Ягідний сезон – смакуйте з користю!

20.06.2014, 10:32 Переглядів: 4 655

Ягідний сезон – смакуйте з користю!

Користь і шкода найхітовіших літніх ягід. Хочете бути красивими – робіть полуничні маски, заважає депресія – смакуйте малину, забуваєте важливі речі –

носіть у кишені черешневі кісточки.

Нарешті настав час, коли ми можемо побалувати себе не заморськими-нітратними, а натуральними стиглими літніми ягодами. Тож «ТелеграфЪ» зробив для вас підбірку корисностей і шкод найхітовіших ягід літа – полуниці, черешні та малини. Смачного!

 

ПОЛУНИЦЯ

Ягідний сезон – смакуйте з користю!
Користь


Рання ягідна красуня корисна вуглеводами, саліциловою кислотою та цинком. Вона не підвищує рівень цукру в крові, активізує в організмі обмінні процеси, тому підходить для «легких» днів та буде корисна навіть діабетикам. Завдяки кислоті полуниця вважається натуральним аспірином – розріджує кров і запобігає серцево-судинним порушенням. Щодо цинку – то його високий вміст (у дрібних кісточках) збільшує сексуальне бажання і потенцію, а також сприяє підвищенню імунітету.


Шкода


Підступу в ягоді варто чекати від пилку, землі, в якій вона росте, природної кислоти та від тих же маленьких кісточок. Полуниця пориста і в сезон цвітіння збирає у собі пилок різних рослин, тому протипоказана алергікам. Шкода від землі – зараження гельмінтами. Щоб зменшити ризик, полуницю варто добре мити. Кислоти та кісточки іноді посилюють подразнення оболонки шлунка, що може загострити гастрит, гастродуоденіт, виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки. Щоб зменшити подразнення, вживайте полуницю тільки після їжі та змішуйте з натуральними кисломолочними продуктами, кальцій зв’яже щавлеву кислоту і убезпечить від її негативної дії.

Рецепти краси


Білосніжна усмішка. Органічні кислоти в полуниці здатні відбілити зуби: розчавіть декілька ягід та натріть ними зуби за допомогою щітки. Залиште на 15 хвилин, потім змийте. Курс – 21 день.


Очищення і схуднення. Посидьте тиждень на полуничній дієті. Перший сніданок: 300 г полуниці натщесерце і без цукру; другий: тарілка салату з полуниці (ягоди з хвостиками (в них фолієва кислота, каротиноїди, вітамін С і клітковина) розріжте навпіл, додайте руколи і сиру моцарелла та заправте соусом зі змішаних у блендері (½ скл.) будь-яких горіхів, пучка свіжого базиліку та 100 мл оливкової олії. На обід і вечерю – страви з овочів (суп, рагу, салати).


Омолодження шкіри. Фруктова кислота освітлює (у тому числі веснянки) і зволожує шкіру. Наносьте полуничну кашку на очищену шкіру обличчя кожен вечір. Курс – 3-4 тижні.

 

ЧЕРЕШНЯ

Ягідний сезон – смакуйте з користю!
Користь


Черешня корисна низкою біологічно активних речовин, чудово втамовує голод та тонізує організм настільки, що легко замінює чашку кави. Антиоксиданти в ягоді виводять з організму токсини та зайвий холестерин і добре запобігають атеросклерозу. Завдяки пектинам черешня позбавляє від запору та стимулює перистальтику кишківника, а з допомогою кумаринів – нормалізує згортання крові і запобігає утворенню тромбів. Вміст заліза та калію в ній корисний для хворих на анемію, до того ж він м’яко знижує тиск та знімає набряки, виводячи з організму зайву рідину.


Шкода


Черешня калорійна, тому панночкам, які худнуть, або людям, які страждають ожирінням, варто бути обережними і не перевищувати «ліміт» – 300 г на добу. Варто стерегтися і корисної клітковини, якої в черешні дуже багато. Якщо з’їсти більше 300 г ягід на день, можна отримати здуття живота і діарею.


Рецепти здоров’я


Покращуємо пам’ять. Носіть декілька кісточок черешні в кишені і за нагоди масажуйте пучки на пальцях. Тут знаходяться біологічно активні точки, пов’язані з головним мозком. Такий масаж поліпшить пам’ять, вміння концентруватися, зніме або запобігне мігрені, а також гармонізує роботу нервової системи. (Курс – не менше 3 разів на день по 3 хвилини 3-4 тижні).


Очищення нирок. Не викидайте хвостики черешень – відвар з них очищує нирки, виводить сечову кислоту, розчиняє пуринові речовини, поліпшує стан суглобів при подагрі або запобігає цій хворобі. Залийте жменю хвостиків одним літром окропу, варіть на повільному вогні 10 хв. Дайте настоятися 20 хв. Випивайте протягом дня по 0,5-1 л такого відвару. (Курс – 21 день.)


«Ніжний» масаж. Кісточки черешні розсипте на тканину та тупцюйте по них ногами під час відпочинку вдома. На стопах знаходяться меридіани і точки відповідності абсолютно всіх органів і систем. Масаж від 1 до 3 хвилин стимулює їх роботу, 4-5 хвилин – гармонізує, більше 10 хвилин – розслаблює, надаючи седативної дії.

МАЛИНА

Ягідний сезон – смакуйте з користю!
Користь


Малина – незамінна помічниця при застуді. Вона чудовий антисептик та жарознижуючий засіб, що легко може замінити таблетку аспірину. Її ягоди знімають набряки та виводять рідину з організму, підвищують апетит, покращують травлення, заспокоюють болі в шлунку та стимулюють роботу кишківника. Малина чудовий антидепресант – вона містить багато міді, що знімає напругу та поганий настрій. Завдяки фолієвій кислоті ягоди малини корисні при вагітності, вітамін А із ягід допоможе уникнути атеросклерозу та гіпертонії, а також допоможе залишати шкіру молодою та пружною. Крім того, малина містить бета-ситостерин, що допомагає знизити рівень холестерину в крові і очищує організм від шкідливих токсичних речовин. Користь представляють не лише ягоди, а й інші частини рослини. Так, наприклад, в листі малини присутні аскорбінова кислота, каротин, алкалоїди, кумарин, дубильні речовини.

Рецепти догляду


Геть целюліт. Щоб за допомогою малини позбутися целюліту, найпростіше приготувати малиново-кавовий скраб. На 200 грамів кавової гущі візьміть півсклянки оливкової олії і 100 г малини. Перемішайте інгредієнти і масажуйте цією сумішшю проблемні зони протягом 10-20 хвилин щодня. Такий масаж покращує мікроциркуляцію крові в шкірі і підвищує її пружність.


Розкішне волосся. Бальзам з малини для жирного волосся. Візьміть 3 ст.л. малини (2 ст.л. малинового соку), 1 ст.л. оливкової олії, 2 ст.л. горохового борошна, 1 яйце. Малину розімніть до отримання однорідної маси, додайте олію і яйце, помішуючи, акуратно всипте борошно. Збийте до отримання однорідної маси. Отриманий бальзам нанесіть на волосся по всій довжині, залиште на півгодини. Потім змийте водою і промийте шампунем.
З новими силами. При втраті сил як вітамінний та загальнозміцнюючий засіб застосовується відвар плодів малини: 20 г сухих ягід залити 200 мл окропу, прокип’ятити на повільному вогні 10 хвилин, настояти 2 години, процідити. Пити по 1 склянці двічі на день.

Шкода


Людям зі зниженим кров’яним тиском слід вживати ягоди малини з обережністю, оскільки вони здатні понижувати тиск. Малина протипоказана при нефриті і подагрі, а також алергікам і людям з індивідуальною непереносимістю – вона містить багато біологічно активних речовин, і може викликати сильну реакцію аж до анафілактичного шоку. Відомо, що вживання малини понижує температуру, тому не варто після неї їсти морозиво чи пити холодні напої, аби не застудити горло.

 

 

За матеріалами інтернет-видань підготувала Олена Маляренко

Автор: malyarenko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх