Чому дорослий чоловік відмовляється йти до лікаря?

23.04.2010, 16:41 Переглядів: 4 982
Про страхи, які змушують дорослих, успішних людей ухилятися від вчасного лікування.

Доросла жінка  привела до стоматолога дорослого чоловіка.  А чоловік відмовився  лікуватися  та витрачати на це час.  Втім, це історія не про зуби.  Це історія про  чоловіка і жінку, та їхнє ставлення до життя. Обоє працюють у дуже середньому бізнесі, обоє належать до середнього класу (якщо він взагалі існує в Україні).  Обоє розлучені.  Коли вони познайомились,  жінка була у захваті.  Вона говорила подругам: «Як ця дурепа (колишня дружина її нового приятеля) могла піти від такого класного чоловіка?!  Роботяга, не п’є, не гуляє, на жінок не дивиться, в автоматах не грає, навіть на риболовлю не їздить!  І гроші не тринькає – лише цілодобово їх заробляє!»...

 Через три роки жінка почала говорити подругам  дещо інше: «Яка я дурепа! Три роки витратила намарно! Тепер ми зустрічаємось раз на місяць – та й то, якщо пощастить!  Я так розумію його дружину!  Звісно ж, вона, бідолашна, не витримала такого життя – тому й пішла від нього.  А що ще робити жінці, коли чоловіка ніколи немає вдома, він днює та ночує на роботі, а на тебе ніколи не знаходить часу!!?»

 Втім, незважаючи  на вічне невдоволення та перманентну  відсутність коханого, жінка все не наважувалась  припинити  стосунки, які більше не приносили їй задоволення.  За суто жіночою звичкою, вона все ще сподівалась – а раптом станеться диво і чоловік знову її помітить?  До того ж, жінка  хотіла змусити його вилікувати зуби.  Не смійтесь.  Із цими зубами вийшла страшенно кепська історія.  Під час якогось відрядження чоловік застудився, почалися ускладнення, запалення  та постійний тяжкий зубний біль.  Він терпів, просив купити якісь знеболювальні пігулки, ковтав їх і працював далі.  Жінка нервувала, вимагала, аби він пішов, нарешті, до лікаря. Чоловік відмовлявся – немає часу, працювати треба, криза на вулиці.  Зрештою, жінка сказала  подрузі спересердя: «От клянуся – вилікую йому зуби і кину!!!»  

І вона таки притягла чоловіка до солідного стоматологічного кабінету.  Чоловік послухав лікаря, запитав, скільки триватимуть аналізи та  лікування, почув відповідь, і сказав: «Ні, у мене немає на це часу».  Сказав і пішов.  На роботу.  А жінка  зателефонувала до редакції і довго та обурено розповідала про своє життя.  А потім сказала: «От я читаю – ваш психолог весь час дає поради, чому та як все відбувається.  Нехай вона дасть пораду, як змусити чоловіка лікуватися!  Нехай пояснить, чому це дорослий, нормальний чоловік відмовляється лікуватися, і що мені робити?!!»

Експерт рубрики «Сімейна сцена» – сімейний психолог Наталя Развадовська

– За небажанням лікуватися може ховатися страх зупинитися і подумати. Коли ми невпинно біжимо на роботу, з роботи, знову на роботу –  у нас не залишається часу, аби замислитися, як ми живемо?  Чи подобається нам наше життя? Чи таке воно, як нам насправді хотілося б?  Із  розповіді  жінки можна зрозуміти, що її супутник – трудоголик,  людина, схиблена на роботі.  Для таких людей піти до лікаря, почати тривалий процес лікування, – це значить випасти на якийсь час із звичного шаленого темпу життя, зупинитися.  Якщо цей чоловік  зупиниться, він може зрозуміти, що насправді його не задовольняє його життя, воно сумне та виснажливе.  Люди згаданого типу уникають таких роздумів.  

Адже, щоб змінити власне життя, треба докладати зусиль, треба йти невідомим шляхом.  Це лякає. Більшість людей воліють жити за звичкою – так простіше. Навіть, якщо реальність не дуже нам подобається, ми втішаємося відомою фразою про те, що «це болото ми вже знаємо, а яке буде інше – невідомо».  Тим  більше, чоловік дорослий, у такому віці люди ще важче змінюють звичне життя.  Їм простіше працювати до повного виснаження, аби лише не зупинятися, не думати.  

Бо, якщо зупинитися, йому доведеться думати про незручні речі – і про жінку, з якою він і не живе, і не розлучається, теж.  Тож краще послатися на відсутність часу. Власне, можна сказати, що чоловік – терплячи зубний біль – уникає таким чином болю душевного. Адже кожен із нас насправді хотів би бути щасливим, мати по-справжньому близькі стосунки з партнером.  А не зводити все своє життя до невпинної виснажливої праці.  Чоловіку, про якого йде мова, варто зрозуміти, що він себе не цінує, не любить і не береже. Він у себе один. І тіло у нього одне. Маючи здорове тіло, ми можемо  вдосконалювати душу. А от коли ми руйнуємо власне здоров’я, ми дуже ризикуємо.

Робота скінчиться, а життя все ще триватиме. Як ми його проживатимемо, не маючи ані здоров’я, ані близьких людей?  Жінці, яка звернулася до редакції, варто спробувати поговорити з чоловіком аргументовано, без докорів та скарг. У кожному з нас живе, так би мовити, три  особи – Дитя, Батько і Дорослий.  Треба «достукатися» до Дорослого цього чоловіка, і переконати, що зуби треба вилікувати – хоча би для того, щоб ефективно функціонувати далі. Адже нові не виростуть – як не крути.  А потім жінці варто подумати про власне життя, та про те, як вона його витрачає. Адже вона теж має проблему. І не менш серйозну, ніж хворі зуби її приятеля.



 
Теги: лікування
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх