Амністованих зеків вже звільняють

2.09.2011, 09:24 Переглядів: 3 565

Амністованих зеків вже звільняють


На Полтавщині під амністію підпадає більше 150 чоловік

Скільки їх прибуде до Кременчука, правоохоронці не знають – колишні ув'язнені самі мають прийти до міліції і стати на облік. Разом із тим лікарі прогнозують, що звільнення ув'язнених, хворих на туберкульоз, не призведе  до погіршення ситуації з цією хворобою у Кременчуці.


В області з місць позбавлення волі вже звільнили 67 осіб, однак незабаром  їх стане більше. На цей час під амністію потрапляє більше 160 чоловіків, та ще 10 вихованців кременчуцької колонії. Але ці цифри не остаточні – на в'язнів збирають матеріали, адже потрібні медичні підтвердження, скажімо, того, що людина дійсно є інвалідом і тому підпадає під амністію. Далі матеріали направляють до суду, який і виносить рішення про звільнення. Загалом очікується, що в Україні під дію цього закону потраплять близько 10 тис чоловік. Скільки саме колишніх ув’язнених повернеться до Кременчука ані в колоніях, ані в міліції не знають.


– Таку статистику нам ніхто не наводить, – розповідають у прес-службі міськуправління міліції. – Коли засуджений звільняється і приїжджає до міста, він має сам зареєструватись, звернутись до дільничного міліціонера. Якщо він цього не зробить, настає відповідальність.


У прес-службі управління Держдепар­таменту України з питань виконання покарань в Полтавській області, що також не мають таких даних:


– Ті, хто відбуває покарання на території Полтавщини, не обов’язково залишаються в області, вони їдуть і до інших областей. Так само і до нашої приїдуть ті, хто відбував покарання в іншому регіоні.


Серед ув'язнених, що потрапляють під амністію, на Полтавщині лише один хворий на туберкульоз і він не залишиться на території області. Хворих на СНІД серед них немає, кажуть у пресс-службі управління з питань виконання покарань. Однак, знову ж, даних по тих, хто приїде до нашого міста, теж немає.

 

Кого випускають із тюрем?


«Оголошення амністії дозволить знизити кількість осіб, що знаходяться в місцях позбавлення волі і не представляють значну небезпеку для суспільства». Про це повідомляє радник Президента, керівник Головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента Андрій Портнов. Він зазначає, що за амністією будуть повністю або частково звільнені від покарання передусім соціально вразливі особи: неповнолітні, вагітні, інваліди, ліквідатори аварії на ЧАЕС, пенсіонери та ветерани війни. Також під амністію потрапляють хворі на  туберкульоз, онкологічні захворювання, СНІД. У той же час законом визначили, що під амністію не потраплять ті, хто  вчинив тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також мають дві і більше судимостей; особи, що вчинили злочини, які стали причиною загибелі двох і більше людей; засуджені, які відбувають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

 

Майже 58% засуджених, після виходу на свободу, не мають навіть тимчасового житла, а 45% виходить з місць відбування покарання без документів. Такі дані журналістам наводить голова правління благодійної організації «Рух в підтримку колишніх в'язнів» Володимир Козак. Він зазначає, що люди опиняються в ситуації, коли єдиний дах над головою - колонія, звідки вони вийшли.
Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх