Стань на варті свого серця: здоров’я серця і судин у ваших руках

23.10.2023, 17:25 Переглядів: 971 Коментарів: 1

 

Кожен сам обирає свій спосіб життя. Проте не завжди усвідомлює ризики для здоров’я. Часто людина замислюється лише тоді, коли стикається з серйозними проблемами. Однією з них є серцево-судинні хвороби — провідна причина смертності в Україні. 

Тягар серцево-судинних захворювань (далі — ССЗ) продовжує зростати протягом десятиліть майже у всіх країнах світу. Виявлення випадків ССЗ за 30 років досліджень подвоїлося, кількість смертей неухильно збільшується. ССЗ залишаються однією з найбільш актуальних медичних проблем сучасності. Особливо гостро ця проблема стоїть в Україні

Цифри вражають: 64% населення України, або 450 000 людей — саме стільки помирає щороку від наслідків серцево-судинних захворювань. В Україні ССЗ є головною причиною смертності населення. Українці внаслідок ССЗ помирають у 4,3 рази частіше, ніж від новоутворень, майже в 13 разів частіше, порівняно з хворобами органів травлення. До того ж смертність від ССЗ в Україні в 1,8 рази вища, ніж у ЄС . За цим показником наша країна лишається одним зі світових лідерів.

Смертельні випадки, залежно від типу серцево-судинних захворювань зустрічаються серед чоловіків і жінок усіх вікових категорій. До того ж з кожним роком серцево-судинні хвороби «молодшають». Пандемія коронавірусу та повномасштабна війна не покращують ситуацію. Раніше середній вік тих, хто страждав на хвороби серця й судин, складав 60 років, а тепер ця цифра опустилась до 45-50 років. 

Як виникають хвороби серця та судин?

Серцево-судинні захворювання — це група станів, які пов'язані з патологією серця або кровоносних судин. До найпоширеніших серцево-судинних захворювань належать ішемічна хвороба серця, інсульт та артеріальна гіпертензія. 

У світовій медицині ішемічна хвороба серця — це одне з найпоширеніших захворювань людини, що призводить до важких ускладнень та смерті. Патологія, яка пов’язана з пошкодженням коронарних артерій й серцевого м’яза, у більшості випадків починається майже непомітно та вражає пацієнтів різного віку. 

За даними ВООЗ, в Україні ішемія серця є лідером серед смертельно небезпечних захворювань.

Причиною ішемічної хвороби є звуження або повне закриття просвіту коронарних артерій через атеросклероз й інші патологічні зміни. Атеросклероз викликає формування в судинах атеросклеротичних бляшок, які через скупчення холестерину збільшуються та провокують звуження просвіту судин.

Якщо судинний просвіт звужений на 90%, у пацієнта навіть в спокійному стані з’являється виражена стенокардія — стан, викликаний нападами раптового болю в грудях внаслідок гострого браку кровопостачання міокарда. Виникає в ситуаціях, коли серцевий м'яз не отримує необхідної для серця кількості кисню. Своєю чергою, руйнування бляшок призводить до гострої ішемії, тромбозу та ще більших ускладнень.

Відсутність лікування ішемічної хвороби серця призводить до негативних наслідків, може стати причиною раптової коронарної смерті.

Інфаркт міокарда — крайній ступінь ішемічної хвороби серця, пошкодження та некроз певних ділянок серця через недостатнє кровопостачання.

Ще одне з найпоширеніших захворювань — хвороба судин головного мозку, гострим станом якої є інсульт — гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Інсульт найчастіше є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску.

Без достатнього кровопостачання клітини мозку пошкоджуються та втрачають свою функцію. 

Прояви інсульту залежать від ураженої частини мозку. Як правило, під час інсульту людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куточок губ. Також постраждалий не може нормально говорити — вимова нерозбірлива та плутана. Людина не може підняти руки вгору або ж одна рука занадто слабка і не ворушиться. Виникає слабкість чи оніміння у правій або лівій частині тулуба та кінцівках. Інколи інсульт може проявитися лише інтенсивним головним болем.

У випадку інсульту, як і при інфаркті, важливо надати допомогу саме в перші чотири години після появи симптомів. Тож, якщо ви помітили хоча б один із цих проявів, особливо після епізоду підвищеного артеріального тиску, негайно викликайте екстрену допомогу! 

Артеріальна гіпертензія — медичний термін, який означає, що кров надміру тисне на стінки артерій ізсередини. Підвищений артеріальний тиск без належного лікування може призвести до інфаркту, інсульту, ниркової чи серцевої недостатності, погіршення зору та інших ускладнень. Навіть помірне підвищення тиску пов’язане зі зменшенням очікуваної тривалості життя.

До 40% хворих на артеріальну гіпертензію не підозрюють у себе недугу, бо часто ця хвороба має безсимптомний перебіг. Щоб виявити гіпертензію, необхідно знати її ознаки, регулярно вимірювати тиск і спостерігати за власним станом.

Серцево-судинні захворювання — результат способу життя 

Навкруги нас багато факторів, які впливають на розвиток ССЗ. Це екологія, війна, постійні стреси. Але кожен може сам запобігти розвитку захворювань, адже основні причини хвороб серця й судин — поведінкові фактори: вживання тютюнових і нікотинових виробів, вживання алкоголю, нездорове харчування, недостатня фізична активність. Для здорового серця  потрібно змінити спосіб життя та обрати більш здоровий!

   

Олександр Прокопчук, сімейний лікар, директор центру ПМСД та медичний інфлюенсер розповідає, що робити, щоб запобігти хворобам серця, треба:

- відмовитися від куріння та електронних пристроїв для куріння, адже це спричиняє розвиток інфаркту, інсульту й хвороби периферичних судин. Безпечного куріння не існує. Пам’ятай: щороку 130 000 українців помирають від хвороб, спричинених вживанням тютюну.

- припинити вживання алкоголю, бо спиртне викликає гіпертонію та збільшує ризик інсульту. Зашкодити може навіть одна пляшка пива — ВООЗ наголошує: не буває безпечної дози алкоголю. 

- здорово харчуватися, адже серце любить овочі й фрукти та виступає проти безконтрольного вживання солі, цукру, трансжирів та переїдання. Для серця та судин корисна збалансована їжа. Аби запобігти розвитку ССЗ, споживай 400 г овочів та фруктів на день, зменш кількість солі у раціоні (не більше 5 г або 1 ч. л. щодня), а також стеж за балансом білків, жирів та вуглеводів.

- важливе місце займає фізична активність. Не обов’язково ходити у спортзал, але робити зарядку, обирати пішу ходьбу та прогулянки на свіжому повітрі дуже корисно. За даними ВООЗ, для профілактики ССЗ необхідно займатися фізичною активністю щонайменше 150 хвилин на тиждень

Кажучи про здоров'я нації, Дмитро Купира, виконавчий директор громадської організації «Життя», підкреслює, що в час повномасштабної війни Україна не може дозволити собі втрачати 450 тисяч життів від серцево-судинних хвороб щороку. Тому треба зосередитися на ліквідуванні шкідливих залежностей.

  

Відмовившись від шкідливої поведінки, обравши здоровий спосіб життя та регулярно проходячи обстеження у свого сімейного лікаря, можна вчасно дізнатися про власні ризики ССЗ.

Інші фактори ризику ССЗ

Окрім поведінкових факторів ризику, на розвиток ССЗ також впливають біологічні показники — як-от артеріальний тиск, холестерин та індекс маси тіла. 

Високий кров’яний тиск неможливо відчути фізично, проте він здатен непомітно руйнувати артерії та створювати сприятливі передумови для ССЗ. Регулярні «стрибки» тиску можуть призвести до атеросклерозу (блокування артерій), аневризм (розширення стінок судин), а також розвинутися до хронічного стану — артеріальної гіпертензії. 

Холестерин — це речовина, важлива для нормального функціонування клітин організму. Однак високий рівень «поганого» холестерину (LDL-холестерин) у крові формує бляшки на стінках артерій, погіршуючи кровообіг — а це призводить до звуження артерій, підвищеного тиску та ризику розвитку ішемічної хвороби серця та інших ССЗ. 

Надмірна вага та ожиріння — це серйозна загроза для серцево-судинної системи, адже навантаження на серцевий м’яз збільшується разом із кількістю надлишкових кілограмів. Треба слідкувати за індексом маси тіла (ІМТ), який можна виміряти за допомогою простої формули: вага (кг) / зріст у метрах в квадраті (м2). 

Якщо показник ≥ 25,0 — імовірно, є зайва вага. Але ІМТ не завжди надає цілісну картину, тому додатково варто виміряти й окружність талії, який вказує на розподіл жиру в організмі. Зазвичай для чоловіків ризик збільшується при обхваті талії понад 94 см, а для жінок — понад 80 см.

Підвищений тиск може сприяти пошкодженню стінок артерій, а високий рівень холестерину сприяє утворенню атеросклеротичних бляшок. Зменшення ваги та контроль над цими показниками можуть значною мірою знизити ризик ССЗ.

Бережи своє серце!

Серце — найважливіший м’яз нашого організму. Воно робить близько 100 000 ударів на добу і близько 35 млн ударів в рік. За людське життя серце робить приблизно 2,5 мільярдів ударів.

На роботу серця впливає все: від стресу до шкідливого харчування. Серцево-судинні захворювання можуть торкнутися кожного, незалежно від статі та віку. Особливо після повномасштабного вторгнення, бо всі українці перебувають у стану стресу, якій підвищує ризик розвитку ССЗ. Тому у цих складних умовах особливо важливо самим дбати про себе та допомагати своєму організму бути здоровим! Тобто дотримуватися здорового способу життя, включно з раціональним харчуванням та активним рухом. 

Також важливо проходити регулярні медичні огляди у сімейного лікаря — вони відіграють важливу роль у виявленні та профілактиці розвитку ССЗ.

Свідомий підхід до збереження здоров'я серця є важливим кроком до довгого та активного життєвого шляху. 

Пам'ятай!

Симптоми серцево-судинних хвороб можуть почати проявлятися непомітно. І хоч інколи ми пояснюємо погане самопочуття втомою, негодою чи магнітними бурями, варто пам’ятати, що негативні прояви можуть сигналізувати про ССЗ!

«Тривожними дзвіночками» є:

  • біль за грудиною, у лівій руці,
  • задишка,
  • нестача повітря,
  • слабкість,
  • втома,
  • запаморочення,
  • пришвидшений пульс,
  • сильний головний біль без відомої причини.

Якщо є кілька знайомих симптомів, час звернутися до свого сімейного лікаря, адже так організм може сповіщати про ризик ішемічної хвороби серця, інсульту, артеріальної гіпертензії та інших захворювань.

_________________________________________________________________________

Матеріали розроблено за сприяння ГО «Життя», яка реалізує інформаційну кампанію «Стань на варті свого серця» у партнерстві з Центром громадського здоровʼя МОЗ України у рамках проєкту «Діємо для здоров’я» за фінансової підтримки Швейцарії та має на меті скорочення поширеності неінфекційних захворювань в Україні та запобігання передчасній смертності від НІЗ в Україні

 



Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 1

1 088
23 жовтня 2023 19:30

Спасибо Журналистам за статью!


1 1

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх