Як зростатимуть оклади у 2012 році

5.09.2011, 08:17 Переглядів: 3 645

Як зростатимуть оклади у 2012 році
Бюджетникам підвищать зарплату і відправлять у відпустку за власний рахунок

Мінфін вже довів до Кременчука попередні цифри, за якими наступного року житиме бюджетна сфера. Від того, що Україна прийматиме Евро-2012, оклади лікарів та вчителів європейськими не стануть – за рік вони зростуть максимум гривень на 200. Однак, разом із надбавками, сума, яку люди отримають на руки, буде вищою. Як пояснює керівник бюджетного відділу міськфінуправління Тетяна Тетьоркіна, кваліфіковані працівники отримуватимуть на 18% більше порівняно із 2011 роком.  Менш кваліфіковані – на 7-9%.


Наступного року зарплати підвищуватимуть аж шість разів. Збільшуватиметься і мінімальна зарплатня, і так званий перший тарифний розряд – відправна точка, від якої рахують оклади. Однак всі ці зростання призведуть до того, що бюджетників знов доведеться відправляти у відпустки за власний рахунок, або переводити на меншу ставку. Причина – бюджет наступного року більший за цьогорічний на 10%, але це зростання «з’їдає» і навіть «переїдає» збільшення заробітної плати та енергоносіїв.


- Заходів з економії заробітної плати не уникнути, – пояснює пані Тетьоркіна. –  По-перше, з наступного року передбачена матеріальна допомога на оздоровлення працівникам культури та охорони здоров’я. А це практично місячний фонд зарплати. До того ж, з вересня цього року вводиться  20% надбавка для вихователів та працівників позашкільної освіти за престижність праці. І з цього ж першого вересня надбавку отримають працівники соцзахисту за вислугу років. Все це «з’їдає» зростання бюджету. І частину ми зекономимо за рахунок вакантних ставок, однак це на багато не зменшить різницю.


Вона додає, що, можливо, як і цього року, на бюджетну сферу додадуть кошти, які мають піти на благоустрій міста та комунальне господарство.
Керівник бюджетного відділу зазначає,  що, через зростання мінімалки, чиновники майже зрівняються у зарплатні – молодий фахівець отримуватиме гривень на 90 менше, ніж керівник сектора. Виправляти ситуацію планують за рахунок премій.


Бюджет 2012: не вистачає навіть на зарплати


Загалом держава планує задовольнити потреби Кременчука лише на 60%. Місто просило надати 585 млн грн, міністерські фінансисти довели 372 млн грн. За цими цифрами виходить, що освітянам вистачить лише на виплату зарплати та на енергоносії – на харчування дітей у школах вже не має коштів. Галузі охорони здоров’я на зарплати потрібно 153 млн грн, однак їм пропонують задовольнитись 132-ма мільйонами. Галузі культури, аби виплатити працівникам зарплату, потрібно 24 мільйони, їм збираються надати лише 21. Не в кращій ситуації спортсмени – замість 6,4 млн грн їм виділять 2,6 млн грн. До того ж, фінансисти вважають, що Мінфін ставить Кременчуку завищений план – місто не заробить за рік стільки, скільки від нього вимагають. А якщо й заробить, то все доведеться віддати, і додаткових коштів, за які можна було б вирішувати проблеми міста, не буде. З приводу наведених цифр влада вестиме переговори із Мінфіном.

 

В планах – килими та люстри


У цифру в 585 млн грн посадовці заклали всі потреби галузей, за принципом - напишемо більше, все одно порубають. Як зазначає Тетяна Тетьоркіна, туди включили ремонт шкіл, палацу культури, лікарень, тощо. Однак все це не зможуть втілити в життя – виходячи з коштів, які нададуть місту, посадовцям доведеться вирішувати - кому їх дати, а кого у 2012 році залишити «з носом». Першими з фінансового списку вилетять килими та люстри, які захотіли придбати в одному з райвиконкомів.

 

Як зростатимуть оклади у 2012 році

Автор: nikolaeva
Теги: бюджет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх