П’яний, обколений чи отруєний?

23.04.2010, 15:28 Переглядів: 3 974
Медики визначатимуть це за допомогою нового обладнання.
Газовий хроматограф: невеличка коробочка, що має величезні можливості для проведення аналізів

Відтепер у Кременчуці з’явився сучасний апарат, який визначатиме рівень алкоголю та наркотиків в організмі людини. Він рятуватиме тих, хто потрапив до лікарні з отруєнням, адже допомагатиме лікарям встановити його причину. Апарат також готовий «розповісти» про якість бензину,  наявність пестицидів у воді, ґрунті, продуктах тощо.  

Все це може робити газовий хроматограф, який запрацював у третій міськлікарні. Такий прилад раніше працював тільки в Полтаві. І саме туди доводилося відсилати аналізи кременчужан. Адже «трубочка», у яку дмухають водії у наркодиспансері,  «безсильна», коли водій непритомний, або його неадекватність викликана не алкоголем, а наркотиками. Результати із Полтави доводилося чекати  близько 10 днів (вартість одного аналізу – близько 100 гривень). Тепер все це робитимуть набагато швидше та дешевше у третій міськлікарні, де запрацював газовий хроматограф. Кошти на нього були зібрані партією Сергія Тігіпка «Сильна Україна» у Кременчуці.

– Міська медицина давно хотіла мати цей апарат. Він не з дешевих – коштує понад 200 тисяч гривень. Кошти на нього збирали через міську асоціацію роботодавців. Я звернувся до керівників підприємств. Вагонобудівний, сталеливарний заводи місту не відмовили. Ми разом його придбали, – розповів під час передачі апарату представник партії «Сильна Україна», директор заводу «Ампер» Віктор Бугайчук

Головний лікар наркодиспансеру Володимир Пащенко, який вже давно говорить про те, що місто має велику потребу у хроматографі, каже – тепер аналізи будуть робитися за добу. Їхня вартість остаточно не визначена, проте вона не буде перевищувати 30 гривень. – Для мене цей апарат цінний тим, що може визначати ступінь алкоголю в організмі. Наприклад, у водія при скоєнні ДТП. Також можна дізнатися, чи вживає дитина наркотики, адже часто саме з таким питанням до нас звертаються батьки, – пояснює Володимир Пащенко. 

Апарат цінний для медиків ще й тим, що може встановити чим отруїлась людина.

– Якщо раніше привозили пацієнта, ми довго не могли з’ясувати, що стало причиною його отруєння, бо аналіз робився довго. Тепер ми дізнаємось про причину отруєння протягом доби, і зможемо назначити необхідне лікування, – розповідають лікарі третьої міськлікарні.Хроматограф має й інші функції. Він може визначати рівень пестицидів у воді, ґрунті, у продуктах. Також завдяки йому можна дізнатись про якість пального, газу або газового конденсату. 

­­– Такий прилад задіяний на кордоні Росії та України: він визначає якість газу, що подається до нашої країни, – каже представник заводу-виробника. Щоправда, поки що хроматограф використовуватимуть виключно у медичних цілях.

– Перший час апарат буде налаштований тільки на визначення алкоголю та наркотиків у крові  людини. Потім можна буде здійснювати й інші аналізи, – ділиться представник заводу-виробника. Поки що йдуть налагоджувальні роботи, але лікарі запевнюють, що апарат запрацює вже наступного тижня.



 
Автор: sokolov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх