У Кременчуці не вистачає вакцини для щеплень дітям

16.07.2010, 15:39 Переглядів: 6 490
Що потрібно знати батькам, купуючи вакцину для щеплення дитини самостійно.

Міністерство охорони здоров’я хоче перекласти відповідальність за щеплення дітей на батьків. У поліклініках весь час перебої з вакцинами. Інколи батьки купують їх за власні гроші, бо нещеплену дитину можуть не взяти у дитсадок чи табір. Небезпека ж у тому, як нам цю вакцину продають...

Ця публікація в жодному разі не є агітацією проти щеплень. Більше того, ми дослухаємося до медиків: іншого захисту від інфекційних хвороб в усьому світі ніхто не придумав.  Чим більша кількість населення щеплена – тим менший ризик виникнення інфекцій. І навпаки...

Проте зараз батьки дітей стикаються з іншою проблемою: відсутністю у поліклініках необхідних вакцин. Журналіст «Телеграфа» відчула це на собі. Треба було взяти  доньці медичну довідку для дитячого табору. Та коли в поліклініці підняли медичну картку, з’ясувалося, що немає одного щеплення. І довідку не хотіли видавати взагалі.

Я здивувалася: я ж не проти щеплень, чому мене не попередила вчасно шкільний медик, як це зазвичай роблять?

– Зараз у поліклініці немає вакцини АДП-М (анатоксин дифтерійно-правцевий моно) для ревакцинації в 14 років, тому вам і не запропонували, – сказала лікар. Коло замкнулося.

Після довгих перемовин і з’ясування, що в аптеках потрібної вакцини теж катма, довідку таки видали. 

Із вакцинами – перебої

Поставки вакцин здійснюються централізовано. Тендер проводить Міністерство охорони здоров’я, звідти вакцина поступає на обласні СЕС і далі через міські та районні СЕС. Ось такий ланцюг, який весь час дає збої. Із початку року були перебої з вакциною БЦЖ — для щеплення дітей раннього віку проти туберкульозу та ревакцинації у 7 та 14 років. Зараз вона є. Не було вакцини і від поліомієліту (тяжкої недуги, що може призвести до паралічу та смерті).

Дивний збіг, але в  нас вакцину від поліомієліту поліклініки отримали в травні — якраз після спалаху в Таджикистані. Тепер у дитячій лікарні прес-конференцію провели, де закликали батьків прийти на щеплення з дітьми. (Ревакцинації підлягають діти у віці півтора року,  6, 14 та 18 років). Отримали й 5-компонентну французьку вакцину «Пентаксим» – для щеплень проти дифтерії, поліомієліту, кашлюку, правцю та гемофільної інфекції. Її ринкова ціна від 500 гривень, а відтак і закуплена за державні кошти, кількість – обмежена. Але АДП-М (для 14-ти та 18-річних) не отримують з початку року. 

– Був період, коли батькам доводилося купувати й «Пентаксим» самостійно. І зараз, враховуючи, що держава не може закупити таку вакцину у великій кількості, зважаючи на її ціну, є рекомендаційний лист – щепити тільки на дві вакцинації, у 3 та 4 місяці, – розповідає Юлія Рогожина, міський педіатр. – Далі повторні щеплення від поліомієліту проводимо крапельною вакциною, а від дифтерії, кашлюку та правця – вакциною АКДП, яку теж отримали. А от від проти кору, правця та краснухи (для ревакцинації дітей у віці одного та 6 років – прим.) щепити нічим. Немає вакцини «Пріорикс» або КПК (за першими літерами хвороб – кір, правець, краснуха). На аптечному складі вона є. Коштує 120 гривень. Поки що ми діємо так: якщо дитина переїжджає у інше місто або район, або вступає в навчальний заклад, тоді батьки купують вакцину за свої кошти.

До речі, на селекторній нараді Мінохорони здоров’я заступник міністра Лазоришинець заявив, що з першого червня поставки вакцин за рахунок Держбюджету будуть на 45%. Решта – за кошти місцевих бюджетів. 

У міському бюджеті кошти на вакцини, тим більше по півтисячі гривень за дозу,  не передбачені. Що далі? Шукати гроші на вакцину запропонують батькам. Календар щеплень, затверджений Мінохорони здоров’я, вже порушується. На запитання, коли ж будуть централізовані поставки вакцин, і що кажуть із цього приводу в МОЗ, Андрій Верещака, завідувач епідвідділу міської СЕС, відповів:

– Що кажуть? Нічого не кажуть. Ви ж бачите, який у нас порядок у Верховній Раді та Кабміні. Тим не менш, медики стверджують: Міністерство охорони здоров’я орієнтувало не давати довідок у дитячі колективи нещепленим дітям. При цьому вони посилаються на Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Ми звернулися і з запитаннями до МОЗ – написали запит у прес-службу. Спитали, коли будуть вакцини. В усній формі нам відповіли, що всі тендери вже проведені. Проте конкретних строків не повідомили.

Батькам на замітку

 

У кабінеті щеплень у дитячій поліклініці №2 нам показали спеціальний контейнер-сумку, у якій доставляється вакцина із СЕС. Батькам тут готові видати холодовий елемент і детально проконсультувати, як транспортувати вакцину. Бо прямий контакт холодового елементу  з вакциною (класти на грілку з льодом) – не допускається: повинна бути прокладка. Медсестра кабінету щеплень Леся Павленко та завідувач педіатричним відділенням поліклініки Катерина Яковцова розповіли, що були випадки, коли аптеки продавали вакцину з порушенням умов. Наприклад, не вказували в чеку час продажу.  Така вакцина не може бути використана і підлягає утилізації. Батькам також варто знати: робити щеплення можна тільки здоровій дитині (після огляду лікаря) і якщо вона не перебувала у контакті з хворим. 

У кабінеті щеплень у дитячій поліклініці №2 нам показали спеціальний контейнер-сумку, у якій доставляється вакцина із СЕС. Батькам тут готові видати холодовий елемент і детально проконсультувати, як транспортувати вакцину. Бо прямий контакт холодового елементу  з вакциною (класти на грілку з льодом) – не допускається: повинна бути прокладка. Медсестра кабінету щеплень Леся Павленко та завідувач педіатричним відділенням поліклініки Катерина Яковцова розповіли, що були випадки, коли аптеки продавали вакцину з порушенням умов. Наприклад, не вказували в чеку час продажу.  Така вакцина не може бути використана і підлягає утилізації. Батькам також варто знати: робити щеплення можна тільки здоровій дитині (після огляду лікаря) і якщо вона не перебувала у контакті з хворим. 

 

Відпуск вакцин суворо регламентований

 

Закони та нормативні документи МОЗ регламентують не тільки обов’язок батьків робити щеплення, але й обов’язок держави: купувати вакцину за бюджетні кошти. А відпуск вакцин у аптеках чітко регламентований. Є спеціальний «Порядок відпуску громадянам медичних імунобіологічних препаратів», затверджений Наказом МОЗ №48 від 3.02.2006 року.

Він обов’язковий до виконання всіма аптечними установами. А їх керівники, відповідно до наказу, несуть особисту відповідальність за його виконання. По-перше, препарати для щеплень повинні мати висновок про відповідність якості, виданий Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення МОЗ України на кожну серію вакцини. При зберіганні, транспортуванні вакцини не повинен порушуватися холодовий ланцюг. Особливу ж увагу слід звернути на умови продажу вакцин (пункт 6 цього Наказу МОЗ). Цитуємо дослівно, як має бути, якщо вже батьки вирішили купувати вакцину самостійно:

• Продаж вакцин в аптечних установах здійснюється за рецептом лікаря ЛПУ (незалежно від форм власності) у відділі рецептурної видачі лікарських засобів.

• Продаж вакцин покупцю проводиться за наявності в нього термоконтейнера з холодоелементами (чи термоса).

• Покупцю видається відповідна до рецепта кількість доз вакцини в упаковці; кожна доза вакцини супроводжується інструкцією про використання українською мовою та касовим чеком з датою та годиною продажу.

• Відповідальний за продаж вакцин працівник зобов’язаний пояснити покупцю умови зберігання вакцини і необхідність проведення вакцинації в ЛПУ.

• Придбана вакцина дозволена до застосування в кабінетах щеплення ЛПУ при суворому дотриманні умов зберігання і санітарно-гігієнічних вимог.

 

 

В одній аптеці погодилися продати вакцину без рецепта, в іншій – без термоса. Сказали що й так «не звариться»

 

Отже, не тільки батьки повинні дбати про правильність доставки вакцин. У першу чергу — це обов’язок медпрацівників і фармацевтів. Журналісти «Телеграфа» провели експеримент. Ми пішли по аптеках із проханням продати АДПМ або його аналог.  У аптеках «Адлер», центральній аптеці №232, «Будь здоров» та кіоску «Доктор Айболит» нам сказали, що вакцинами не торгують взагалі і порадили звернутися на аптечний склад. 

На аптечному складі відповіли, що до першого серпня поставок вакцини АДПМ не буде. На запитання про комплексну вакцину сказали, як і належить:

– Це тільки лікар може виписати її, у вас повинно бути направлення від нього, завірене печаткою. 

Крокуємо далі в приватну аптеку на бульварі Пушкіна.

Провізори говорять, що вакцини продаються тільки під замовлення. Довго консультувалися по телефону, чи можна замовити в фірми-постачальника АДПМ або його аналог.

– А що взагалі треба для того, аби купити вакцину? – цікавлюсь я, думаючи, що й тут мене відправлять до лікаря по рецепт.

– Ну як що – замовити!

– Самому замовити?

– Ну звичайно! – дивується моїй нетямущості провізор. – Ви замовляєте, а ми привозимо. 

Далі я цікавлюся комплексними вакцинами, які можуть замінити відсутню АДПМ. Провізори  знов кілька хвилин щось з’ясовують між собою і за телефоном. 

– Є комплексна вакцина «Інфанрикс» проти дифтерії, правця і поліомієліту. Ми можемо замовити її вам у понеділок на вівторок.

– А як ви її доставляєте?

– Нам привозять її у холодильнику. Бажано, щоб і у вас було щось для охолодження. Берете грілку, заморожуєте у ній лід, обгортаєте целофаном, приносите сюди, кладете ліки на грілку, обгортаєте і несете так у поліклініку. 

Ще в одній аптеці, у пологовому будинку, запропонували той самий «Інфанрикс», але відправили за рецептом із печаткою. Про умови транспортування не сказали нічого.

– А я чула, що при зберіганні вакцини потрібно дотримуватися температурного режиму, – обережно наштовхую провізорів на «правильне» спілкування з покупцями.

– Режим дотримується. Нам фірми привозять вакцину в спеціальних контейнерах. А в нас вона зберігається в холодильнику. А додому скільки там вам іти?

– Але ж до дитячої поліклініки насправді далеченько...

Ну, годину, дві з вакциною нічого не трапиться. Зараз не 40 градусів, вона ж «не звариться».

 

P.S. У дитячій лікарні педіатри відповідально сказали, що замінника АДП-М для вакцинації 14-ти та 18-річних не існує взагалі.

 

«ТелеграфЪ» поцікавився, чи дійсно в праві медики позбавити дитину відпочинку або перебування в дитсадку чи школі, якщо вона не щеплена? І чи варто взагалі самому доставляти вакцину замість МОЗ, ідучи на певний ризик,  лише через те, що потрібні якісь довідки?

 

Коментар юриста

Відсутність вакцини – це не проблема батьків 

Людмила СОЛОП, юрист із медичного права (м.Київ):

 

– Медики допускають однобоке трактування обов’язків пацієнта. Дійсно, у кожного громадянина України, відповідно до ст.5 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» є обов’язок проходити щеплення. Винятком є медичні протипоказання. Проте відповідальність за порушення цієї вимоги настає, коли людина сама відмовляється від щеплень.  Але якщо вакцини немає  – це не проблема пацієнта. Адже забезпечити його вільний доступ до лікування і профілактики – обов’язок держави. Якщо є загроза епідемії чи пандемії – держава має оголосити відповідний стан і офіційно обмежити перебування дітей у таборах відпочинку. Якщо ж таких обмежень немає, то непроведення щеплень через відсутність вакцини не позбавляє права відвідувати дитячі заклади. Якщо у батьків виникають проблеми з отриманням довідок, я б рекомендувала вимагати у поліклініках письмову відмову. І писати на це скаргу головному лікарю. У разі неможливості скористатися путівкою в табір, ви маєте повне право через суд вимагати відшкодування її вартості поліклінікою.

 

КОРИСНІ ТЕЛЕФОНИ

2-32-63 - міський педіатр Юлія Рогожина, головний спеціаліст відділу охорони здоров’я з лікувальної частини. Вона визнала, що за умови відсутності вакцини довідки до дитячих установ  дозволено видавати дітям, щодо яких порушуються терміни вакцинації. 

(044) 253-54-84 – Гаряча лінія МОЗ.  (з 9.00 до 13.00)



 
Теги: вакцина
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх