24 вересня на базі Кременчуцького національного університету відбулася міжнародна конференція «Зміни клімату та роль інформативного забезпечення». Вчені зійшлися на думці, що глобальні зміни клімату, які відбуваються у світі, триватимуть і далі. Сподіватися на те, що все минеться, не варто. І торнадо, і повені там, де їх ніколи не було – не випадковість, а наслідки системних змін.

 

Поспішаючи «поперед батька в пекло», «ТелеграфЪ» одразу запитав провідного науковця, відомого еколога професора Підліснюк, чи загрожують Кременчуку масштабні повені через зміни клімату? Адже саме цим нас лякають політики і екстрасенси.

 


Професор Валентина Підліснюк


Пані Підліснюк відповіла:

 

- Я уникаю пророцтв, тому щодо масштабних повеней у Кременчуці мало що можу сказати. На мою думку, у найближчі роки це маловірогідно. Але, виходячи з того, що місто розташоване ближче до Сходу України, водне господарство та відповідні служби треба готувати заздалегідь. Ми дослідили зміни, які відбулися за останні 20 років – це дуже цікаво, але викликає хвилювання. Водне господарство України і Кременчука окремо має заздалегідь готуватися до серйозних незворотних змін у сфері водних ресурсів. Наприклад, вода у Дніпрі через стабільне підвищення сезонних температур цвістиме ще інтенсивніше. Відповідно, потрібно вчасно модернізувати систему водозабезпечення. В цілому ж можна зазначити, що кількість нетипових катастрофічних явищ в Україні збільшується – торнадо, потужні зливи, повені почастішали. Водночас південна частина України потерпає від нехарактерних катастрофічних посух. Наприклад, у Бердянську влітку більше двох місяців не було дощу. Таким чином південні зони України з напівпустелі перетворюються на пустелю. На жаль, це не випадковість, а ознаки системних кліматичних змін. У людства єдиний вихід – пристосовуватися, адаптуватися.

 

Нагадаємо, що серед вчених-землян існує дві версії щодо причин глобальних змін клімату. Одна група науковців вважає, що зміни відбуваються через антропогенних фактор – тобто внаслідок життєдіяльності людини (парникові гази, те-се). Інша група переконана, що зміни клімату мають космічний характер і людина жодним чином неспроможна на них вплинути. За словами професора Підліснюк, група прихильників антропогенного фактору численніша – «антропогенну» версію підтримують 85% світових вчених. Ну, а яка версія нас наздожене, побачимо десь у 2050 році.

Теги: климат
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх