Де «застрягли» гроші кременчуцького пенсіонера?

20.09.2012, 15:07 Переглядів: 5 666

Де «застрягли» гроші кременчуцького пенсіонера?

Кошти, відшкодовані через суд, «зависають» по дорозі від виконавчої служби

Де «застрягли» гроші кременчуцького пенсіонера?

 

Кременчужанин Петро Прядко ходить до Автозаводського відділу Державної виконавчої служби, як на роботу. Пенсіонер намагається з‘ясувати: куди ж діваються гроші, які йому мають перерахувати за рішенням суду?

 

– Усе почалося з того, що сусід з верхнього поверху залив мою квартиру, – розповідає Петро Прядко. – Я подав до суду, який прийняв рішення на мою користь: винуватець потопу має відшкодувати мені матеріальні збитки. Сума невелика – близько 2 тисяч гривень. Проте сусід (він теж пенсіонер) добровільно цей борг не виплатив, і тому рішення було направлене на примусове виконання до Автозаводського відділу ДВС.

 

Пенсіонер показує документи, які свідчать: державний виконавець видав постанову щодо стягнення з доходів боржника. Згідно з нею, в рахунок боргу Пенсійний фонд мав перераховувати щомісяця (починаючи з квітня) 20% із пенсії чоловіка, з яким судився пан Прядко. І так до повного погашення боргу. Проте, як каже стягувач, почалися якісь незрозумілі затримки грошей.

 

– Наприкінці травня я отримав 255 грн 77 коп, наступна сума відшкодування прийшла на мій рахунок у банку аж 30 липня. Не розумію, чому так? Адже пенсії у нас в державі виплачуються вчасно, без затримок. А тут різниця – аж два місяці. Чи хтось користується моїми грошима? – обурюється пенсіонер, на підтвердження своїх слів показуючи виписки зі свого банківського рахунку та листування з державною виконавчою службою.

 

За порадою юриста він попросив ДВС повідомити про хід виконавчого провадження в своїй справі. Після письмового звернення рух коштів дещо прискорився: 7 серпня йому перерахували чергову «порцію» грошей.

 

– Звідки такі стрибки у виплатах? – дивується Петро Прядко.

 

Тим часом надійшла й відповідь на його письмовий запит до Пенсійного фонду: звідти повідомили, що кошти із пенсії боржника перераховували на рахунок ДВС у Держказначействі вчасно і без затримок – щомісяця не пізніше 25 числа. Пенсійний фонд при цьому й номери та дати «платіжок» повідомив.

 

Чому ж гроші вчасно не доходять до адресата?

 

«Інструкція з організації примусового виконання рішень», затверджена Мін’юстом, визначає порядок руху коштів, відрахованих з доходів боржника. Спочатку вони заходять на депозитний рахунок ДВС у Держказначействі, а вже зі свого рахунку виконавча служба направляє їх стягувачам – фізичним чи юридичним особам. Депозитний рахунок ДВС, як і рахунки інших установ, призначений тільки для тимчасового зберігання та перерахування коштів, без права користування ними – тобто відсотки на залишок сум не нараховуються, пояснили «Телеграфу» у відділенні Держказначейства, пославшись на «Інструкцію з обліку коштів, розрахунків та інших активів бюджетних установ». Тобто скільки коштів прийшло – стільки має й піти за призначенням.

 

Однак і «зависати» на рахунках кошти не повинні. «Інструкція з організації примусового виконання рішень» (розділ 12 – облік депозитних сум) передбачає, що з моменту надходження коштів на рахунок ДВС до перерахування їх стягувачам повинно проходити не більше 9 днів (є певна схема проходження коштів). Натомість, як свідчить відповідь виконавчої служби, адресована Петру Прядку, на виконання операції з перерахування йому коштів, отриманих від боржника за червень, у ДВС пішло аж 21 день замість належних дев‘яти. Цитуємо лист: «9.07.2012 державим виконавцем надано розпорядження бухгалтеру про перерахування коштів стягувачу в розмірі 255,77 грн, що надійшли на депозитний рахунок Автозаводського відділу державної виконавчої служби, утриманих з пенсії боржника за червень 2012 року. Вказана сума коштів перерахована стягувачу згідно платіжної вимоги від 30.07.2012».

 

Чому ж всупереч нормативним документам така затримка стала можливою? Цим ми й поцікавилися у виконавчій службі. Начальник Автозаводського відділу ДВС Володимир Вовнянко пояснив «Телеграфу», що в травні відділ залишився без бухгалтера. Тому нікому навіть було виписати «платіжки» про перерахування коштів: відповідно «зависли» гроші далеко не по одному виконавчому провадженню. За словами начальника Автозаводського відділу ДВС, у червні затримки виплат були пов‘язані також із Держказначейством.

 

– Ми навіть направляли туди лист, але письмової відповіді не отримали, – каже він та зауважує, що нині ситуація нормалізувалася, і гроші доходитимуть до адресатів вчасно.

 

Натомість Валентина Співак, заступник начальника відділення Держказначейства у Кременчуці, стверджує, що «платіжки» у казначействі проходять максимум за два дні.

 

А тим часом із 5 платежів, перерахованих Пенсійним фондом до ДВС (за квітень-серпень), Петро Прядко станом на 19 вересня отримав лише 3. 

 

НА ЗАМІТКУ

«Кошти, які внесені на депозитний рахунок органу ДВС та які не витребувані сторонами виконавчого провадження протягом року з дня їх зарахування на депозитний рахунок, зараховуються до Державного бюджету України», – таке положення теж містить «Інструкція з організації примусового виконання рішень». Тож аби гроші не пішли до Держбюджету, випадково «провалявшись» на рахунку ДВС, адвокат Олена Дмитриченко радить у випадку затримок перерахувань одразу письмово цікавитися ходом виконавчого провадження: таке право сторонам дає Закон України «Про виконавче провадження». Дії або бездіяльність державного виконавця можуть бути оскаржені у вищій інстанції (це управління ДВС головного управління юстиції в Полтавській області; департамент ДВС при Мін’юсті) або у суді. Можна також звернутися на урядову гарячу лінію – номер телефону: 0-800-507-309.

Теги: суд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх