Уряд Тимошенко вдарив по кременчуцьких студентах

30.04.2009, 13:30 Переглядів: 2 282
Держзамовлення зменшене на 10-50%.
За словами ректора КДПУ, точні обсяги держзамовлення на 2009 рік стануть відомі лише після того, як ВНЗ отримають плани прийому. А це може статися і у червні – таке вже траплялося.

Для пересічної кременчуцької родини велике полегшення, якщо дитина вчиться у ВНЗ на «держзамовленні» - тобто, не платить за навчання та ще й отримує стипендію. Часто це єдиний спосіб дати дитині освіту. Нині зробити це стане складніше. Кабінет Міністрів видав Розпорядження №416-р (від 14.04.2009), яким зменшив обсяги держзамовлення в українських ВНЗ на 10-50%.

Так, у 2009 році взагалі не передбачене держзамовлення на підготовку молодших спеціалістів за спеціальностями: діловодство, організація туристичного обслуговування та ін. А також бакалаврів за напрямами підготовки: документознавство та інформаційна діяльність, туризм, декоративно-прикладне мистецтво та ін.

Крім того, порівняно з 2008 роком, на 50% зменшене держзамовлення на підготовку молодших спеціалістів за напрямами: економіка підприємства, фінанси і кредит, бухгалтерський облік, правознавство. Також на 50% зменшать обсяги держзамовлення на підготовку бакалаврів за спеціальностями: економіка підприємства, фінанси і кредит, облік і аудит, право. Таке радикальне зменшення держзамовлення не торкнеться лише тих ВНЗ, для яких вказані вище спеціальності будуть визнані профільними. Їм держзамовлення за цими спеціальностями уріжуть не на 50, а на 10%.

Крім того, не менше, ніж на 10% зменшать обсяги прийому за держзамовленням на підготовку молодших спеціалістів, бакалаврів, спеціалістів, магістрів за усіма іншими спеціальностями.

«ТелеграфЪ» запитав, як вдарить рішення Кабміну по кременчуцьких студентах, у ректора Кременчуцького державного політехнічного університету (КДПУ) професора Загірняка. Нині 60% студентів університету навчаються за держзамовленням.

– Пане ректоре, чи можете ви вже сказати, на які спеціальності у КДПУ держзамовлення зменшать на 50%, а на які – на 10%?

– Я не маю відповіді на це запитання. Бо на сьогодні де-юре відсутній документ, який би містив перелік профільних та непрофільних спеціальностей для українських ВНЗ та зокрема для нашого університету. Такий перелік складає Міністерство освіти та науки. Але його немає.

– Чи можете ви хоча би прогнозувати, наскільки і на які спеціальності зменшаться обсяги держзамовлення?

– Прогнози – справа досить ненадійна. Втім, ми сподіваємось, що всі технічні спеціальності будуть визнані профільними для нашого університету, і за ними ми отримаємо зменшення держзамовлення у межах 10%. Також ми сподіваємось, що економіку підприємства та фінанси і кредит теж визнають профільними спеціальностями для університету – адже економічні дисципліни історично вважались профільними для політехнічних ВНЗ. А от щодо спеціальності «право» ризики більші.

– Чи є в університеті спеціальності, на які Кабмін взагалі скасував держзамовлення?

– Так, нині маємо спеціальності, на які взагалі не передбачене держзамовлення. Готувати бакалаврів з документознавства та інформаційної діяльності будемо тепер лише на контрактній основі.

– На які спеціальності ви можете порадити вступати абітурієнтам, яким конче треба вчитися лише на «держзамовленні»?

– Тут їм ніхто поради не дасть. Адже вони вже подали заяви щодо трьох дисциплін, за якими проходитимуть тестування. Їхній вибір у будь-якому випадку буде обмежений сертифікатами, які матимуть на руках.

Повний текст Розпорядження Кабміну №416-р ви можете знайти на сайті//www.kmu.gov.ua)



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх