Щеплення проти грипу: “за” чи “проти”

27.10.2005, 17:10 Переглядів: 4 178
Щороку восени ми традиційно починаємо боятися грипу. Найбільше лякає невідомість – коли і який грип прийде та якої він буде інтенсивності, не знає ніхто. Традиційно лікарі розповідають про важливість щеплення, традиційно в ЗМІ починається піар-кампанія антигрипових засобів, традиційно батьки мажуть школярам носа оксалиновою маззю..

Який грип чекати цього року

У санепідеміологічному відділенні міської санепідемстанції повідомили, що на грип чекають десь у грудні-січні. “Назвати конкретну дату та місяць складно, – каже лікар-епідеміолог Лариса Коровіна. – Зазвичай, підйом захворюваності починається у грудні-січні. Минулого року її пік припав на січень-лютий”.
На думку епідеміологів, грип буде середньої інтенсивності. Його показники можуть бути приблизно такими ж, як і минулого року. За даними санепідемстанції, минулого сезону на грип та ОРВІ захворіло 19,2% кременчужан – тобто кожен п'ятий.

Минулого року в Україні на грип перехворіло 7 мільйонів чоловік

Грип якого типу на нас суне цього разу? Лариса Коровіна каже, що епідеміологи чекають на грип типів “А” та “В”. “За прогнозами мають прийти типи грипу “А/Нова калідонія” та “А/Каліфорнія” і грип  типу “В/Шанхай”. Попередні два роки у нас також був грип “А/Каліфорнія”. Вже існує вакцина, яка адаптована до цих вірусів. Як правило, вакцини містять антитіла проти декількох вірусів”, – пояснює пані Лариса.
Вірус типу “А” викликає захворювання середньої або сильної важкості. На цей різновид грипу, окрім людей, хворіють і тварини. Вірус “В” поширюється лише серед людей. Особливо до нього чутливі діти.

Щеплення: так чи ні?

“Ми рекомендуємо робити щеплення, бо бачимо його позитивний ефект, – каже Лариса Коровіна. – Ті, хто робить щеплення, або не хворіють на грип, або переносять його у більш легкій формі, без ускладнень. Але хочу налогосити на тому, що щеплення від грипу відноситься до рекомендованого і необов'язкового. “Прищеплених” у нашому місті досить багато. Минулого року таких було три відсотки від усього населення. Ті, хто зробив щеплення, також іноді хворіюють, але ці випадки – поодинокі. Щодо протипоказань, то проти щеплень їх немає. Адже щеплення підбирається за рекомендацією лікаря і індивідуально”.

Грип та ОРВІ складають 95% всіх інфекційних захворювань в світі

Дещо іншої думки дотримується завідуюча тарапевтичним відділенням першої міськлікарні Олена Кузнецова. “Я не рекомендую робити масове щеплення, – каже Олена Кузнецова. – Ми можемо передбачити, який буде грип, але стовідсоткової впевненності у тому, що буде саме прогнозований тип грипу, у нас немає. А щеплення розраховане на якийсь один вірус. До того ж, після щеплення можливі побічні реакції. Особливо страждають нирки, може початися нефрит, щеплення може спровокувати гепатит. Такі випадки були – і ми їх лікували. Тим, хто страждає на алергію, перед тим, як робити щеплення, краще проконсультуватися у лікара-алерголога, бо щеплення мають багато протипоказань. Інколи щеплення потрібно робити у стаціонарі, аби лікарі могли відстежити реакцію. Інакше результатом може бути, наприклад, кропивниця або анафілактичний шок. Особливо обережним треба бути при щепленні дітей”.

Щеплення – з власної кишені

Витрачатися на щеплення доводиться щосезону, оскільки отриманого захисту вистачає лише на рік. За даними санстанції, в місті щеплення вже зроблено 151 кременчужанину, 10 з них – діти. Оплачувати вакцину проти грипу для своїх дітей батькам доводиться з власної кишені, адже у школах безкоштовні щеплення не роблять. Минулого року безкоштовна вакцина дісталася лише дітям з “Будинку дитини” та дітям із закритих закладів. Лариса Коровіна каже, що поки що санепідемстанція вакцин не отримала і коли вони надійдуть не відомо. У аптеках же найдешевша вакцина коштує 40 гривень. За такою ціною придбати її може далеко не кожен. Тож часто найдоступнішим засобом проти інфекції стає просто ватно-марлева пов'язка.

Вакцини мають багато протипоказань, тому робити щеплення чи ні –має рекомендувати лікар

Втім, хоча з кожним роком кількість “прищеплених” збільшується, захворюваність на грип не зменшується. В санепідемстанції пояснють це тим, що щеплення робить досить малий відсоток людей, і на масовість грипу воно не впливає.

Коли прийшов грип…

Перше на чому наголошують лікарі – не займайтеся самолікуванням. Одразу ж ковтати антибіотики теж не варто – можете заробити виразку шлунку або 'угробити' нирки.

Захворювання на грип та ОРЗ сумарно забирають близько року нашого життя

“Грип, на який очікуємо цього року, проходить при високій температурі і може не супроводжуватися кашлем або нежиттю, – пояснює Олена Кузнецова. – Часто люди займаються самолікуванням. П'ять днів лікуються, а потім викликають “швидку” – і у лікарню з ускладненями. Якщо протягом доби у вас тримається температура більша, ніж 38 градусів, обов'язково зверніться до лікаря. Якщо температура менша, не поспішайте приймати антибіотики та ліки, організм має сам трохи поборотися з хворобою. До речі, завжди добре допомагали народні засоби”.
Альтернативою щепленню проти грипу може стати імунотерапія. Лариса Коровіна каже, що організму набагато легше боротися з хворобою, якщо він насичений вітамінами. Захиститися також допомагає оксалинова мазь, противірусні препарати, ехінацея, корінь женшеню, аскорбінова кислота.

Вакцини чекають покупців

На аптечному складі міста “Телеграфу” розповіли, що цього тижня має надійти нова партія вакцин. Зараз у продажу є вакцина “Вакцигрип”, французького виробництва. Вітчизняних вакцин проти грипу в Україні не існує. Ще використовують “Інфлувак” та “”Флюарекс”, але в Кременчуці таких вакцин немає. Світлана Онопко, завідуюча аптечним складом каже, що отриманих вакцин проти грипу має вистачити на всіх бажаючих зробити щеплення.



 
Автор: mudraya
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх