Гламур чи життя?

4.06.2010, 12:59 Переглядів: 3 621
Куріння щороку вбиває понад 110 000 українців.
Київ. 31 травня. Всесвітній день без куріння Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» провела акцію «Заберемо ласо у «ковбоя смерті», мета якої - привернути увагу влади до необхідності повної заборони реклами сигарет. Під час акції група танцівниць, яка символізує дівчат-підлітків, що надто переймаються своєю крутістю, закружляє у танку. Але на них розпочнуть полювання на конях «ковбої смерті», які символізують сигаретні компанії. «Ковбої смерті» піймають своїм ласо дівчаток, та тягнутимуть їх до себе. Дівчата вже не зможуть звільнитися з пастки. Але українська молодь – не одинока. На допомогу їм приходить українське суспільство, в особі «зірок», які мають вирвати з рук «ковбоя-смерті» ласо, яке символізує рекламу сигарет.

Щороку 31 травня Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає Всесвітній день без тютюну. У 2010 році на темі дня постало питання протидії тютюновим компаніям у їхній рекламі сигарет для жінок та дівчат. У зв’язку з цим ВООЗ звернулась до урядів країн із проханням заборонити усю рекламу сигарет, як це передбачено Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку вже ратифікували 168 країн.

Тютюнові компанії займаючись бізнесом та конкуруючи між собою, щорічно витрачають десятки мільйонів доларів для того, щоб підсадити молодь на цигарки. Вони активно популяризують куріння в такі способи, як через рекламу в мережі Інтернет, аудиторію якої, як відомо, складає молодь, через промоакції з роздаванням різноманітних подарунків, що викликають позитивні емоції, а також через рекламу в місцях продажу – на плакатах, екранах, підставках в касах, а також завдяки популярним серед молоді артистам. Однак не всі зірки готові підтримувати діяльність тютюнових компаній.

68 % курців хочуть кинути палити;
• щороку в Україні близько 200 тисяч  людей кидають курити;
• більше трьох мільйонів українців колись палили щоденно, а зараз зовсім не курять.

Ані Лорак, співачка:
– Ви не побачите в жодному із кліпів, щоб я навіть пригубила щось, щоб курила – не дай Бог. Є дуже багато інших художніх прийомів. До мене були такі пропозиції. І я завжди відмовлялась. Завжди відчуваю відповідальність за те, що на мене дивляться підлітки, які тільки будують своє життя і багато в чому беруть приклад з мене.

Влад Яма, танцюрист, телеведучий:
– Чесно – я не уявляю поряд із собою дівчину, яка курить. Це неможливо. Просто, коли я бачу дівчину, що курить, то не отримую задоволення, дивлячись на неї. Тим більше, якщо йдеться про дівчину, що випила. У мене до цього, напевно, імунітет...   

Олег Скрипка, співак:
– Я курив в 22-24 роки та кинув. Не з першої спроби. Тут, як і взагалі в житті,  головне прийняти рішення – і рано чи пізно все станеться. Допомагає метод відкриття в своїй голові «карної справи» зі збором «доказів» проти. Взагалі, куріння – це такий індикатор, який показує наскільки людина може бути вільною. Адже більшість курців хочуть кинути. Життя складається з того, що комусь вдається бути вільним – робити те, що він хоче, а комусь не вдається.

Святослав Вакарчук, лідер гурту «Океан Ельзи»:
– Так сталося, що мене ця шкідлива звичка оминула. І коли мої друзі-курці мене запитують: «Ти що ніколи не курив?», а я відповідаю «Ні», вони кажуть «Молодець! Ми тобі заздримо». Так говорять дев’ять із десяти знайомих курців. Та коли ти в процесі, відмовитися непросто. Давайте не починати!

У Верховній Раді ще у вересні 2009 року 15 народних депутатів із чотирьох фракцій зареєстрували законопроект № 5164, яким передбачено повну заборону тютюнової реклами. Законопроект вже підтриманий двома профільними комітетами – з питань свободи слова і інформації та з питань охорони здоров’я, але досі ще не винесений на розгляд Верховної Ради.

9 кроків як кинути курити та відкрити для себе нове життя, яке не купиш ні за які гроші!

Ви кажете, що хочете почувати себе краще, жити довше і навіть мати зайві гроші в кишені? Легко! Просто киньте курити!
Потрібно: бажання кинути курити, ручка і папір, жвачка та льодяники, сила волі, календар.

Крок 1. Підготуй себе. Вибери конкретний день, коли ти кидаєш, та не змінюй свій план. Зміцни своє бажання, написавши список причин, чому варто кинути. Наприклад: ти будеш  здоровішим, в тебе буде менше зморшок, в тебе не буде кашлю курця, ти заощадиш гроші.
 

Крок 2. Наапиши на папері список всього, що викликає в тебе бажання покурити: після обіду, коли ти п’єш каву, коли вживаєш алкоголь. Усвідом ці ситуації. Придумай та напиши напроти кожної ситуації, чим ти будеш займатися, коли будеш не курити – нові маленькі радощі, які будуть нести задоволення тобі тепер.
 

Крок 3. Випиши собі всі ризики для здоров’я, які пов’язують з курінням. Такі як: рак легень,  інсульт, хвороби серця, діабет, хвороби очей і остеопороз. Нагадай собі, що в сигаретах налічують більше 4 тис. шкідливих хімікатів, деякі з яких використовуються в отруті для комах та щурів.
 

Крок 4. Розкажи своїм друзям та рідним про своє рішення. Вони можуть  тебе підбадьорити, до того ж у тебе буде додатковий стимул не зірватися, адже інші вже знають про твою мету. Якщо серед твоїх друзів є люди, які кинули курити, поцікався їх досвідом.
 

Крок 5. Накупи багато жуйок та льодяників. Коли тобі хочеться закурити, посмокчи цукерку.
 

Крок 6. Займи себе справою так, щоб ти відчув, що розпочався дійсно новий етап у твоєму житті. Розпочни новий проект чи займися новим хобі.
 

Примітка: Якщо ти переживаєш важкі напади з такими симптомами, як постійна напруга, роздратованість, головний біль, сонливість чи проблеми зі сном – ти можеш використати нікотинові пластирі чи нікотинові гумки, які дадуть твоєму організму нікотин без диму.
Більшість людей мають психологічну залежність, а тому єдине що їм потрібно – правильно налаштувати себе та сила волі. Але є частина людей, які мають фізіологічну залежність. Якщо ти викурюєш більше 20 сигарет за день, причому першу майже відразу після того як прокинувся –  тоді однієї сили волі може бути недостатньо. Звернися до фахівців, адже можливо тобі потрібно прописати ліки, які допоможуть тобі кинути.

В аптеках зараз пропонують безліч інших препаратів, призначених для допомоги в припиненні куріння, але лише деякі з них («Табес» та «Зібан») мають наукові докази своєї ефективності.
Деякі люди виліковуються за допомогою гіпнозу.
 

Крок 7. Продовжуй. Відміть  свої досягнення на календарі – 1 день без куріння, 1 тиждень, один місяць тощо. Використовуй твій календар для мотивації себе.
 

Крок 8. Будь готовим до важких ситуацій чи того, що ти можеш зірватися. Якщо ти зірвався – починай все заново. «Борися і побореш!»

За статистикою людина кидає курити в середньому з 3-4-ої серйозної спроби. Тому – ти на вірному шляху і на тебе чекає успіх, якщо ти віриш в себе. Згадай, в якій саме ситуації ти зірвався та підготуйся до неї.
 

Крок 9. Насолоджуйся кращим та здоровішим життям! Життям, де ти щогодини вже не знищуєш своє тіло, життям, в якому ти керуєте своїми звичками, а не вони тобою, і здоров’ям, яке не купиш ні за які гроші!  
Из книги Алана Карра

Книга Алана Карра – це культова книга, яка дійсно допомагає налаштуватися, щоб кинути курити. Її  можна безкоштовно завантажити з Інтернету.

Редакція дякує коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» у підготовці матеріалу.



 
Автор: sholohova
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх