У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях

16.12.2011, 17:17 Переглядів: 7 196

Карикатура mair.in.uaКарикатура mair.in.ua

Технологія така: вже по виграних у суді справах Пенсійний фонд подає позови про «перегляд за нововиявленими обставинами»

Схоже, головна «обставина» - це  те, що у фонду скінчилися гроші: на виплати по судових рішеннях кошти з держбюджету не надходять із вересня. Борг перед кременчужанами вже сягнув понад 11 мільйонів гривень.


Кременчужанка Ніна Василівна «воює» з Пенсійним фондом з 2009 року. Пропрацювавши 2 роки після призначення пенсії, жінка за законом набула право на перерахунок виплат. Перерахунок пенсії на той час здійснювався за формулою, одним з показників якої є середня зарплата по народному господарству за попередній рік. Однак у 2009 році в обхід закону Пенсійний фонд почав використовувати для перерахунку середню зарплату за 2007 рік, посилаючись на лист Мінпраці та соцполітики. Детальніше про це «Телеграф» писав у матеріалі «Пенсійний фонд дурить людей» (його можна знайти на нашому сайті www.telegraf.in.ua). Чому дурить? Бо такий спосіб перерахунку, який призводив до штучного заниження пенсій, не був передбачений жодним законодавчим актом.


Кременчуцькі пенсіонери пішли у суди і вигравали справи. Виграла суд у 2010 році й Ніна Василівна, з якої і почалася наша публікація. Пенсійний фонд подав апеляцію, але апеляційний суд її відхилив і залишив у силі постанову Автозаводського районного суду, яка  зобов'язала здійснити позивачці перерахунок, починаючи з січня 2009 року, і здійснювати його в подальшому. Проте й досі Ніна Василівна не може отримати різницю, яка утворилася через неправильні розрахунки Пенсійного фонду. У її випадку це більше 30 тисяч гривень.


Натомість нещодавно її справа розглядалася у суді повторно – за позов від управління Пенсійного фонду, яке просило «про перегляд постанови суду за нововиявленими обставинами». Ці «обставини» – лист міністра юстиції №2-9/207 від 9.09.11. Далі у заяві  Автозаводського Пенсійного фонду – довгий  перелік норм законодавства, на які вказує міністр юстиції. Не будемо обтяжувати читачів цим переліком: всі бажаючі можуть знайти на нашому сайті www.telegraf.in.ua і заяву Пенсійного фонду і заперечення Нини Василівни для суду: пенсіонерка надала ці документи в розпорядження редакції, зважаючи на те, що вони можуть бути корисними іншим людям, які домагаються справедливої пенсії. Суд відмовив Пенсійному фонду в перегляді справи «за нововиявленими обставинами». Як з'ясував «ТелеграфЪ», подібні заяви про перегляд вже виграних судових справ Пенсійний фонд подає і до чорнобильців, яким теж не доплачують. Тож маємо всі підстави вважати, що це – технологія затягування виконання судових рішень, яка стартувала з «легкої руки» уряду України. Тим більше, що кошти на виконання судових рішень Пенсійний фонд не отримує із держбюджету, починаючи з вересня. Це підтвердила Світлана Лиходій, заступник начальника управління Пенсійного  фонду в Кременчуці. Масово не виконуються судові рішення і по чорнобильцях, і по дітях війни, і по інших справах щодо перегляду розмірів пенсій (як у випадку з працюючими пенсіонерами).


- Ми робимо перерахунки, але на сьогодні гроші не виплачуємо, вони накопичуються як борг. За три місяці (з вересня по листопад) сума боргу по судових рішеннях по управлінню Пенсійного фонду у Кременчуці складає понад 11 мільйонів гривень, і на кінець року вона зросте. Бо щодня приходить на виконання дуже багато судових рішень, особливо по «дітях війни», - розповіла Світлана Лиходій.


Пенсіонери «на власній шкурі» відчувають «покращення життя», обіцяне урядом Януковича...

 

 У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях
У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях
У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях
У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях
У Кременчуці Пенсійний фонд затягує виплати по судових рішеннях

 

НА ЗАМІТКУ

 

На пенсію після пенсії вже  й не заробиш...


У новій редакції ст.42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» зі змінами, що відбулися відповідно до Закону «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» право на перерахунок суттєво обмежене, порівняно з попередньою нормою. Так, раніше ті, хто відпрацював 2 роки після призначення пенсії, мали право на перерахунок із врахуванням середньої зарплати у народному господарстві за попередній (до перерахунку) рік. У новій редакції Закону ця норма зникла. «Перерахунок  пенсії  проводиться  із  заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія» - це нова норма, завдяки якій тепер не вдасться заробити собі суттєво більшу пенсію, ніж була призначена. Через 2 роки сумлінної праці – перерахунок пенсіонеру зроблять, але додадуть тільки стаж, а це – мізер.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх