Медики відмовляються надавати послуги без «благодійних внесків»

11.04.2010, 22:27 Переглядів: 6 842
Якщо раніше, коли медики вимагали сплатити так звані «благодійні внески», з цим можна було посперечатись, то тепер правила стали жорсткішими. Фінансисти кажуть – причина у тому, що без «благодійних внесків» робити аналізи, флюорографію тощо буде просто ні за що – фінансування немає..
Якщо Вам не надають послугу без сплати благодійного внеску, вирішуйте це питання із адміністрацією лікарні

Це не стосується тих випадків, коли пацієнту потрібна термінова допомога, і його, наприклад, привезла до лікарні «швидка». Однак коли життю людини загрози немає, а потрібно пройти, скажімо, медогляд у поліклініці, вас настійливо попросять сплатити «благодійний внесок». Про подібний випадок «Телеграфу» розповів кременчужанин Сергій. Він відмовився сплатити у поліклініці кошти за послугу – у флюорографії йому відмовили.

– Мені сказали, що за проходження флюорографії потрібно заплатити 4 гривні. Це невеликі гроші, я пішов платити їх у касу, мене попросили розписатись. Я сказав, що хочу отримати квитанцію, але мені її не дали. Тоді я відмовився платити, і мені не видали лист про сплату, із яким я мав потрапити до кабінету флюорографії.  Я пішов туди так, однак лікар сказала, що без того папірця, який мені мали видати у касі, вона не може мене прийняти. Я – до завідувача, прочекав 20 хвилин – не дочекався. А я просто хотів перевірити, чи немає у мене туберкульозу…

Кілька років тому схожою історією з нами поділилась кременчужанка Ірина. Вона каже, що відмовилась сплачувати благодійні внески за аналізи. Її відправили до завідуючого і після малоприємної розмови вона все ж таки наполягла на тому, що може не платити внесок – це ж благодійність. Фахівці кажуть – дійсно, до кризи із медиками ще можна було посперечатись, бо вони  більш-менш були забезпечені. Тепер фінансування практично на нулі:

– Зараз на придбання медпрепаратів на місяць медустанова отримує 5-6 тисяч гривень. А мінімальна потреба – більше 100 тисяч, – пояснює заступник начальника міськфінвідділу Тетяна Тетьоркіна. – Ці гроші йдуть на те, що не можна принести із собою в лікарню: балони з киснем, реактиви для лабораторії тощо. Крім цього лікарням, що є ургентними (приймають пацієнтів, що потрапили у ДТП, постраждали від нещасного випадку, або їм раптово стало погано) потрібні медикаменти для надання невідкладної допомоги. Ніхто не говорить про дорогі препарати, які коштують кілька тисяч гривень, але медустанови повинні мати хоча б найнеобхідніші з них. Тому якщо ви не сплачуєте кошти за флюорографію, вам її роблять за рахунок тих, хто сплатив за неї до вас. А якщо всі відмовлятимуться їх платити, то лікар буде змушений відмовляти – у нього просто не буде плівки. Все зупиниться, лікарня не зможе надавати допомогу. Звісно, якщо за послугу просять сплатити набагато дорожче, ніж коштує плівка у аптеці, можна сперечатись. Але якщо ціна приблизно однакова, то тут немає питань.

У кожній медустанові «розцінки» на благодійну допомогу різні. Це пов’язано із тим, що керівник лікарні може сам вирішувати, скільки має «коштувати» благодійність від пацієнтів. Однак у міських лікарнях розмір внеску дійсно невеликий, приблизно 4-5 гривень за ЕКГ чи флюорографію.

Пані Тетьоркіна прогнозує, що цього року ситуація із примусовими благодійними внесками не покращиться – у проекті бюджету кременчуцьким медикам дають обмаль грошей, 95% з них підуть на зарплати  та енергоносії, а от на медикаменти знову доведеться «шкребти по сусеках».

Які послуги платні?

«Благодійні внески» не варто плутати із платними послугами. За останні лікарі мають право офіційно брати кошти, надавати квитанції, бо це дозволено Кабміном. Пані Тетьоркіна каже, що перелік цей зовсім невеликий:

протезування зубів; оздоровчий масаж; медогляд організацій у лікарнях; меддопомога на дому; аборт; видача довідок про носіння зброї; довідка з психдиспансеру для водіїв.

 Якщо ж з вас беруть гроші за якусь іншу послугу, то це і є благодійний внесок, від нього,  теоретично, ви можете спробувати відхреститись.

 До речі, навіть на платні послуги вас можуть попросити внести благодійні внески. Як зазначає заступник начальника міськфінвідділу, справа у тому, що собівартість платних послуг часто не відповідає реаліям, а нову ціну потрібно кілька років узгоджувати у Полтаві.

Найбільше «добровільних внесків» – у пологовому

Вже за перший квартал цього року медустанови міста зібрали 2 мільйони благодійних внесків. Найбільше, як не дивно, отримує пологовий будинок, який зібрав 600 тисяч гривень, тоді як п’ять міських лікарень – із мільйон гривень. А всі стоматполіклініки – близько 300 тисяч. Найменше ж внесків на  станції швидкої допомоги – 3 тисячі гривень.

До речі, подібна тенденція була і минулоріч: тоді «добровільно» зібрали десь 7,5 мільйонів гривень.

Начальник міськздороввілліду Валерій Литвиненко:

– Якщо людина не сплачує благодійний внескок – це не є підставою для того, аби відмовити у наданні послуги. Лікарі ж додають, якщо не хочете сплачувати благодійні внески, вирішуйте це питання не з лікарем, а з адміністрацією закладу.



 
Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх