Вступ-2012: які бали потрібні, щоб стати студентом

27.08.2012, 07:07 Переглядів: 26 007

Як шанси на вступ до вишів залежать від результатів ЗНО та атестатів

Тенденція з року в рік не змінюється: конкурс на гуманітарні спеціальності, на економістів, менеджерів «зашкалює». Але на технічні спеціальності, куди потрібен сертифікат ЗНО з математики, реально втовпитися і в найбільш рейтингові виші. Прикро, що у вчителі математики, якої так бояться абітурієнти, йдуть з невисокими балами...

 

Як будується рейтинг при вступі

Цьогоріч абітурієнти, згідно з правилами прийому, подають 3 сертифікати ЗНО (профільні предмети визначає ВНЗ, обов'язковий для всіх, як і раніше – українська мова), також враховується середній бал атестата. Тобто найбільша сума балів – 800, але, як не парадоксально, це не межа. Бо абітурієнти можуть мати додаткові бали: за перемогу на всеукраїнському етапі профільних олімпіад, конкурс наукових робіт Малої академії наук (МАН) і навіть з успішне закінчення платних підготовчих курсів при ВНЗ – норма правил прийому, за яку найчастіше критикують міністра освіти Табачника. А ще місця поза конкурсом відбирає численна когорта пільговиків (діти-сироти та інші).

 

І ЗНО, і бали атестату переводять у 200-бальну шкалу. Аби тим, хто звик до шкільних оцінок, було зрозуміліше, радимо знайти в інтернеті «Таблицю відповідності середнього бала документа про повну загальну середню освіту, обрахованого за 12-бальною шкалою, значенням 200-бальної шкали». Там враховані бали до десятих. Так, 124 бали – це 4 за 12-бальною шкалою, 5 – 133,5; 6 – 143; 7 – 152,5; 8 – 162; 9 – 171,5; 10 – 181, а далі вже пішли оцінки відмінників-медалістів…

 

Аналізуючи бали та вступ абітурієнтів-2012, ми взяли першу десятку найкращих вишів України відповідно до рейтингу вищих навчальних закладів «Топ-200 Україна» – 2011/2012 рік» (див. на сайті www.euroosvita.net). Звісно, не оминули найближчий державний ВНЗ – Кременчуцький національний університет імені Михайла Остроградського (55-те місце в рейтингу, що теж престижно). Дізнатися про бали, необхідні для вступу (із досвіду вступної кампанії-2012), можна на сайті інформаційної системи «Конкурс» www.vstup.infо, де зведена інформація про всі ВНЗ. Для порівняння взяли популярні серед абітурієнтів спеціальності (гуманітарні, економічні, з природничого напрямку – екологію) та менш популярні – інженерні.

 

Хто ж будуватиме машини?

Таблиця балів наочно демонструє: на гуманітарні, юридичні, економічні спеціальності рейтингових ВНЗ – повний аншлаг. На популярні спеціальності йдуть пільговики, а відповідно, піднімають планку для всіх інших. Аби змагатися, треба принаймні мати 785 балів (десятки-одинадцятки) і вище. Натомість у технарі можна втовпитися із балами, нижчими в сумі на сотню, а то й більше – коли це стосується спеціальностей «Машинобудування» або «Радіоелектронні апарати».

 

Рівень знань і підготовки абітурієнтів (а тепер уже студентів) залишає бажати кращого, визнає Сергій Черненко, відповідальний секретар приймальної комісії Кременчуцького національного університету. У КрНУ на окремі технічні спеціальності на бюджет проходили із невисоким конкурсним балом. Так, на «Радіоелектронні апарати» останній студент у списку зарахованих за держзамовленням пройшов з середнім балом 556: ділимо на 4 (3 сертифіката ЗНО плюс атестат) – і це менше 6 балів за шкільною, 12-бальною шкалою. Вступити – легко, та як потім здолати вищу математику і куди йти з дипломом, якщо на нього «ледь витягнув» і не зміг набути знань?

 

Хто йде у вчителі математики?

«ТелеграфЪ» неодноразово писав, що нинішні випускники шкіл не знають математики – на це, зокрема, нарікають викладачі КрНУ. Подивившись рейтингові бали майбутніх учителів математики та фізики, ми з прикрістю відзначаємо: скоро нікому буде добре навчати в школі з цих предметів. Бо ті, хто вступив на ці напрями до педагогічних ВНЗ, самі в школі зірок з неба не хапали. Є, звичайно, винятки, але їх небагато. Так, ми подивилися списки трьох найближчих педагогічних ВНЗ: Полтавського, Кіровоградського та Глухівського педуніверситетів. Із рейтингу побачили, що на спеціальність «Математика» на бюджет пройшли абітурієнти із балами 586, 544, 577, те саме і з фізикою, а середні бали атестатів проходять навіть нижчі за 155: тобто майбутні вчителі не мають високого рівня знань.

 

Навіть у медики пройти легше, ніж у юристи чи журналісти

Національний медичний університет імені Богомольця посідає 5 місце в рейтингу «Топ-200». Ми не включили його до таблиці, бо це вузькопрофільний ВНЗ, але проаналізували, які бали дають шанс стати медиком за бюджетні кошти, не маючи пільг при вступі. Спеціальність «Лікувальна справа»: 786-705 (за 12-бальною шкалою – 9,5 і вище). На цю ж спеціальність до Одеського медуніверситету: 777-702; до Дніпропетровської медичної академії: 781-639 (7,7 і вище). Зауважимо: конкурсні бали на юристів, фінансистів, журналістів та видавців – вищі, ніж на лікарів.

 

Які бали стали прохідними для вступу на бюджет (за даними www.vstup.infо)

Вступ-2012: які бали потрібні, щоб стати студентом

 

Що радять абітурієнти-2012: досвід гуманітарія і технаря

Юлія ЧУЖА, випускниця школи №10 з поглибленим вивченням англійської мови, вступила на спеціальність «Реклама та зв'язки з громадськістю» Київського національного університету імені Шевченка

Вступ-2012: які бали потрібні, щоб стати студентом

– Зі спеціальністю я визначилася роки за два до вступу. У 10-му класі роздивилася все на сайті інституту журналістики КНУ імені Т. Шевченка. Готувалася до того, що буде великий конкурс. Він справді був величезним: 20 бюджетних місць і 1200 заяв. Напевне, це найбільший конкурс в Україні. Та бюджетні місця заповнювалися дуже повільно: абітурієнти чомусь не несли оригінали документів. Чи, може, вирішили вступати на інші спеціальності? Багато хто подав документи на рекламу, а вступив на журналістику. Тобто для когось спеціальність «Реклама» була запасним варіантом, а для мене – основним. Але навіть із моїми балами – із максимальних 800 конкурсних маю 790,5 (200 із української мови у сертифікаті ЗНО, 196 – з історії, 195,5 – з англійської та атестат – 199) – у першу хвилю зарахування на «Рекламу» не потрапила. Було 20 бюджетних місць, якщо відняти 3 місця для пільговиків, я була якраз вісімнадцята. Вступила в другу хвилю. Хоча у підсумку при зарахуванні стала в рейтингу сьомою – за рахунок тих, хто не подав оригінали документів, рейтинг «підтягується». Жодних пільг у мене не було, хоча я посіла третє місце на всеукраїнському мовно-літературному конкурсі імені Т. Шевченка. Але це не дає ніяких переваг, на відміну від предметних олімпіад та МАН. Крім КНУ, я подавала документи на гуманітарні спеціальності до Київского політехнічного університету, Києво-Могилянської академії, Київського національного університету культури і мистецтв – усього на 12 факультетів. І всюди, крім Шевченка, я пройшла в першу хвилю.

 

Насправді ж вступ – не так страшно, як кажуть про це вчителі. Але якщо випускник прагне вступити до рейтингового ВНЗ, він повинен чітко визначитися, чого хоче, подивитися, які бали були в абітурієнтів минулого року, поставити собі відповідну планку і йти до мети.

 

Анна ДАЦЕНКО, випускниця ліцею №4, вступила на спеціальність «Харчові технології» Національного університету харчових технологій (м. Київ)

Вступ-2012: які бали потрібні, щоб стати студентом

– Майже до початку вступної кампанії я не могла визначитися, куди йти, хоча розуміла, що це буде технічна спеціальність. Доки не склала ЗНО (українську мову, математику, фізику, хімію), не була впевнена в своїх силах. Спочатку думала, що не пройду на бюджет, нервувала. Але отримала бали на тестуванні вищі за середні. В інтернеті знайшла інформацію про минулорічні рейтинги, зрозуміла, що на навчання за держзамовленням вступлю – із балами 160 з одного предмету чи з середнім балом атестата люди проходять на технічні спеціальності. І навіть у престижних ВНЗ Києва, Харкова, Львова конкурс здолати реально. У мене були вступні бали 724 із сертифікатом з хімії та 722 із сертифікатом з фізики. Подала заявки на декілька різних спеціальностей одразу в п'ять ВНЗ, у тому числі у «Київську політехніку». У підсумку пройшла в усі ВНЗ – у різних хвилях, але обрала спеціальність з огляду на те, чи знайду роботу по закінченні. Думаю, харчові технологи завжди будуть потрібні.

 

Мій висновок, який, можливо, стане в нагоді абітурієнтам, що розраховують не на контракт, а на бюджет: не варто подавати купу заяв на вступ одразу, у перші дні. Тим паче, що нині приймають документи в електронному вигляді. Наприклад, ви обрали спеціальність у престижному ВНЗ. Подали одну заяву – слідкуйте за своїм рейтингом, він оновлюється щодня на сайті системи «Конкурс». Якщо бачите, що масово пішли пільговики, позачерговики, абітурієнти з надто високими балами і вас «затерли» – подайте заяву в цьому ж ВНЗ на іншу, менш рейтингову спеціальність. Бо може трапитися так, що ваша планка буде надто високою, а ліміт подання заяв ви вичерпаєте. Потім слідкуйте за хвилями вступу: завжди можна забрати оригінали документів з однієї спеціальності (чи ВНЗ) і подати на більш престижне місце, яке звільниться в другій-третій хвилі.

 

Тетяна ДОНЧЕНКО, "Кременчуцький ТелеграфЪ" №34

Автор: admin
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх