Планета товстунів

15.09.2006, 19:09 Переглядів: 3 331
Товстих у світі стало більше, ніж голодних. Вчені запевняють, що людей з надмірною вагою на планеті нараховується мільярд, тоді як тих, хто недоїдає – вісімсот мільйонів. До перших відносимося і ми – українці вже увійшли до числа європейських націй, які потерпають від ожиріння. Чому ми товстішаємо, з’ясовував „ТелеграфЪ”.

Вчені кажуть, що надлишкова вага – це бич XXI сторіччя. Весь світ товстішає надшвидкими темпами. Українці теж не відстають. За даними статистики, надлишкову вагу в Україні мають 37 відсотків чоловіків, 41 відсоток жінок і 16 відсотків підлітків. Ендокринолог Валентина Поліщук стверджує, що вся справа в нашому неактивному способі життя та нездоровому харчуванні. Ми товстішаємо, тому що:
• Наше життя – це суцільний стрес. Його ми переживаємо разом з усіма пост-соціалістичними країнами, які „женуться” за західними стандартами.
• Перекушуємо на бігу, а розгалуджена мережа бістро і закусочних тільки сприяє цьому. Окрім того, головна причина ожиріння – економічна ситуація в країні. Ми примудряємося виживати на зарплатню, налягаючи на хлібо-булочні вироби, картоплю та кашу.
• Комп’ютер і сидячий спосіб життя замінюють нам світ.
• Ми не ходимо пішки, віддаючи перевагу громадському транспорту чи власному авто.
• Здоровий і активний спосіб життя – не наші пріоритети.
Ожиріння - це не лише неестетичний вигляд. Це ще й серйозні проблеми зі здоров’ям. „Зайва вага провокує серйозні захворювання, – пояснює пані Поліщук. – Проблема в тому, що жир накопичується не лише під шкірою. Він обволікає внутрішні органи і ускладнює їхню роботу. Ожиріння означає підвищений ризик виникнення атеросклерозу, гіпертонії, діабету, порушення обміну речовин, серцево-судинних та інших захворювань. З цим краще не жартувати”.

Переїдання – це залежність
Спеціалісти стверджують, що переїдання – це різновид залежності, така собі погана звичка на зразок паління. У такому випадку людині, що страждає на ожиріння, після ендокринолога варто навідатись і до психолога. Психолог МПП „Віком” Крістіна Петриченко стверджує, що боротися з залежністю потрібно в комплексі.
– Якщо переїдання – це шкідлива звичка, то хто до неї схильний найбільше?
– Всі люди діляться на дві категорії. Одні, коли хвилюються, не можуть їсти взагалі. Інші активно заїдають свої проблеми. Поступово у таких людей виробляється звичка: купив, заїв, ніби полегшало. А проблеми нікуди ж не діваються. Тому треба щось з’їсти ще і ще. Ось вам і система. Якщо у людини нормальний обмін речовин, то це ще можна пережити. А якщо порушений, то таке переїдання неодмінно призведе до накопичення зайвої ваги.
– То, може, варто сісти на дієту і просто відмовити собі у шкідливих продуктах?
– Це варіант. Булочки можна замінити чимось корисним, наприклад, фруктами. Проблема не в цьому. Дієта – це постійний стрес, особливо для тих, хто звик свої труднощі заїдати. І рано чи пізно така людина неодмінно „зірветься”.
– То, виходить, це замкнене коло. Невже „зіскочити” неможливо?
– Можливо, але потрібно підготувати себе до того, що буде складно. По-перше, необхідно самому собі зізнатися, що проблема існує. Це як у алкоголіків. Ніхто ж не хоче визнавати, що потрапив у залежність. Треба собі сказати: „Я залежу від їжі”, і починати працювати над собою. Треба звернутися за консультацією до ендокринолога. Можна також скористатися допомогою психолога чи підтримкою близьких, якщо несила взятися за себе самому. І головне – знайти собі якесь заняття, яке б відволікало від думок про їжу.
– Хто ще знаходиться у групі ризику, крім „залежних”?
– Всі, хто любить попоїсти від „нічого робити” – домогосподарки, які куштують все смачненьке, що готують, мами, що звикли доїдати за членами родини, щоб не пропадало тощо. До речі, цікавий фіакт: жайворонки, як правило, стрункіші за сов. Вони всі свої з’їдені калорії витрачають удень, і лягають спати „розвантаженими”. А сови полюбляють заглядати в холодильник вночі, тому лягають спати з повним шлунком. У принципі, всім можна порадити універсальні речі: не переїдати, не перекушувати на бігу, їсти „здорові” та легкі продукти, побільше рухатись, не наїдатися на ніч. Що стосується сов, то вони так чи інакше їстимуть пізно ввечері, тому що останній прийом їжі о 18.00 – це для них зарано. Їм можна порадити на вечір залишати собі щось легеньке і не таке шкідливе, як, скажімо, шмат смаженого м’яса чи тарілку макаронів.

Чому вам весь час хочеться їсти
Існує шість причин, які здатні звести нанівець найпродуманіші дієти.
Ви не висипаєтесь. При втомі в організмі знижується рівень лептину – білка, що регулює апетит, а відповідно, і вагу. Якщо регулярно недосипати, відчуття голоду посилюється, і калорії спалюються повільніше. Також підвищується рівень гормону кортизону, що збільшує потребу організму у вуглеводах, а це призводить до накопичення жиру.
Ваша їжа недостатньо насичує. Більшості жінок потрібно близько 1,5 кг їжі на день, щоб відчути насичення. Якщо ви з’їдаєте меншу кількість їжі, то вам завжди хочеться їсти. Щоб не відчувати голоду, вживайте низькокалорійну їжу, багату на клітковину, і воду (овочі та фрукти). Вона об’ємна, довше перетравлюється і викликає більш тривале відчуття ситості.
Ви їсте з великих тарілок. Чим більша тарілка, тим більше їжі ми у неї накладаємо. А чим більше їжі у нас перед очима, тим більше ми їмо. Люди, яким дають великі порції, з’їдають більше, ніж звичайно, навіть якщо їжа їм не подобається.
Ви звикли до бідної на вуглеводи дієти. Усунення з їжі великої кількості вуглеводів призводить до переїдання. Люди, які уникають вуглеводів під час обіду, схильні компенсувати їх відсутність прийомом їжі у більш пізній час. Тим, хто вживає вуглеводи протягом дня, вони допомагають підтримувати оптимальний рівень серотоніну, який бере участь у контролюванні апетиту.
Невчасна шоколадка. Люди, які вживають шоколад на порожній шлунок, більш схильні до розвитку залежності від нього (почуття голоду покращує смакові якості висококалорійної їжі). Але не обов’язково повністю виключити шоколад зі свого раціону. Краще просто залишити його на десерт.
Їжа перед екраном телевізора. Той, хто має звичку їсти перед телевізором, ризикує двічі. По-перше, мозок пов’язує телевізор з їжею, і тому вас завжди тягтиме поїсти під час перегляду телепрограм. По-друге, ви не припиняєте їсти, незважаючи на те, що наситились – мозок у цей час зосереджений на екрані. Їжте в одному і тому ж місці та не відволікайтеся, щоб не переїдати.

Мішель Монтіньяк: «Лопаю сендвічі і заїдаю їх салатиком»
Монтіньяк – це людина, яка довела, що вага залежить не від кількості калорій, а від „цукровості” продуктів, які ми споживаємо: чим більше глюкози і крохмалю, тим більше ми товстішаємо. Перебуваючи в Україні, французький дієтолог розповів нашим київським колегам про те, що і як потрібно їсти, щоб не погладшати.
– Чи можна потовстішати лише від однієї котлетки на день?
– Звісно. Коли в шлунок потрапляє надлишок глюкози (у смаженому м’ясі її вміст підвищений), організм переробляє її на жир. Ви ніколи не скинете зайву вагу, навіть якщо будете вживати низькокалорійну, але „цукрову” їжу.
– Як визначити, що продукт «не цукровий»?
– На око продукт можна визначити за складом. Чим більше в ньому білка і клітковини, а також, чим менше він обробляється, тим менше він „цукровий”. Для того, щоб схуднути, треба виключити зі свого раціону продукти з індексом „цукровості” 50 і вище. Скажімо, сира морква має індекс 35, а варена – 85. Те ж саме з буряком та картоплею.
– А наш український борщ містить саме ці овочі...
– Заміняйте їх грибами, перцем та помідорами. Можна просто скуштувати борщу, а потім „погасити” зайві індекси. Скажімо, на друге взяти рибу без гарніру чи хрумкі листочки салату. Я так і роблю. Налопаюся сендвічів, а потім салатиком заїдаю.
– Знаю жінку, яка харчується за вашою дієтою вже шість місяців, а результату не видно.
– Це тому, що жінкам складніше схуднути. Все життя їм казали, що скинути вагу можна тільки низькокалорійними дієтами. Але таке харчування ні до чого, крім порушення обміну речовин, не призводить. Добре, що чоловіки менше до всього дослухаються, а тому і шкодять собі менше. І ось коли така жінка починає нормально харчуватися, її організм реагує неадекватно – він хворий, йому ще потрібно перебудуватися. 
Ще на „ефективність” харчування впливає прийом ліків. Більшість з них виготовляється на основі глюкози. Тобто людина раз у раз бомбить себе цукром.
– І вирватися із замкненого кола ніяк не можна?
– Чому ж. По-перше, якщо є можливість обійтися без ліків, то обходьтеся. По-друге, знову ж таки, можна „гасити” індекс. Не їсти білого хліба, вживати побільше квасолі, гороху, свіжих овочів зеленого кольору, вівсянки, курки.
– А як щодо спиртних напоїв?
– Міцні мають дуже високий індекс. Тому краще не пити. Хіба що трошки і не часто. А ось сухого вина один-два келихи на обід чи вечерю – навіть корисно. Тим, що худнуть, дозу необхідно зменшити вдвічі.
– Бліц-рецепт від Монтіньяка для схуднення, будь ласка.
– Будь ласка. Сніданок: фрукти за 15 хвилин до основної страви, хліб з муки грубого помолу, знежирений сир чи йогурт, вівсянка чи мюслі (без цукру, рису і кукурудзи), не міцний чай чи кава „арабіка” або напій з цикорію. Ось ще варіант: шинка, бекон, сир, яйця, напої ті ж самі. Обід: будь-який салат без сухариків, картоплі, кукурудзи, вареної моркви і буряка. Суп також без згаданих інгрідієнтів. На друге – риба, м’ясо, птиця, овочі. На десерт: сир або йогурт. Вечеря: салатик, риба або яйця, можна овочеве рагу чи спагеті з муки грубого помолу з томатним соусом.
– Спагеті?
– Так. Їх індекс всього 40. До речі, у ананасів, які вважаються панацеєю від ожиріння, індекс аж цілих 55. Цей фрукт багатий на глюкозу.
– І найголовніше: невже справді доведеться скзата тортикам „прощавай”?
– На стадії схуднення обов’язково. А ще солодким газованим напоям і сокам з упаковок. А коли увійдете в форму, для цих продуктів можна робити виняток. Але мале-е-нький.

Як худнув Монтіньяк
У 20 років Мішель Монтіньяк зрозумів, що потовстішав – украй. Модні дієти результату не дали. У кінці 60-х років Мішель починає шукати вихід сам на основі лаболаторних досліджень. Свою концепцію він тестував на собі. За три місяці „низькоцукрового” харчування Монтіньяк схуднув майже на 14 кг. У 1986 році він видав першу книгу „Їжте і худніть”. На сьогодні його система відома в понад 40 країнах світу. І вона є ефективною, як запевняє автор, у 85 випадках зі 100.

(за матеріалами „Газети по-київськи”)

Світ товстішає через вірус
Світ товстішає. Вагу набирає не лише населення багатих, а й бідних країн. Вчені стверджують, що у всьому винен вірус – ожиріння передається від людини до людини.
Американські науковці Нікхіл Дхурнадхал, співробітник  Пеннінгтонського центру біомедичних досліджень університету Луїзіани та Річард Аткінсон з університету Вісконсіна дійшли до висновку, що збудниками ожиріння є так звані аденовіруси, які викликають звичайну застуду. Вони примушують жирові клітини активніше рости і розмножуватися.
Як об’єкт досліджень вчені вибрали аденовірус AD36. Протягом декількох років вони інфікували ним лабораторних тварин. Ожиріння розповсюджувалося зі швидкістю інфекції. Тоді Аткінсон і Дхурнадхал обстежили 26 пар однояйцевих близнят, у кожній з яких один був інфікований AD36, а другий ні, і з’ясували, що вага першого значно перевищує вагу другого.
З іншого боку, вчені вважають, що не всі випадки ожиріння пояснюються інфекцією, але над інформацією про вірус все одно варто замислитись. Вони сподіваються, що вже через десять років їм вдасться створити тест-системи для виявлення вірусу ожиріння і вакцини для боротьби з ним.

Винні кондиціонери
Існує думка, що в зайвій вазі винні кондиціонери. Професор Девід Елісон з Алабами стверджує, що комфортна температура заважає організму витрачати зайві калорії. Під час холоду калорії витрачаються через здригання, під час спеки – через виділення поту. До того ж при високій температурі апетит значно зменшується. Так що забудьте про кондиціонер та мерзніть і потійте на здоров’я.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх