Які люди хворіють грипом?

3.12.2009, 09:42 Переглядів: 4 436
Психологи вважають, що грип – крім вірусної – має ще й психосоматичну природу.

Через політичні ігри українського уряду та його прем’єра, країну охопила масова істерія – страх поросячого грипу. Прем’єр бігає розвантажувати літаки з гуманітарною допомогою, діловиті регіонали роздають народу захисні пов’язки із трикотажу, через який неможливо дихати, а «ТелеграфЪ» з’ясовує, якого ж типу громадяни найчастіше хворіють на грип?

Про вірусну природу грипу детально розповідали імунологи та інфекціоністи у кількох попередніх номерах «Телеграфу». Сьогодні ми розповімо вам про його психосоматичну та метафізичну природу. Наприклад, пані Бурбо вважає, що грип має, у тому числі, метафізичну природу. На нього хворіють зневірені, втомлені люди. Ліз Бурбо – досить відомий та популярний автор у франкомовних країнах. Вона видала 13 книжок, серед яких дуже популярний твір «Слухай своє тіло!». А також відкрила у Квебеку школу особистого розвитку. Тепер філії цієї школи розкидані по усьому світу. Нам пані Бурбо симпатична тим, що чесно називає себе метафізиком і не лізе у прикладну науку. Версія пані Бурбо щодо грипу така:

– Захворівши на грип, ваш організм дає сигнал: «Все, так далі не піде!» Грипом часто хворіють люди, які не вміють проявити свої бажання та чітко сформулювати свої потреби. Така людина відчуває себе у житті, як у пастці, життєва ситуація викликає у неї, так би мовити, емоційну асфікцію (задушення). Грип стає для такої людини (або навіть великої кількості людей) тимчасовим виходом із нестерпної ситуації. Так, наприклад, секретарка, яка більше просто неспроможна працювати зі своїм шефом, але не може і просто кинути роботу, хворіє на справжнісінький грип, аби хоча би тиждень полежати вдома. Вона просто не може більше накопичувати той неприємний емоційний осад, який накопичується протягом робочого дня.

Будь ласка, зрозумійте – чим важчий грип, на який ви хворієте, тим сильніше вам шкодить власне ставлення до існуючої емоційної проблеми. Замість того, щоб використовувати грип, як єдиний спосіб втечі від неприємної ситуації чи людини, з’ясуйте, що відбувається у вашій душі та змініть власне ставлення до цього. Дуже часто грип виникає тоді, коли людина (або навіть велика кількість людей) вважає себе безпорадною жертвою обставин або сильнішої особи. Подумайте, будь-ласка, можливо ви надто драматизуєте ситуацію? Будь-яка ситуація, крім смерті, може мати позитивне вирішення. Намагайтеся з радістю та відповідальністю робити те, що ви маєте робити. І мужньо дивіться «в очі» власним емоціям. Не «душіть» їх та не приховуйте. Дозвольте собі отримувати насолоду від життя. Бо воно того варте.

Коментар психолога

Експерт рубрики «Сімейна сцена» – сімейний психолог Наталя Развадовська

«ТелеграфЪ» запитав професійного психолога, чи справді людина може підхопити вірус та заслабнути на грип через психологічні проблеми?

– Таке цілком можливе. Страх та паніка дуже сильно послаблюють імунну систему. А коли руйнується імунна система, ми стаємо більш вразливими, нам простіше підхопити будь-який вірус та будь-яку хворобу. Люди піддаються впливу, тож чим більше ми слухаємо з різних боків панічні заяви, тим більше потрапляємо під їхній вплив. Відіграє роль і те, що ми від початку більше довіряємо «страшилкам», більше очікуємо їх у своєму житті, ніж радісні, позитивні події. Нас лякають, і ми лякаємо інших, переповідаючи їм за принципом «зіпсованого телефону» страшні повідомлення із теленовин колегам, подругам та родичам. У даному випадку, корисніше для нас буде, найперше, не панікувати. А свідомо та виважено дотримуватися необхідних правил особистої безпеки. Хочу звернути увагу на те, що біль, наприклад, у горлі може служити ознакою страху, неспроможності відстояти себе та свої інтереси. Також це ознака прихованої, не вираженої агресії. Свого часу до мене зверталася пацієнтка, яка страждала на дуже сильний ларингіт. Вона взагалі не могла говорити, втратила голос і дуже потерпала від болю у горлі. Коли ми почали з’ясовувати обставини справи, виявилось, що на роботі у жінки у цей час працювала дуже серйозна міністерська комісія. А на додачу вона ще мала звітувати перед ними.



 
Теги: грип
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх